EN  |  FR

Hartfalen door anabolen

Kevin* voelt zich tijdens een anabolenkuur zwakker worden. Hij hoest veel, is snel moe en heeft nergens meer energie voor. Hij gaat naar de huisarts die hem direct naar het ziekenhuis doorverwijst voor een longfoto en nader onderzoek. In het ziekenhuis blijkt zijn hartpompfunctie nog maar 20% te zijn. Er zit veel vocht achter de longen en Kevin heeft een hartslag in rust van 130 slagen per minuut. Wat is er aan de hand? Hoe kan dit gebeuren?

Kevin is 27 jaar en deed jarenlang aan judo. Ruim zes jaar geleden is hij daarmee gestopt en sindsdien doet hij aan fitness en bodybuilding. Ooit woog hij 65 kilo bij een lengte van 1.77 meter. Na 2½ jaar hard en clean trainen weegt hij 78 kilo. Het enige wat hij op dat moment neemt zijn extra eiwitten en creatine.

Dan gaat de groei minder snel en krijgt hij interesse in anabolen. Hij verdiept zich in de materie, vraagt erover in het fitnesscentrum waar hij traint en struint het internet af. Kevin wil zwaarder worden, maar hoeft niet zo nodig op een podium te staan of supergroot te worden. Hij besluit anabolen te gaan gebruiken en bestelt zijn spullen bij een lokale dealer. Bij zijn eerste kuur komt hij 8 kilo aan en houdt na de kuur uiteindelijk nog 4 kilo over. Normaal traint hij 5 keer per week, in de kuur 6-7 keer per week.

Hartritmestoornissen

Bij zijn vierde anabolenkuur krijgt hij last van een onregelmatige en verhoogde hartslag. Zijn huisarts stuurt ‘m naar een cardiologiepoli voor een ECG (hartfilmpje). Daar wordt een verhoogde hartslag en hartritmestoornissen vastgesteld. Een paar weken later wordt ook een echo gemaakt en blijkt zijn hart vergroot te zijn. Na 6 weken moet hij weer terugkomen, dit keer voor een inspanningstest met ECG. Kevin is dan al 3 weken gestopt met de kuur. Bij de test blijkt zijn ECG nu wel in orde. Hij vertelt niet dat hij anabolen heeft gebruikt. Kevin blijft daarna wel hartritmestoornissen houden.

Toch wat verontrust door de hartklachten besluit hij bij de volgende kuur minder te gebruiken. Zijn vijfde kuur eind 2015 ziet er dan zo uit: 

  • Week 1-4: 100 mg Oxymetholon (per dag).
  • Week 1-10: 400 mg Nandrolondecanoaat (per week).
  • Week 1-12: 500 mg Testosteronenantaat (per week).

Op de hartbewaking

Deze laatste kuur levert hem nog meer klachten op en hij meldt zich begin 2016 weer bij de huisarts. Die stuurt ‘m opnieuw naar het ziekenhuis. De diagnose: hartfalen. Kevin moet deze keer blijven en wordt meteen opgenomen op de hartbewaking. Daar ligt hij uiteindelijk twee weken. Als de situatie stabiel is mag hij naar huis om verder te herstellen. Iedere twee weken keert hij voor controle terug naar de hartfalenpoli. Ook krijgt hij medicijnen mee: bètablokkers, plaspillen en bloedverdunners. 

Herstel?

Inmiddels (voorjaar 2016) is hij weer halftijds aan het werk gegaan. Kevin gebruikt geen bloedverdunners meer. Het gaat langzaam wat beter. Van de 92 kilo is nu nog maar 82 kilo over. Dat is weer in de buurt van het startgewicht voordat hij met het kuren begon. In mei wordt weer een echo van zijn hart gemaakt. Die blijkt nog steeds vergroot te zijn. Inmiddels zit zijn hartpompfunctie weer op 40% (60% is normaal). De vraag is of die weer op het oude niveau gaat komen.

Omdat Kevin weer wil trainen start hij bij een hartrevalidatiegroep. Hij is verreweg de jongste en voelt zich er niet thuis. Daarom stopt hij ermee, maar weet niet hoe hij zijn fysieke conditie kan verbeteren en wat een veilige manier van trainen is voor hem. Inmiddels traint hij bij een fysiotherapeut.

Zeldzaam?

Kevin blijft nog steeds met veel vragen zitten. Hoe kon het dat hij deze klachten kreeg? Hij had er nooit wat over gelezen op internet. Ernstige gezondheidsklachten kwamen toch alleen voor bij oudere bodybuilders die lang en flink gebruikt hebben? Hij vroeg het ook aan zijn cardioloog. Die gaf aan nog enkele van dit soort gevallen te kennen, maar het lijkt zeldzaam te zijn. Een zoektocht in de literatuur levert wel soortgelijke gevallen op. De cardioloog vermoedt dat Kevin een erfelijke aanleg heeft en dat de anabolen dit verder aangejaagd hebben. In een eerdere ECG was een kleine afwijking gevonden. Of dat de verklaring is blijft onduidelijk. 

* Vanwege privacy is de naam Kevin verzonnen.

Dossiers: