EN  |  FR

Yes, we can

Ook zo goed begonnen dit jaar? Je workouts ingepland? Je eetgedrag aangepast? En nu…? Beginnen met een actievere levenswijze is een makkie. Om het niet vol te houden zijn tal van excuses. Deze voormalige ‘dopehead’ zag kans om zijn dagelijkse workout vol te houden, terwijl zijn agenda toch behoorlijk vol zat en vol zal zitten.

Of hij inmiddels zijn ‘gym’ en zijn basketbalveld heeft ingericht in het Witte Huis is niet bekend, maar ‘work out die hard’ Barack Obama zal dat ongetwijfeld doen. Eind december beschreef de Washington Post Obama’s toewijding aan bewegen.

Anderhalf uur per dag

Je kunt het druk hebben met president van Amerika zijn, maar dat is natuurlijk geen reden om niet dagelijks intensief te bewegen. Zelfs tijdens zijn campagne reserveerde Obama’s team dagelijks anderhalf uur voor zijn workout, schreef Eli Saslow in de Washington Post, eind december van het vorige jaar. Zijn verkiezingsstaf boekte voor de toenmalige presidentskandidaat een workout in een fitnesscentrum in iedere plaats die hij bezocht. Een strak beweegregime is niet nieuw voor Obama. In zijn voormalige woonplaats Chicago was hij iedere dag te vinden in een besloten fitnesscentrum in Regents Park. Elke ochtend om half acht arriveerde hij daar voor zijn 90 minuten-workout.

De helft van de tijd besteedt hij aan krachttraining, de andere helft aan cardiofitness, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar de loopband, de stationaire fiets en de crosstrainer. Hij wisselt het soms af met een potje basketbal.
Een ‘trainingsmaatje’ hebben is een goede manier om een actievere levenswijze vol te houden. Ook Obama is daar van overtuigd. Zijn persoonlijke assistent, voormalig basketbalspeler Reggie Love, is bij iedere workout aan zijn zijde te vinden, zes dagen in de week.

Volhouder

Het besef dat je met een actievere levenswijze meer bereikt in je leven, nestelde zich twintig jaar geleden in Obama’s geest. Studerend aan de Columbia University in New York was hij zoals de doorsnee student. Drankje hier, jointje daar, laat naar feestjes, laat uit bed. In zijn biografie Dreams from my Father (2004) beschrijft hij hoe hij op een dag besefte dat die levenswijze nergens toe leidde. Hij begon dagelijks met vijf kilometer hardlopen en die inspanning hielp hem sindsdien fysiek en psychisch scherp te blijven. En hoewel hij af en toe een sigaret opsteekt, zien we hem daar in de toekomst ook wel mee stoppen. Yes, we can.