EN  |  FR

Wederom water en wéér die wijn

Een glas water drinken tijdens een maaltijd helpt niet tegen een te hoge calorische inname. Voedsel met een hoger vochtgehalte daarentegen helpt je afslanken, omdat je calorische inname dan daalt. Weinig water in je voedsel bevordert vetzucht. En wijn is weer in het nieuws omdat een wijntje bevorderlijk zou zijn voor het seksuele‘welbevinden’ van vrouwen.

Wetenschappers hebben de wondere werking van water nog niet tot op de bodem van de fles weten te peilen. Ook de rol van water bij gewichtstoename of gewichtsafname is nog niet helemaal duidelijk. Wel is al aangetoond dat een glas water drinken bij het eten niet automatisch leidt tot een lagere inname van calorieën. Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat het eten van voedingsmiddelen met weinig water vetzucht kan bevorderen. Maar in veel voedsel zit water, en niet zo’n beetje ook. Japanse onderzoekers vroegen zich af wat daar de effecten van zijn op je lichaamssamenstelling en lichaamsgewicht.

Vast Food

In de oktober-uitgave van Nutrition publiceerden de wetenschappers van de Universiteit van Tokio hun bevindingen. Ze verzamelden van 1.200 jonge Japanse vrouwen gegevens over hun gewicht en lichaamssamenstelling. Vervolgens vroegen ze de vrouwen naar hun eetgewoontes. Ze berekenden hoeveel water de vrouwen via dranken en vaste voedingsmiddelen binnen kregen. Nadat de rekenmachientjes hun werk hadden gedaan, bleek dat de hoeveelheid water die de vrouwen via dranken innamen geen noemenswaardige invloed had op hun lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling, maar de hoeveelheid water ingenomen via vaste voeding wel. Hoe vochtrijker het voedsel, hoe slanker de vrouwen. Volgens de onderzoekers kan dat te maken hebben met het gegeven dat vochtrijk voedsel minder koolhydraten en meer eiwitten bevat. Maar zeker weten doen ze het niet. Dat wordt vast weer een vervolgonderzoek.

Losbandigheid bevorderend?

Het zal wel toeval zijn, maar twee Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Florence vroegen zich af of vrouwen die enkele glazen rode wijn hadden gedronken beter in bed zijn. Hun bevindingen publiceerden ze in de april-uitgave van Sexologies, een Europees tijdschrift voor seksuologie. Dat een paar glazen rode wijn van invloed kan zijn op je lichaamsgewicht, was al bekend. En dat er regelmatig studies verschijnen, al dan niet door belanghebbende gesponsored, die erop wijzen dat een paar glazen wijn per dag goed is voor hart- en bloedvaten, is ook niets nieuws. Maar zou het werkelijk waar zijn dat een vrouw met een paar glazen op een prettiger partner is?

De onderzoekers schoven bij achthonderd vrouwen aan tafel en vroegen ze naar hun wijnconsumptie en hun seksleven. Negentig vrouwen waren matige drinkers, driehonderd dronken geen alcohol. Toen de onderzoekers de seks van die twee groepen met elkaar vergeleken, merkten ze op dat de matige drinkers vaker zin hadden in seks en de daad zelf ook ‘gesmeerder’ verliep. Er was geen verschil tussen de twee groepen wat betreft opwinding tijdens seks, de seksuele bevrediging, pijn tijdens het vrijen of het orgasme. Ook deze onderzoekers hebben niet echt een verklaring. Alcohol verhoogt de hoeveelheid testosteron bij vrouwen, terwijl het bij mannen juist voor een daling van het geslachtshormoon zorgt. De verhoogde testosteronproductie bij vrouwen zou een verklaring kunnen zijn, maar de onderzoekers laten het bij een constatering.
Maar, let op, alcohol doet niet alleen de zin in seks toenemen, maar ook de trek in calorieën. En het is een hardnekkige mythe dat vrijen een ware energieverslinder is!