EN  |  FR

Alcohol en spiermassa opbouwen gaan slecht samen

Als je aan krachttraining doet, en ook wel eens alcohol drinkt, dan weet je proefondervindelijk dat alcohol en krachtsport slecht samengaan. Toch berichten bodybuildingmagazines dat een flinke portie alcohol na je training je testosteronspiegel verhoogt. Hoe zit dat? 

Mensen lezen graag over de positieve gezondheidseffecten van voedingsmiddelen die ze lekker vinden. Koffiejunkies smullen van stukjes over studies waarin koffie beschermt tegen de ziekte van Parkinson en prostaatkanker, theeleuten verkneukelen zich over nieuwsberichten waarin theedrinkers langer leven dan normaal, en alcoholdrinkers kunnen geen genoeg krijgen van wetenschapsnieuwtjes over de positieve effecten van matig alcoholgebruik op hart en bloedvaten.

Halve waarheid

Zo lang die stukjes kloppen, is daar niks mis mee. Maar het wordt anders als de berichtgeving onjuist of onvolledig is, waardoor mensen zich op een manier kunnen gaan gedragen die helemaal niet gezond voor ze is. En dat is jammer genoeg gebeurd met de berichtgeving over het onderzoek van de Amerikaanse bewegingswetenschapper Jakob Vingren. Vingren publiceerden onlangs een studie, waarin hij aantoonde dat de inname van 8 tot 10 alcoholconsumpties na een krachttraining zorgt voor een extra sterke stijging van de concentratie testosteron in het bloed.

Da’s positief voor bodybuilders, zou je denken. Meer testosteron betekent immers meer spiergroei. Maar als je niet alleen het abstract, maar ook het integrale artikel van Vingren leest, dan zie je dat Vingren zich afvraagt of het door hem ontdekte effect wel zo positief voor sporters is.

Zo’n tien jaar geleden ontdekte Vingren dat alcohol in de spieren de aanmaak vermindert van receptoren voor testosteron.Testosteron kan pas spieren laten groeien nadat het testosteronmolecuul zich heeft vastgemaakt aan die receptor. Als je traint met gewichten maken je spieren meer van die receptoren aan, maar in dierstudies kon Vingren aantonen dat alcohol die aanmaak kan stopzetten.

Testosteron zonder functie

Het zou zomaar kunnen dat alcohol de receptoren voor testosteron beschadigt, vermoedt Vingren. Als je hard getraind hebt, maakt je lichaam extra  testosteron aan. Normaliter zuigen je spiercellen een deel van het testosteron op, zodat ze sneller kunnen herstellen. Maar dat gebeurt niet, of in mindere mate, als er na je workout ook een fikse hoeveelheid alcohol in je bloed circuleert. Daardoor zorgt alcohol na je workout voor een extra hoeveelheid testosteron in je bloed. Dat klinkt goed, maar spieren gaan door dat extra testosteron dus niet harder groeien.

Herstel blijft uit

Dat alcohol helemaal niet goed is voor spiergroei, ontdekten onderzoekers uit Nieuw-Zeeland in 2010. De Nieuw-Zeelanders lieten een groep proefpersonen hun beenspieren afmatten, en gaven ze daarna net zoveel alcohol als er pakweg in 8 glazen bier zit. Daardoor nam de schade die de krachttraining in de spieren had veroorzaakt toe, en duurde het enkele dagen langer voor de beenspieren van de proefpersonen waren hersteld.

De manier waarop alcohol de spieren beschadigt is trouwens complex, en heeft niet alleen met testosteron te maken.Volgens dierstudies remt alcohol direct in de spiercellen anabole processen, terwijl alcohol in reageerbuisonderzoek in spiercellen juist de mechanismen activeert waardoor spiercellen zichzelf afbreken.

Whey en alcohol

De vraag die nu misschien bij je opkomt is of je die desastreuze effecten van alcohol opheft als je na je workout ook een portie eiwitten neemt. Eiwitten na je workout hebben immers een anabole werking, en zouden dus de afbrekende werking van alcohol teniet kunnen doen.

We moeten je teleurstellen. Bewegingswetenschappers van RMIT University in Australië publiceerden een paar weken geleden een onderzoek waarin ze proefpersonen eerst lieten trainen, daarna twee eiwitshakes gaven en vervolgens volgoten met alcohol. De alcohol remde de opbouw van spierweefsel, zagen de Australiërs toen ze spiercellen van de proefpersonen in hun laboratorium bestudeerden. Whey kon dat effect maar voor een klein deel opheffen.

Slot

We kunnen het niet mooier maken. Hoe minder alcohol je drinkt, des te beter is je lichaam in staat om extra spiermassa op te bouwen. Alcohol en spieren opbouwen gaan niet samen. Maar als je dat niet van ons aanneemt, dan misschien wel van sportvoedingsspecialist Floris Wardenaar.

Hier vind je een mini-college van hem over alcohol en spierherstel.

Dossiers: