EN  |  FR

Eigen Kracht Challenge: trainen op dieet

afbeelding bij Eigen Kracht Challenge: trainen op dieet

Trainen terwijl je op dieet bent betekent een behoorlijke aanslag op je energie en je motivatie. Meike Gaakeer en Warner Broshuis staan voor die uitdaging, elk met een eigen doel voor ogen. Meike wil afslanken met behoud van spiermassa en Warner werkt naar een wedstrijdshape toe, waarin de laatste weken het zwaarst zullen worden. Ga er maar aan staan!

De Eigen Kracht Challenge, een traject waarin 4 sporters voor 4 verschillende doelen een half jaar begeleid worden door professionele coaches is geen makkie, en al helemaal niet als er lockdowns zijn die het trainen een stuk lastiger maken. Zie hiervoor ook de introductie van het trainingsthema. Maar, when the going gets tough, the tough get going. Wekelijks zijn er vrijdags op de website en social media vlogs te volgen.

Warner Broshuis

Echt een half jaar heeft Warner niet om eind april op een natural bodybuildingwedstrijd in zijn beste shape te komen. Het is zijn eerste wedstrijd en hoe zijn lichaam precies op een wedstrijddieet zal reageren moet straks blijken. Coach Sandra:’Je komt steeds voor verrassingen te staan, met name in de laatste weken van de voorbereiding. Hoe vaker je een wedstrijd heb gedraaid, hoe beter je weet hoe je lichaam onder hoge druk werkt.’ Inmiddels heeft Warner er net een weekje ‘deload’ op zitten in de Dolomieten. Warner: ‘Het is een Noord-Italiaanse regio waar je geweldig kunt skieën in een prachtig landschap. Het hotel was prima, met een lopend buffet, dus ik kon kiezen en heb alles netjes afgewogen met een elektrisch weegschaaltje dat ik heb meegenomen. Ik weeg nu 72 kg met een vetpercentage van 14%. De vakantie is over en ik moet er weer keihard tegenaan!’

Romanian Deadlift

De Romanian Deadlift is een klassieke halteroefening voor het ontwikkelen van de achterkant van het lichaam, inclusief de erector spinae, de bilspieren, de hamstrings en de adductoren. Correct gedaan is de Romanian Deadlift een effectieve oefening die helpt de core en het onderlichaam flink aan het werk te zetten. Verbeterpunten waar Warner aan moet werken.

Front Press /Military Press

De Front Press met halter, ook wel Military Press genoemd, is een klassieke basisoefening voor het bovenlichaam die de hele schouderpartij, de trapeziusspieren van de bovenrug en de triceps hard laat werken. Mag in geen enkel goed krachttrainingsprogramma ontbreken.

Meike Gaakeer

Meike is gaandeweg de Eigen Kracht Challenge sterker en zelfbewuster geworden. Blessures zijn onder de knie gekregen en het dieet zit goed op de rit. Coach Sandra: ‘Meike is een bikkel, die met volle aandacht strikt haar oefeningen doet, of ze nu buiten in de kou moet trainen of in de gym.’ Meike: ‘Qua voeding gaat het ook wel goed. Ik zit op 1800 calorieën en val gestaag af. Ik weeg nu 74 kg, dus dat scheelt al zo’n 10 kg met het begin van de Eigen Kracht Challenge. Ik gebruik de Eetmeter van het Voedingscentrum om mijn eten in de gaten te houden. Af en toe neem ik wat lekkers, maar dat voer ik dan ook in. Ik blijf wel binnen die 1800 kcal. Voor extra motivatie draag ik bij het trainen het Eigen Kracht t-shirt. Dat helpt!’

Staande Cable Flyes

Staande Cable Flyes is een variant van de klassieke Dumbbell Flyes die liggend en met dumbbells gedaan wordt. Het is een oefening waarbij de borst, schouders en triceps aan het werk gezet worden. Het grote voordeel van Cable Flyes is dat er constant spanning op de spieren staat, de hele oefening door.

Abductie met banden

De functie van een abductie-oefening is het vanuit stand naar buiten bewegen van het been voor heupen, bovenbenen en billen. De oefening met banden om de benen wordt ook wel Side Band Walks genoemd door het zijwaarts stappen met banden die deze oefening echt pittig maakt.

 

Dossiers: