EN  |  FR

Tongkat Ali – natuurlijke testosteronbooster?

Tongkat Ali is een sportvoedingssupplement dat zich mag verheugen in een stijgende populariteit vanwege vermeende testosteronverhogende eigenschappen. Veel onderzoek naar de effecten van Eurycoma Longifolia, zoals het regenwoudstruikje officieel heet, op mensen is er nog niet. Ratten schijnen er behoorlijk seksueel actief van te worden.

Eurycoma Longifolia

Eurycoma Longifolia, bij sporters beter bekend als Tongkat Ali, is een struikgewas dat groeit in de regenwouden van Zuidoost Azië. In Maleisië is het middel vooral bekend als eeuwenoud tonicum en libidobevorderaar. Uit onderzoek bij gecastreerde ratten bleek dat hun prostaten en geslachtsorganen begonnen te groeien en de beestjes weer pogingen deden seksueel actief te worden. Veel van dit onderzoek werd gedaan door een en dezelfde Maleise onderzoeksgroep en de conclusies zijn nog nauwelijks door andere onderzoekers bevestigd.

In 2003 publiceerde The British Journal of Sports Medicine een studie waarin werd gesteld, dat orale toediening van Eurycoma Longifolia de spierkracht en spiermassa deed toenemen in vergelijking met een placebo (nepmiddel). Supplementenfabrikant HP Ingredients liet recent de werking van hun EL-extract onderzoeken bij 30 mannelijke deelnemers aan een mountainbikewedstrijd. Er kwam uit dat het met name een verbetering van het uithoudingsvermogen te zien gaf (Talbott S., e.a. Effect of Eurycoma Longifolia Extract on Anabolic Balance During Endurance Exercise, in SupplementWatch Inc.). Cortisol (een stresshormoon met katabole werking) daalde met ruim 32 procent en de testosteronspiegels waren 16,4 procent hoger. Het onderzoek werd betaald door HP Ingredients.

Tribolan

Tribolan is een sportvoedingssupplement ter bevordering van kracht en massa waarin naast Tribulus Terrestris ook ginsengachtige kruiden als Muira en Maca (Peruviaanse ginseng) worden gebruikt (zie ook The Trouble with Tribulus). Tongkat Ali wordt daarin aangeprezen als 5 maal sterker dan Koreaanse ginseng (zie ook Adaptogenen: sterker dan stress).

Dosering en bijwerkingen

De doseringen zijn afhankelijk van de zuiverheid van het extract gewonnen uit de wortel van de plant. Er zijn nog weinig onderzoeken bekend naar de veiligheid van Tongkat Ali. Bij dierexperimenteel onderzoek werd bij 600 mg van een alcoholextract van de plant al een gevaarlijke grens bereikt, met als bijwerkingen: licht vergrote lever, nieren, mild en testikels. In de praktijk wordt aangenomen dat 1 gram per dag een dosering is die beter niet kan worden overschreden. Een andere veel gemelde bijwerking uit de praktijk blijkt slecht slapen te zijn. Nu is slecht slapen niet alleen heel slecht voor je libido, maar ook de spiermassa en kracht floreert niet bij een slechte nachtrust (zie Slaap: de grote groeibevorderaar).

Op basis van gebrekkig en onvoldoende onderzoek en de in de praktijk gemelde bijwerkingen, is Tongkat Ali geen supplement dat warm kan worden aanbevolen. Een ononderbroken maandenlang gebruik van het supplement kan in ieder geval worden afgeraden.

Dossier: