EN  |  FR

Anke IJsveld: Fraaie fysiek breekt door

afbeelding bij Anke IJsveld: Fraaie fysiek breekt door

Turnen, karate, aerobics, yoga. Van eenzijdige ontwikkeling is bij IJsveld geen sprake. Van gebrek aan energie ook niet, als groepslesinstructrice draait ze zomaar 23 lessen per week. En dan haar eigen training nog. Onlangs werd ze Natural Miss Olympia bij de amateurs. Tijd voor een uitgebreide introductie.

Anke IJsveld begon op jonge leeftijd met turnen. Dat deed ze tot haar tiende. Daarna was tot haar negentiende karate haar favoriete sport.  Vanaf haar negentiende maakten steps, aerobics en yoga onderdeel uit van haar actieve  leven. “Met name bewegen op muziek in de sportschool vond ik leuk. Het volgen van groepslessen bleek later wel de aanzet tot fitness. Over die groepslessen was ik zo enthousiast dat ik groepslesinstructrice werd. Op dit moment zit ik op zo’n 23 groepslessen per week, met mijn eigen bedrijf in coaching, Skip the Cookie, is dit goed te combineren.” Sinds 2012 is IJsveld als groepslesinstructeur werkzaam bij FeelGoodClub AeroFitt in Didam, Hengelo en Duiven.

Training

Hoe en wanneer kwam fitness je kant op? “Je moet weten dat ik zelf vijftien uur intensief meedoe met de groepslessen. Dankzij de groeplessen cxworx (een functionele core training met weerstand) en bodypump (krachttraining in groepsverband) zag ik mezelf langzaam maar zeker gespierder worden. Dat triggerde mij richting krachtsport Dat betekent in de praktijk dat ik off-season tweemaal per week een fullbody-training doe. In mijn wedstrijdvoorbereiding staat de specifieke krachttraining viermaal per week op mijn programma.” 

Vertel over je fullbody-training. “De twee fullbody-trainingen die ik off-season doe, zijn hetzelfde. Drie tot vier oefeningen voor benen, rug, borst en schouders. Ik train graag zwaar. Nooit meer dan zes tot acht reps voor iedere oefening. Ik pak daarbij een gewicht waarvoor ik de laatste twee tot drie reps echt een gevecht moet aangaan. Daarna rust ik twee tot drie minuten voor de volgende set. Ik doe verder nooit twee dagen krachttraining achter elkaar. Ik plan mijn werk op de sportschool zo dat er tussen de trainingen minstens twee dagen zit. Ik moet voor mijn gevoel fit zijn om alles uit mijn krachttraining te kunnen halen. Mijn off-season krachttraining duurt gemiddeld ruim een uur, soms langer. Tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding doe ik aangepast vier krachttrainingen per week. In plaats van vier oefeningen, doe ik er dan maar twee. Maar daar ben ik dan wel ruim een half uur mee zoet.” Geen cardio?  “Niet echt. Ik doe zoals gezegd al vijftien uur zelf mee met de groepslessen en daarnaast fiets ik vaak naar mijn werk. Dus dat is qua cardio meer dan voldoende.”  

Voeding

Hoe staat dat met je voeding? “ Dagelijks 120 gram eiwitten, 100 gram vetten en koolhydraten op gevoel naar behoefte. In het off-season wat hoger in de koolhydraten dan tijdens de wedstrijdvoorbereiding. Ik eet zo goed als geheel vegetarisch en dat betekent voor mij dus geen vlees en geen vis maar wel peulvruchten, tofu, tempé, vegetarische burgers en kwark. Qua vetten gebruik ik pindakaas, noten, olijfolie en avocado. Wat koolhydraten betreft veel groentes en fruit en in het off-season chocolade, voor de energie en het lekkere. Door mijn interesse in groepsfitness en coaching, heb ik veel kennis vergaard op het gebied van voeding en fitness. Ik deed o.a. de opleidingen Fitness Trainer A, NASM Personal Training en HBO Leefstijlcoach.” 

Wedstrijden

En dan zegt iemand in de sportschool ‘Anke, je ziet er zo goed uit, waarom stap jij niet eens op het podium?’ “Ja, daar moest ik even over nadenken. Misschien wel een goed idee om lichaam en geest scherp te houden. Dus besloot ik vorig jaar in september mee te doen aan de Gold’s Gym Classic van de IFBB in Rotterdam.” En dan begint de never ending zoektocht naar de juiste vrouwenklasse… “Dat klopt helemaal! Ik kwam terecht in de Wellness-klasse omdat ik te gespierd was voor de Bikini-klasse. Van de negen deelnemers werd ik verrassend tweede. Twee weken later stond ik weer op het podium. Nu bij de INBA Netherlands. Ik wist intussen dat er bij de INBA de nodige categorieën dames waren. Waar hoorde ik bij? Dus de voorzitter van INBA Netherlands, Sandra van de Kamp gebeld, en een afspraak gemaakt om voor een keuring voor de juiste klasse langs te komen. Haar advies voor mij was de klasse Sportmodel en de klasse Figure. Aan twee klasses tegelijk deelnemen mocht bij de INBA en zo kon het gebeuren dat ik bij Figure tweede en bij Sportmodel eerste werd.”

Dus twee wedstrijden in twee weken, dat moet ruim voldoende zijn… “Dat zou je denken. In de pauze van de INBA-wedstrijd kwam er een jurylid van de PCA (Physical Culture Association) naar me toe of ik een week later in Venlo aan een wedstrijd van hem mee wilde doen. In de klasse Figure Toned. Waarom niet? Ik was toch al in wedstrijdshape. Drie dagen voor de wedstrijd hoorde ik dat in mijn klasse een routine op muziek van een minuut was vereist. Na de wedstrijd in Venlo deed ik op verzoek mee aan de Enercup in Harderwijk. In de klasse Ms Shape. Een wedstrijd met negen deelnemers. Behalve dat ik die won, won ik ook de overall-titel. Intussen werd ik naar aanleiding van mijn prestaties door de NAC (National Athletic Commity) uitgenodigd mee te doen aan de WK in Hamburg. Van de 22 deelnemers viel ik in de klasse Bikini Shape 30-plus net buiten de top-tien. Daarna heb ik het qua wedstrijden even wat rustig aan gedaan. Terugkijkend mogelijk toch wat roofbouw gepleegd. Kon op de EK af en toe de concentratie niet goed vasthouden.”

INBA

Toch deed Anke in april al weer mee aan de NK bij de INBA in Voorthuizen. “Ik kan dat goed handelen omdat ik er voor zorg dat ik het hele jaar redelijk dicht tegen mijn wedstrijdvorm aan zit. Qua training en voeding hoef ik echt niet veel te veranderen op het moment dat ik mijn wedstrijdvoorbereiding in ga.” Een schat aan wedstrijdervaring. Welke conclusie trok jij daaruit? “Dat van alle organisaties de INBA mij het beste lag. Min of meer één grote familie. Iedereen helpt daar iedereen, dat is fijn. Ik won de Sportmodel-klasse, behaalde de titel overall beste vrouwelijke atleet en als klap op de vuurpijl de best posing prijs. Verder maakte ik op de NK mijn debuut in de Angel-klasse. Dat is een funklasse waar de atletes worden uitgerust met een verenpak en zich dansend tussen het publiek begeven. Ook hier werd ik eerste. Was op dit NK best wel wat nerveus omdat mijn ouders voor het eerst waren komen kijken. Ik was met name benieuwd naar de reactie van mijn vader. Maar ze vonden het gelukkig allebei geweldig.” 

Las Vegas

Door deelname aan het WK in juni dit jaar had je je gekwalificeerd voor de Natural Olympia in Las Vegas. En als bonus kreeg je op grond van je resultaten van het afgelopen jaar (Elite ranking) kreeg je je vliegticket cadeau. “Ik had nooit gedacht dat ik zo hoog op die lijst stond, dat was geweldig. Op advies van de Europese bondspresident van de INBA heb ik me gericht op de klasse Figure en ook om droger te komen zodat ik internationaal zou kunnen scoren. Het werd de verrassing van de eeuw! Ik coach mezelf en er was dus niemand die me vertelde wat ik moest doen. Het voordeel is dat je veel van het proces leert en alles zelf in de hand hebt, het nadeel is dat je objectiviteit misschien niet helemaal zuiver is. Het pakte gelukkig goed uit. Op de 15e november werd de Olympia amateurs gehouden, een dag later voor de professionals. Een populaire atlete uit mijn klasse was een Roemeense dame en verder was de concurrentie goed, toen ik merkte bij de eerste drie te kunnen eindigen was ik al blij. Maar het werd een eerste plaats. Ik had daarmee gelijk mijn procard voor de volgende dag. Daar eindigde ik niet bij de eerste tien, helaas. Begrijpelijk wel, het niveau was echt een stuk hoger.”

 

Plannen

Je bent na Las Vegas ook nog een weekje naar New York geweest? “Ja, Manhattan, dynamisch en bruisend, stevig gelopen en gefietst daar en de bekende dingen gedaan: Vrijheidsbeeld, Central Park, Empire State Building, etc. Ik heb me ook aardig kunnen beheersen met eten, meestal na een wedstrijd kan ik er aardig tegenaan gaan. Ik heb in Soho ook een tattoo laten zetten op mijn onderarm, het woordje ‘karma’ waar een deel van de ‘K’ uit een boemerang bestaat. Ik ben erg voor goede dingen doen, voeding, natuur, je medemens. Je krijgt het terug, het maakt verschil. Volgend jaar ga ik me concentreren op het NK in de amateurklasse Physique, dat vind ik ook een hele leuke klasse, daar moet je net iets gespierder voor zijn, dus dat past mooi met het werken naar een waardig ‘Pro Figure fysiek’. En het WK en/of EK Pro Figure. En dan maar weer zien hoe ver ik kan komen.”

Meer over Anke IJsveld vind je hier

Fotografie: Ban Photostudios

Dossiers: