EN  |  FR

Terug in balans

afbeelding bij Terug in balans

In de documentaire 'Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding' komen insiders en coaches aan het woord over de evolutie van hun sport en hoe er de afgelopen jaren aan gewerkt is om met nieuwe beoordelingscriteria en nieuwe klassen het ‘damesbodybuilding’ te transformeren. Vorm, balans en vrouwelijkheid spelen daarbij een belangrijker rol dan de mate van gespierdheid of superscherpte. Daarmee lijken de dames een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun sport.

Het rommelde al de nodige jaren in damesbodybuilding. In de hoogste regionen stonden bodybuildsters die nauwelijks nog van mannen waren te onderscheiden. In 2015 werd na 35 jaar zelfs de Miss Olympia afgeschaft. In de documentaire ‘Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding’ komen insiders en coaches aan het woord en vertellen hoe er met andere criteria en klassen geprobeerd wordt het tijd te keren.

In 1980 werd de eerste Miss Olympia gehouden. Winnares was Rachel McLish, een bijzonder fraaie dame die nog vaak genoemd wordt als het toppunt van gespierde vrouwelijke schoonheid. Ze won de wedstrijd twee keer en verdween daarna richting Hollywood om daar carrière te maken. Enkele jaren later zou Cory Everson de titel zes keer winnen, aan het eind waarvan critici al hun twijfel begonnen te uiten over hoe gespierd een vrouw zou mogen zijn. Een stammenstrijd tekende zich af tussen ‘conservatieven’ die vonden dat het damesbodybuilding vrouwelijk moest blijven en de ‘progressieven’ die vonden dat het niet om geslacht maar om spieren ging. Net als bij de mannen ging de trend naar meer en meer spiermassa gewoon door.

Mooi of monsterlijk?

Zowel voor de heren als de dames golden in het bodybuilding bepaalde esthetische criteria, die echter in steeds hoger tempo werden opgeofferd in het voordeel van extreme spiermassa. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw werd de overgang van ‘klassiek’ naar ‘freak’ een feit. Bij de dames met namen als Lenda Murray, Kim Chizevsky en Iris Kyle, bij de heren met mannen als Dorian Yates, Ronnie Coleman en Phil Heath. En geleidelijk aan werd de vraag steeds vaker gesteld of er nog grenzen waren. Sommigen spraken over de ‘implosie’ van bodybuilding. De enorme spiermassa van de heren ging in toenemende mate gepaard met uitpuilende buiken en brede tailles. Arnold trok enkele jaren geleden aan de bel en liet weten dat er aan de terugkeer van het esthetische moest worden gewerkt, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Terug in balans

De documentaire ‘Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding’ ging enkele jaren geleden in première op de SAP CUP, het grootste strength & physique evenement van de Benelux, dat in Veldhoven werd gehouden. In de documentaire komen insiders en coaches aan het woord over de evolutie van hun sport en hoe er de afgelopen jaren aan gewerkt is om met nieuwe beoordelingscriteria en nieuwe klassen het ‘damesbodybuilding’ te transformeren. We zetten het tussen haakjes omdat de term ‘bodybuilding’ voor wat de dameswedstrijden betreft in feite niet meer wordt gebruikt. Het gaat nu om fitnesswedstrijden met verschillende categorieën als bijvoorbeeld Bikini-fitness, Bikini-wellness en Women Physique. Vorm, balans en vrouwelijkheid spelen nu een belangrijker rol dan de mate van gespierdheid of spierscherpte (‘droog’  zijn). Daarmee lijken de dames een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun sport. Nu de mannen nog?

De documentaire Terug in Balans is hier te zien.

Dossiers: