EN  |  FR

De African Mango-zwendel

Als jij behoort tot de duizenden Nederlanders die hebben willen afslanken met African Mango-supplementen, dan hebben we vervelend nieuws voor je. De kans bestaat dat je het slachtoffer bent geworden van een wereldwijde zwendel. Volgens Amerikaans onderzoek zijn misschien wel alle African Mango-supplementen nep.

African Mango heet ook wel Irvingia gabonensis. Volgens een kleine studie kunnen dikke mensen in tien weken tijd maar liefst dertien kilo afvallen als ze extracten van African Mango slikken. Het klinkt te mooi om maar waar te zijn, en misschien is het dat ook wel. De auteurs van die studie hebben patenten voor het gebruik van African Mango in afslankpillen op hun naam staan, en staan op de loonlijst van een bedrijf dat African Mango-extracten verkoopt.

Geen flintertje

Ondanks die belangenverstrengeling is African Mango is een bescheiden rage in afslanksupplementenland geworden. Vandaar dat onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie een aantal van die producten kochten en in hun lab analyseerden. Het verbazingwekkende resultaat van dat onderzoek verscheen een paar dagen geleden in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

In webwinkels kochten de Amerikanen vijf African Mango-supplementen, en bij een Chinese groothandel een partij African Mango-extract. De bulkleverancier verkocht meestal aan supplementenbedrijven. Tot hun verbazing konden de onderzoekers in geen enkel African Mango-product ook maar een flintertje African Mango ontdekken. Zelfs in het extract van de groothandel schitterde African Mango door afwezigheid. In de meeste preparaten zat vooral cafeïne. De onderzoekers vragen zich dan ook af of er überhaupt wel echte African Mango-supplementen op de markt zijn.

Dode rat

Je zou hopen dat de African Mango-affaire op zichzelf staat, maar uit de VS kwamen de afgelopen zomer berichten waaruit blijkt dat in ieder geval in dat land veel supplementenbedrijven op z’n zachtst gezegd nogal slordig te werk gaan.

Sinds een paar jaar inspecteert de FDA Amerikaanse supplementenfabrikanten. Inspecteurs komen langs, en kijken bijvoorbeeld of het bedrijf hygiënisch produceert, en geen stoffen in zijn producten stopt die daarin niet thuis horen. In juni 2012 vatte de FDA de uitkomsten van inmiddels 450 inspecties samen, en concludeerde dat de helft van de bedrijven zijn zaakje niet op orde had.

Zo brachten inspecteurs een bezoek aan Quality Formulation Laboratories, een bedrijf dat voor grote supplementenmerken eiwitpoeders en weight-gainers samenstelt en capsules vult. De inspecteurs vonden keutels en urine van ratten en muizen in de fabriek, en zelfs een schep met een halve dode rat. De medewerkers gebruikten die schep om poeder in de machines te stoppen. In een rechtszaak veroordeelde de rechter het management van het bedrijf tot gevangenisstraffen.

Wij van EigenKracht zijn niet tegen supplementen. Als ze veilig zijn, doen wat de fabrikant belooft, en als je ze niet gebruikt als een vervanging van normale en gezonde voedingsmiddelen, dan is er niks mis met supplementen. Er is best wel iets te zeggen voor degelijke producten als creatine, eiwitpreparaten, cafeïne en sommige aminozuren. Maar tegelijkertijd kunnen we er ook niet omheen dat er veel kaf is onder het koren. Sommige producten werken niet, sommige producten zijn riskant en er zijn ook producten – zoals de African Mango-supplementen waarover dit stukje gaat – waarin niet zit wat er in zou moeten zitten.

Beter is het dan ook niet alles meteen te slikken wat de supplementenindustrie je voorschotelt. Ondertussen blijven wij ook alert.

Ter inspiratie een klassiek kritisch filmpje.

Dossiers: