EN  |  FR

Pure Kracht: we want to train you!

Nu het talentenprogramma Idols weer op de buis is verschenen, start ook een talentenjacht voor krachtsporters: Pure Kracht. Acht beginnende en talentvolle krachtsporters gaan na selectie een seizoen lang trainen in powerlifting onderdelen met hulp van een topbegeleidingsteam. Doel van het project is te laten zien dat je met optimaal én clean trainen zeer aansprekende resultaten kunt neerzetten. De deelnemers zullen daarom regelmatig op doping worden getest.

Hoe ontstaan?

In 2001 is er in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar het gebruik van dopinggeduide middelen in de Nederlandse breedtesport. In 14 takken van sport zijn breedtesporters ondervraagd op het gebruik van dopinggeduide middelen. Uit het onderzoek bleek dat jonge krachtsporters (m.n. powerlifters ) een verhoogd gebruik laten zien ten opzichte van andere sporten. Juist in de aanloop naar de nationale en internationale top is de verleiding om te gaan gebruiken groot. Naar aanleiding van die bevindingen hebben het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) en de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF) Pure Kracht gelanceerd. Het ministerie van VWS financiert het project. Pure Kracht gaat begin 2004 van start.

Waarom Pure Kracht?

Het doel van Pure Kracht is simpel: iedereen in Nederland laten zien dat resultaat in krachtsport niet afhankelijk is van het gebruik van dopinggeduide middelen, maar van training en voeding. De KNKF heeft, met meer dan 100 jaar ervaring in krachtsport, de absolute overtuiging dat met name beginnende krachtsporters enorme vooruitgang in kracht en spiermassa kunnen boeken, zonder gebruik te maken van verboden middelen. Het is een groot misverstand om te denken dat je moet gebruiken om groot en sterk te worden. Training en voeding zijn de basis waarop je kracht en spiermassa bouwt. Natuurlijk zit er een grens aan wat je clean kunt bereiken. Soms wordt al snel de toevlucht gezocht tot dopinggeduide middelen, terwijl nog heel veel progressie mogelijk is met een gezonde en natuurlijke trainingswijze. Veel mogelijkheden op het gebied van training, voeding, voedingssuppletie en ook op mentaal vlak worden onbenut gelaten.

Een topbegeleidingsteam

Om de talenten optimaal te begeleiden wordt een topbegeleidingsteam geformeerd. De deelnemers zullen door de volgende topbegeleiders worden bijgestaan.

Jim Mc Carthy is een voormalig wedstrijdpowerlifter uit de Verenigde Staten. Hij is een door de NSCA gecertificeerd krachttrainer (CSCS). Hij heeft gewerkt op het Olympic Training Centre in Colorado Springs als krachttrainer voor verschillende Olympische ploegen. Jim is sinds enige jaren in Nederland werkzaam als krachttrainer van de TVM schaatsploeg. Daar traint hij onder andere toppers als Jochem Uytdehaage en Gerard van Velde. Daarnaast wordt hij door NOC*NSF o.a. ingezet als krachttrainer voor de nationale selecties van de roeibond en de taekwondobond.

Joris Hermans heeft een jarenlange ervaring als sportdiëtist en werkt met diverse Olympische sporters o.a. diverse topschaatsers. Joris is coördinator van het Netwerk Sportdiëtetiek Nederland en is verbonden aan het NOC*NSF-onderzoeksprogramma Top Food in Training & Competition.

Rico Schuijers is sportpsycholoog en behoort tot het selecte gezelschap van vijf sportpsychologen die door NOC*NSF wordt ingezet in de begeleiding van Olympische sporters en teams. Rico is onder meer werkzaam met de nationale teams van de schaatsbond, de taekwondobond, de karatebond en de touwtrek bond. Hij heeft ervaring met individuele sporters in de meest uiteenlopende sporten, zoals o.a. voetbal, judo, powerliften en roeien. Daarnaast schreef Rico een aantal boeken over mentale training in de sport.

Meer informatie of meedoen?

Je kunt op twee manieren meedoen met Pure Kracht. Je kunt je aanmelden om uitverkozen te worden tot één van de 8 personen die een jaar lang intensief begeleid gaat worden. Voor diegenen die wel mee willen doen maar niet worden uitgekozen is er de website www.purekracht.nl. Op deze site zal in de loop van het project informatie te vinden zijn over: training, voeding, voedingssupplementen, mentale training en gezondheid. Daarnaast zullen er trainingschema’s te downloaden zijn, die je zelf kunt toepassen in je eigen training. Kortom, iedereen kan dus meedoen met Pure Kracht!