EN  |  FR

Gevarieerde voeding is gezonder

Bodybuilders en krachtsporters zijn notoir eenzijdige eters. Alles staat in het kader van de juiste mix koolhydraten, eiwitten en vetten, maar een beetje gevarieerd eten is er niet bij. Rijst, pasta, kip, eieren en zuiveleiwitten vormen de hoeksteen van de dubbel gespierde sporter. Is dat lekker? Het is vooral niet gezond!

Gewichtsbeheersing

Of ze nu zwaarder of droger willen worden, bodybuilders en krachtsporters eten vaak erg eenzijdig. Willen ze zwaarder worden, dan is het extra eiwit, koolhydraten en vetten geblazen, en komen de groenten er bekaaid af omdat ze door hun bulk het veel eten moeilijk maken. Op dieet wil er nog wel eens een blaadje sla gegeten worden, maar hier is het eenzijdige eten vaak nog erger, omdat eiwit het leeuwendeel uitmaakt van de voeding.

Een andere belangrijke reden dat deze groep eenzijdig eet is, dat het de voeding overzichtelijker maakt. Steeds dezelfde dingen eten (kip met rijst) maakt dat je de calorieën niet meer hoeft te tellen (kun je dromen) en het is natuurlijk ook erg makkelijk. Maar uit voedingsonderzoek blijkt telkens weer dat variatie van voeding de gezondheid bevordert. Twee veranderingen willen we hier vooral aanbevelen: een grotere variatie in eiwitten en meer (soorten) groenten consumeren.

Kalm aan met zuiveleiwitten en eieren

Bodybuilders en krachtsporters doen er bij de eiwitten graag een schepje bovenop. Dus is het advies voor hard trainende ijzervreters 1½-2 gram eiwit te consumeren per kg lichaamsgewicht, dan willen ze daar graag een grammetje extra bij nemen. Maar een eiwitconsumptie van meer dan 2 gram per kg lichaamsgewicht bouwt niks extra’s op, en lijkt zelfs eerder het aanzetten van spiermassa tegen te gaan. Bovendien is er steeds meer onderzoek dat een hoge calciumconsumptie (zuiveleiwitten!) koppelt aan een verhoogd risico op prostaatkanker. Twee gram zuiveleiwit (1 gram levert ongeveer 30 mg calcium) per kg lichaamsgewicht is ook hier een bovengrens.

Een andere eiwitbron waar je het niet te gek mee moet maken, zijn eieren. Eieren leveren een bijzonder compleet eiwit en staan bovenaan de ranglijst, maar eieren (met name de dooiers) bevatten ook nogal wat cholesterol. Nu zijn de tijden dat je met meer dan een paar eitjes per week in de gevarenzone kwam te zitten lang achter ons, want de impact van eieren op cholesterol in het bloed blijkt een stuk kleiner dan gedacht. De eigen cholesterolproductie van het lichaam kan meer een bron van zorg zijn. Neemt niet weg, dat het consumeren van meer dan 30 eieren per week toch erg veel is. Een eierdooier bevat ongeveer 70 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid cholesterol. Daar komt bij, dat er in eierdooiers geregeld hoge dioxinegehalten worden gevonden. Je eiwitconsumptie dus niet helemaal uit zuiveleiwit en eieren laten bestaan, en meer variatie invoeren (ook van plantaardige eiwitten) is aanbevolen.

Meer groenten

Er gaat bijna geen maand voorbij of er worden weer nieuwe stoffen gevonden in groenten die de gezondheid bevorderen, en toch redden te weinig mensen de 400-500 gram groenten per dag die aanbevolen wordt. Bodybuilders en krachtsporters mijden groenten vaak vanwege de bulk (vezelgehalte) waardoor meer eten moeilijker wordt. Nu is zwaar opbulken uit de tijd (zie Bescheiden in de Bulk en Bescheiden in de Bulk II), dus daar kan best wat groenten bij die je weerstand verhogen en daarmee ook je blessurerisico verlagen. Een oplossing kan zijn, wat meer groentesappen (zelf in de mixer of kant en klaar kopen) te drinken. Niet steeds dezelfde sapjes drinken!