EN  |  FR

War on fat

Cosmetisch gezien is er niets mis met overtollig lichaamsvet. Nog niet zo lang geleden was dik zijn een teken van welstand en in sommige hedendaagse culturen is het dat nog steeds. Vanuit een gezondheidsstandpunt doe je er goed aan teveel vet snel kwijt te raken. De kleine lettertjes lezen op etiketten is één van de makkelijke stappen die er voor zorgen dat je snel én blijvend op je streefgewicht zit.

Vet als sluipmoordenaar

Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht oftewel een BMI (Quetelet Index) van 25 of hoger (bij www.voedingscentrum.nl kun je je BMI vaststellen). Als je kijkt naar de ‘ideale’ lichamen in tijdschriften, dan wijkt wel 90% van de Nederlanders af van het ‘ideaal’. Een cosmetisch motief om af te vallen is dan ook een doodlopende weg. Bovendien is het een erg westers ideaal beeld en zelfs dat is het niet helemaal. Onder Afro-Amerikaanse vrouwen is fors zijn eerder een ideaal beeld dan een probleem.
Wil je echter niet voortijdig sterven, dan is teveel lichaamsvet wel een probleem. Teveel lichaamsvet is net zo’n sluipmoordenaar als nicotine. Je merkt er eerst niet veel van, maar op iets langere termijn is de kans op een enorme ravage in je lichaam groot. Teveel lichaamsvet vergroot je kans op onder meer hart- en vaatziekten, op diabetes type 2 en op darmkanker. Is een voortijdige dood al geen prettig vooruitzicht, je graf in gaan na een lijdensweg van allerlei ziekten is dat al helemaal niet. Voor Amerikanen, die wij Nederlanders qua overgewicht bijna voorbij zijn gestreefd, de reden om een ‘War on Fat’ of te kondigen. Dat is een hopeloze oorlog, want ‘fast food’ bedrijven geven veertig keer meer uit aan reclame dan de overheid aan voorlichting. Denk dus als een zuinige Nederlander en je voorkomt dat je overgewicht fatale vormen aanneemt.

Let op de kleintjes

Vet is een sluipmoordenaar en vecht dan ook als een guerrillastrijder. Je herkent het pas als je leest wat het op zijn uniform heeft staan. Je moet met andere woorden eerst lezen wat je aanvalt voor je kunt terugvechten. Neem een potje pesto. Lekker door de pasta en het lijkt niets. Bijna een kilo gekookte aardappelen, da’s een berg, daar moet je wel dik van worden… Niets zo verraderlijk als een sluipmoordenaar. Ze bevatten beide ongeveer 700 kcal. Let dus op de kleine lettertjes op de etiketten (of koop bij het Voedingscentrum die handige Eetmeter 2002) en je eerste veldslag is gewonnen.

Reken je slanker

Als je meer eet dan je gedurende de dag aan energie verbruikt, slaat je lichaam de overbodige calorieën op als lichaamsvet. Reken dus eens uit wat je op een dag aan beweging doet (en dus hoeveel calorieën je daarbij gebruikt) en reken meteen uit wat je aan calorieën eet. Zijn beide getallen gelijk, dan neemt de hoeveelheid lichaamsvet niet toe. Heb je teveel lichaamsvet, zorg dan dat je minder calorieën binnen krijgt en meer calorieën verbruikt door meer te bewegen.

Vet vetvrij terug

Zorg ervoor dat je met krachttraining meer vetvrije spiermassa opbouwt. Meer vetvrije spiermassa zorgt ervoor dat je lichaam gedurende de dag en nacht meer calorieën gebruikt, zonder dat je kilometers moet fietsen of hardlopen. Aangename bijkomstigheid? Je gaat er een stuk beter uitzien. En dat is natuurlijk best wel vet. Blader ook eens door het archief van Lijf, Sport en Middelen en je vindt tal van krijgslisten om de oorlog tegen teveel vet te winnen.