EN  |  FR

Fitnessgoeroes: Debbie Jenner

Als Jane Fonda wordt beschouwd als de ‘moeder van alle aerobics op muziek’, dan is de Britse Debbie Jenner de ‘poldermoeder van alle aerobics op muziek.’ Dit jaar zit ze dertig jaar in het vak. Ze was en is in die drie decennia verantwoordelijk voor heel wat nieuwe bewegingen binnen het Nederlandse fitnesswereldje.

De term ‘aerobics’ werd gemunt door Dr. Kenneth H. Cooper in 1968. Toen verscheen het boek 'Aerobics'  van deze voormalige legerarts. Het is een studie naar de (gezondheids-)effecten van aëroob bewegen en het bleek uiteindelijk de basis voor joggen te worden. De Coopertest werd, en is, de standaard om te bepalen of iemand fysiek fit is. Wat Cooper, nog steeds actief als arts en onderzoeker, veertig jaar geleden aerobics noemde, noemen we nu weer gewoon duursporten.

Niet bij Jane alleen

Het aerobics zoals dat bekend geworden is bij het grote publiek was in feite een soort ‘ritmisch’ bewegen op muziek. Het kwam begin jaren ’80 op en Jane Fonda was er de bekendste vertegenwoordigster van. Haar eerste workoutvideo, Jane Fonda’s Workout, is nog steeds de best verkochte workoutvideo ooit. Jane Fonda was toen 45 jaar. Ze maakte er in totaal nog ruim twintig meer. Daarom wordt Fonda wel de ‘moeder van alle aerobics’ genoemd, hoewel dat eigenlijk niet helemaal opgaat. In 1969 bijvoorbeeld begon Judy Sheppard Missit met Jazzercise, een combinatie van aerobics op jazz, pilates, weerstandstraining en yoga (ook nog steeds in Nederlandse fitnesscentra te volgen). Tegelijkertijd begon Jacki Sorensen met Aerobic Dance. Hoewel dat niet direct massaal aansloeg, kregen de fitnesscentra er wel een nieuw publiek bij.

In die beginjaren draaide het bijna uitsluitend om ‘high impact aerobics’ (door Fonda vaak blootsvoets uitgevoerd), waarbij veel gesprongen werd. Met Olivia Newton John’s hitsingle Let’s get Physical (1982) werd aerobics een ‘way of life’ en doken aerobicskledingstukken als ‘legwarmers’ en zweetbandjes ook op in het straatbeeld. Reebok haakte daar handig op in en bracht in 1982 de eerste high impact aerobicsschoen The Freestyle op de markt. Vorig jaar vond, als retro-hebbeding, een herlancering van de schoen plaats.

De poldermoeder van aerobics

Op het gebied van aerobics kon Nederland natuurlijk niet achterblijven, en het zou Debbie Jenner alias Doris D. zijn die ons daarbij zou helpen. Ze streek op 18 jarige leeftijd in het vrijgevochten Amsterdam neer en was er niet meer weg te branden. Doris D. and the Pins scoorden in 1981 - getooid in aerobicspakjes - de nummer 1-hit Shine Up. Hoewel er nog enkele singles volgden, sloeg Debbie Jenner uiteindelijk een nieuwe weg in. Ze sloot haar showbizzcarrière als Dance Captain en Company Manager van de populaire musical 'Cats' in het Amsterdam's Koninklijk Theater Carré af, nadat zij daar het eerste jaar zelf een rol in speelde.

Daarna heeft ze zich geheel toegelegd op aerobics. Die lange carrière binnen de aerobicswereld in Nederland begon voor de van oorsprong Britse in 1983 met de LP Aerobic dancing with Doris D. Voor veel aerobicsinstructors is zij de grondlegger van aerobics in Nederland. Jenner introduceerde in Nederland nu algemeen geaccepteerde vormen van aerobics als Steps en Streetdance.

Zoals ze begin jaren ’80 aerobics op de kaart zette, zo introduceerde ze begin 2000 De Ground Control Methode, ook wel bekend als Ground Control Pilates, een vorm van 'slow fitness' met veel aandacht voor de 'mind'. Het bleek, hoewel het oorspronkelijke Pilates (ontwikkeld door Joseph H. Pilates, 1880-1976) al bijna een eeuw bestaat, één van de workoutmethoden die het fitnesslandschap in Nederland drastisch veranderde. In het verlengde daarvan lanceerde ze bijvoorbeeld ook Small Balls-Pilates en Toning Balls & Bands-Pilates. Dit jaar komt ze met een aantal hybride lessen: haar al jarenlange populaire Relaxercise als uitgebreide opleiding en The Big Stretch als eendaagse workshop.

Pilatesstudio

Sinds begin dit jaar verdeelt zij haar tijd tussen het wonen op het platteland van Engeland en de Amsterdamse Jordaan. Ze heeft eveneens in Amsterdam een druk bezochte studio, waar ze ook instructors opleidt. Als hobby verzorgt ze de choreografie en regie van theaterproducties. Zo is zij inmiddels al negen jaar betrokken bij ‘The Official Tribute to the Blues Brothers’ en ‘The Songs from the movie Sister Act’, beide Engelse producties die onlangs tournees hebben gemaakt langs Nederlandse theaters. Debbie Jenner mag dus terecht de ‘poldermoeder’ van het aerobics in Nederland worden genoemd.

Een interview met Jenner over de begindagen van aerobics vind je hier.

Dossiers: