EN  |  FR

ARNOLD: Een Netflix drieluik

afbeelding bij ARNOLD: Een Netflix drieluik

Arnold Schwarzenegger is 76 jaar en nog lang niet van plan uit de schijnwerpers te treden. Op Netflix valt sinds kort het drieluik ARNOLD atleet, acteur en Amerikaan te bekijken. We zien ARNOLD daarin zoals ARNOLD graag wil overkomen. Eigen Kracht helpt ARNOLD daarbij met een paar kleine kanttekeningen.

Laten we eerlijk zijn, het is allemaal geen kattenpis, die carrière van  Arnold Schwarzenegger: zevenvoudig Mr. Olympia, miljonair voor zijn 25e in bouw en vastgoed, de bekendste acteur ter wereld en uiteindelijk ook nog eens gouverneur van Californië, een staat van 40 miljoen inwoners en misschien wel de belangrijkste van de 50 staten die USA telt. En de staat die Hollywood herbergt, de droomfabriek die gezichtsbepalend is voor het beeld van ‘Amerika’. Alleen het presidentschap van de Verenigde Staten is hem niet gegeven, want Schwarzenegger is geen ‘natural born’ American. Maar, zoals ARNOLD zelf zegt in het drieluik op Netflix, ‘I am Austrian born but made in America!’.

ARNOLD: bodybuilder

De bodybuildingcarrière van Arnold Schwarzenegger is bekend: van Junior Mr. Europe in 1965 op 18 jarige leeftijd tot viervoudig Mr. Universe bij de NABBA, de bodybuildingbond waar zijn grote voorbeelden als Steve Reeves en Reg Park Mr. Universe werden en later een filmcarrière als Hercules opbouwden. Concurrent van de NABBA waren de Canadese broers Ben en Joe Weider, die de IFBB en een machtig bladenimperium oprichten. Joe haalde Arnold naar Californië en zou zijn belangrijkste uithangbord worden voor bladen als Muscle Power en Muscle & Fitness. Uiteindelijk zou Schwarzenegger zevenvoudig Mr.Olympia worden, van 1970 tot 1975 en nog een keer in 1980, een overwinning die veel bekritiseerd is omdat Schwarzenegger zei dat hij niet zou deelnemen, maar op de valreep toch aantrad. Die ‘comeback’ is bekend geworden onder ‘The Comeback’ (VHS als ‘Total Rebuild’. Het is een docu gemaakt door een vriend van Arnold en dat is te merken. De backstage ruzie met zijn grote rivaal Mike Mentzer komt niet aan bod. Die is hier te vinden. Een goede analyse van de Mr.Olympia 1980 is hier te vinden. Dat een jaar later Arnolds beste vriend, Franco Columbu de Mr.Olympia zou winnen, was minstens zo omstreden.

Uiteindelijk zou de bekendheid die Arnold het bodybuilding heeft gegeven door de documentaire Pumping Iron, zijn films en de wedstrijd Arnold Classic, na de Mr. Olympia, de bekendste profbodybuildingwedstrijd, weer veel goed maken. Zie verder ook Arnold’s Sport Festival.

ARNOLD: acteur

Dat Arnold niet het acteertalent heeft van Marlon Brando of Al Pacino begrijpt hij zelf ook wel. Hij vertelt hoe moeilijk Hollywood het had met die dubbelgespierde fysiek, dat vette Oostenrijkse accent en die rare lange naam. In een commentaar op zijn bijrol als ‘Handsome stranger’ in de komische western ‘The Villain’ (1979,) schreef een journalist ‘Het paard acteerde beter dan Arnold’. Het zou een bepaalde tijdgeest vergen waarin Arnold en andere muscle actors zouden kunnen gedijen: de jaren 80, het genre van de actiehelden waarin Arnold en Stallone groot zouden worden. Voor Arnold de acteur waren de Terminatorfilms de core van zijn carrière als acteur.

ARNOLD: Amerikaan

Na 15 jaar in Amerika te hebben geleefd, kreeg Arnold eindelijk zijn felbegeerde Amerikaanse paspoort. Hij zei er in 1983 tijdens de ceremonie van overhandiging dit over: ‘Ik heb over de hele wereld gereisd en van alle landen waar ik ben geweest is Amerika toch nummer  1 in de wereld.’ Overigens heeft Arnold nooit zijn Oostenrijkse paspoort willen inleveren en geregeld dat hij een dubbele nationaliteit mocht hebben. Als gouverneur van Californië (2003-2011) werd de Republikein Arnold steeds een beetje meer Democraat. De laatste jaren gaat hij zelfs zwaar op de groene tour.

Arnold is op zijn 76e niet van plan uit de schijnwerpers te stappen. Zie FUBAR (fucked beyond all repair), de nieuwe serie van Arnold als oude CIA agent die worstelt met weerspannige dochter,  

In 2023 zijn tig biografietjes over Arnold verschenen. Allemaal met goedkeuring. De liefhebbers van Arnolds levensverhaal kunnen beter terecht bij ‘Total Recall’. En voor een ongeautoriseerde inkijk in zijn leven is de oudere biografie van Wendy Leigh een must.  

Dossier: