EN  |  FR

Steggelen met stack

Om snel af te vallen gebruiken nogal wat krachtsporters CEA-stacks. Dat is een combinatie van cafeïne, efedrine en aspirine. Geen van de ingrediënten is wettelijk verboden, ook de combinatie niet. Toch staan cafeïne en efedrine op de IOC-dopinglijst. Niet zonder reden, want dit 'colaatje plus' is niet zonder bijwerkingen.

In de versnelling

Je kunt CEA-stacks gewoon kopen bij gespecialiseerde postorderbedrijven en vitaminewinkels. Het is, als de onderlinge verhouding en de aard van de bestanddelen kloppen, wettelijk toegestaan. Niets aan de hand, denk je dan, want de overheid vindt het goed. Zo eenvoudig ligt het toch niet met deze afslanker. Een CEA-stack zet je lichaam in de versnelling. De combinatie cafeïne-efedrine verhoogt je lichaamstemperatuur. Daardoor versnelt je stofwisseling met als gevolg dat je meer calorieën gaat verbranden. Door de combinatie van cafeïne en efedrine verlies je geen spiermassa, wat normaal gesproken wel gebeurt bij afvallen. Dat maakt het middeltje zeer populair bij krachtsporters. De aspirine is toegevoegd, omdat je lichaam snel went aan cafeïne en efedrine. Bij gewenning gaat het effect verloren en de aspirine voorkomt dat je snel gewend.

Vrije richtlijnen

Dat klinkt allemaal redelijk onschuldig. Toch gaat het, ook met CEA-stacks, wel eens mis. CEA-stacks zijn nutraceuticals ook wel 'ergogenic aids' genoemd. Het zijn producten van botanische oorsprong in een farmaceutische vorm. Veel van wat mag en in welke hoeveelheid wordt, in afwachting van nieuwe Europese richtlijnen in 2005, door de natuur- en gezondheidsproductenbranche zelf geregeld. Zij geven adviezen aan hun leden over de boven- en ondergrenzen. Niet alle leveranciers zijn bij een van de drie branche-organisaties aangesloten.
Een van de afspraken binnen de natuur- en gezondheidsproductenbranche is dat de bestanddelen van voedingssupplementen, die je vitamines, mineralen en sporenelementen aanvullen, en de bestanddelen van nutraceuticals van plantaardige oorsprong dienen te zijn. Zijn ze dat niet, dan zijn de producten geneesmiddelen, waarvoor heel andere en veel strengere richtlijnen gelden. Botanische aspirine staat onder meer bekend onder de naam witte wilgenbast of white willow bark. Voor cafeïne gebruikt men Guarana of Kolanoten. Ma Huang, zeedruif of efedra levert de efedrine. Uit een onderzoek van het RIVM in 2001 blijkt dat niet alle fabrikanten zich daaraan houden. 17% van de onderzochte producten bevatte pure, niet op plantenextracten gebaseerde, efedrine. Ook de aspirine was geen natuurlijk product. Je weet dus niet altijd wat je slikt, met alle gevolgen van dien.

Ongewenste effecten

Er zijn wel gevaarlijker middelen in het legale en illegale circuit dan CEA-stacks. Toch heeft ook een CEA-stack bijwerkingen die je gezondheid kunnen aantasten, ook bij een dosis die fabrikanten verantwoord achten (maximaal 90 mg efedrine, 450 mg cafeïne en 1200-1500 mg aspirine per dag). Zo kan cafeïne de opname van ijzer in je lichaam remmen. Grote hoeveelheden cafeïne kunnen leiden tot slapeloosheid. Dit geldt ook voor efedrine. Aspirine kan je testosteronspiegel verlagen. Dagelijks gebruik van CEA-stacks kunnen je bloeddruk permanent verhogen en je hartkloppingen bezorgen.
Als je zelf experimenteert met de onderlinge verhoudingen, dan loopt het al sneller uit de hand. In Amerika, waar men de verkoop probeert op te jagen door cafeïne en efedrine als 'sexbooster' te presenteren, zijn er al tientallen doden gevallen door gebruik van te hoge doses efedrine.
Gebruik je een CEA-stack aan het begin van een afvalkuur, dan werkt het niet en kun je er zelfs meer vet door vasthouden. Als je dan toch al op eigen kracht aan het afvallen bent, dan lukt dat verder ook wel zonder middelen. Met verantwoord eten en krachttraining om je vetvrije spiermassa te vergroten duurt het wat langer, maar krijg je wel blijvend resultaat zonder bijwerkingen.

Dossier: