EN  |  FR

Verboden te squatten?

Kniebuigen of  ‘the squat’, zoals de oefening in de krachtsport doorgaans genoemd wordt, is een oefening die niet alleen het onderlichaam van flink wat spiermassa voorziet, maar door het vrijmaken van allerhande ‘groeihormonen’ heel gul ook andere spiergroepen in de spierweefselwinst laat delen. Het trainen met vrije gewichten is voor het inzetten van zoveel mogelijk spieren sowieso superieur aan de machine. Ernstig is dan ook wanneer je verboden wordt vrij te squatten terwijl je wel het volle pond hebt betaald om vrij te mogen trainen. Het gebeurde recentelijk in Den Haag.

Het overkwam een van onze Cleane Kneiters van Eigen Kracht. Woonachtig in Den Haag begaf hij zich onlangs naar een bekende Haagsche sportschool en wilde daar eens flink door de knieën gaan met een Olympische halter. Hij had nog geen set gedaan of de eigenaar van de sportschool kwam aangelopen en verbood hem te squatten met een vrije halter. Op de verbaasde vraag waarom was het antwoord: ‘Ik wil niet dat mensen hier gaan squatten met een losse halter. Ze doen de oefening vaak fout en dan krijg je brokken.’ De Cleane Kneiter probeerde het in zijn verbazing nog even met ‘Maar ik train al jaren, ik weet heel goed hoe ik moet squatten.’ De sportschooleigenaar wilde echter van geen wijken weten, het was niet de bedoeling dat allerlei mensen in hun uppie gingen squatten, want dan moest je daar weer begeleiding bij bieden. Onze kneiter werd voor de keuze gezet te squatten aan de Smith-machine of het ergens anders te proberen. Hij verkoos terecht het laatste.

Smith-machine: Safety first?

Smith-machines worden inderdaad vaak ingezet en geroemd om hun veilige gebruik. Dat moge waar zijn, maar ook het kniebuigen aan een Smith-machine moet goed worden aangeleerd (begeleiding!) omdat je anders je rug ernstig kunt blesseren. Er zijn echter krachttrainingsdeskundigen– en niet de minsten – die het gebruik van de Smith-machine op zich al bekritiseren. De beroemde krachttrainingdeskundige Tudor Bompa bijvoorbeeld leverde al vaker kritiek op het feit dat de Smith-machine je dwingt de stang in een rechte lijn te bewegen, waardoor je lichaam op één plaats wordt vastgepind. De natuurlijke curve en opbouw van de wervelkolom worden daardoor volgens hem ondermijnd. De onderrug en knieën raken al snel overbelast. Andere critici wijzen op het punt dat de belasting bij de gefixeerde beweging van de Smith-machine altijd op dezelfde plaatsen van het lichaam plaatsvindt, hetgeen blessures in de hand werkt. Bij het werken met vrije gewichten daarentegen is de beweging toch telkens weer anders. Bovendien komen er bij een vrije squat veel meer spieren in actie dan bij ‘dezelfde’ oefening aan een Smith-machine.

Conclusie

Wie squat aan de Smith-machine doet er goed aan 1) de oefening goed aan te leren en 2) het kniebuigen geregeld af te wisselen met een vrije squat (uiteraard ook goed aangeleerd).  Wie een echte spiergroeiboost wil hebben doet er beter aan het trainen met vrije gewichten prioriteit te geven. Wie vrij wil trainen gaat naar een goede sportschool waar dat wordt toegestaan en waar ook goede begeleiding wordt gegeven.

 

Hoe je een squat goed/fout doet, zie je hier

Dossiers: