EN  |  FR

Wegen voor gewichtsverlies

De tijd van marsepein, banketstaven, Glühwein, verplichte avondjes gourmetten en oliebollen staat voor de deur, en jij houdt je hart vast. Zullen de calorierijke decemberdagen een einde maken aan je wasbord? Heb je straks broeken met een grotere taillemaat nodig? Volgens studies kun je de schade beperken als je jezelf elke dag weegt.

Iets meer dan de helft van alle pogingen die mensen doen om af te vallen mislukt. De geluksvogels bij wie afslankpogingen succesvol zijn geweest, zijn nog niet uit de problemen, want meer dan de helft van hen wordt na het bereiken van een gezond gewicht uiteindelijk toch weer dikker. Vandaar dat een legioen van psychologen, diëtisten, voedingswetenschappers en diabetologen naarstig op zoek is naar factoren die de slagingskansen van afslankende dikkerds en ex-dikkerds verhogen.

Gewicht in de schaal

Eén zo’n factor is jezelf geregeld wegen, en één van die studies waaruit het belang van die gewoonte naar voren komt, is afkomstig van psychiaters van Yale University. In die studie zochten de onderzoekers een groep vrouwen van 50-75 jaar nog eens op nadat die gemiddeld tien kilo waren afgevallen. Inmiddels waren meer dan drie jaar verstreken, en was veertig procent van de vrouwen in staat geweest de verloren kilo’s buiten de deur te houden.

De succesvolle vrouwen planden vaker hun maaltijden, en voorkwamen zo dat ze bij wijze van noodoplossing een pizza lieten bezorgen. Ze keken ook bewust naar wat ze aten, en hadden caloriebommetjes uit hun dieet verbannen. En at last but not least stonden ze geregeld op de weegschaal, zodat ze wisten of hun lichaamsgewicht toenam of juist verminderde.

Meta-analyses, waarin onderzoekers de gegevens uit eerder verschenen onderzoek bijeen vegen en nogmaals analyseren, hebben inmiddels bevestigd dat mensen die vaak op de weegschaal staan inderdaad beter op gewicht blijven.

Wegen is weten

Eén van de studies waarvan we denken dat jij hem misschien interessant vindt verscheen in 2006 in de International Journal of Obesity. In dat onderzoek bestudeerden voedingswetenschappers van Cornell University eerstejaarsstudenten die net aan hun studie begonnen. Uit eerder onderzoek was gebleken dat studenten in hun eerste studiejaar enkele kilo’s aankomen, en de voedingswetenschappers vroegen zich af of de eerstejaarskilo’s wegbleven als de studenten zich gingen wegen.

In een kleine proef vroegen de onderzoekers ongeveer een dozijn eerstejaars of ze zich ’s ochtends vroeg, vlak nadat ze uit bed waren gekomen, wilden wegen. De studenten mailden de uitkomst naar de onderzoekers, en die vertelden de studenten op basis van die metingen en hun vorige metingen of ze bezig waren dikker te worden of netjes op gewicht bleven.

Die aanpak werkte. De studenten bleven gedurende de twaalf weken dat de proef duurde keurig op gewicht. Studenten in een controlegroep, die zich niet hoefden te wegen, kwamen daarentegen drie kilo aan.

Een jaar later herhaalden de onderzoekers de proef, maar gingen toen een stap verder. Ze vertelden de studenten niet alleen of ze dikker werden, maar ook hoeveel calorieën ze ongeveer meer aten dan ze nodig hadden. Gewapend met die informatie kwamen de eerstejaars studenten de eerste weken van hun studieperiode nog beter door. Ze verloren zelfs een kilo gewicht, terwijl de studenten in de controlegroep – alweer – een paar kilo dikker werden.

Averechts?

Als er dikmakende dagen aankomen kan de weegschaal je dus helpen die te doorstaan. Eerlijkheidshalve moeten we daarbij opmerken dat volgens sommige psychologen geregeld wegen bij jongeren soms fout uitpakt. Onderzoekers van de University of Minnesota ontdekten bijvoorbeeld dat geregeld wegen bij tieners ‘ongezonde’ en ‘extreme dieetstrategieën’ in de hand werkt, zoals maaltijden overslaan en het gebruik van laxeermiddelen. Bovendien, ontdekten ze, vielen jongeren die zich vaak wogen niet meer af dan jongeren die nooit op de weegschaal stonden.

Kennelijk helpt jezelf wegen alleen als je weet hoe je gezond en effectief moet afvallen. Omdat we jouw kennisniveau hoog inschatten geven we je de weegtip van de onderzoekers van Cornell University met een gerust hart door. En mocht je behoefte hebben aan een opfriscursus: kijk dan eens hier of daar. Ben je weer helemaal bij.

Dossiers: