EN  |  FR

Voedingskennis stapelen

afbeelding bij Voedingskennis stapelen

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s. 

De ‘Voedselzandlopers’ van van Kris Verburgh bijvoorbeeld, gaan als hete broodjes over de toonbank en de schrijver heeft al in menig praatprogramma zijn voedingsleer voor het voetlicht gebracht. Meestal zonder al te veel weerstand, want de enige aan tafel die verstand heeft van voeding is Verburgh en die weet de standaardkritieken waarmee hij geconfronteerd wordt met gemak te pareren. Als leek krijg je op die manier weinig houvast om de waarde van het boek te bepalen. Je moet terug naar de schoolbanken om een beetje wegwijs te worden in voedingsland, en eerst wat toegankelijke boeken lezen voor je aan de zware kost begint. Kortom, je moet kennis stapelen.

Eigen Kracht

Het boek ‘Op Eigen Kracht – slanker-strakker-sterker’ geeft je toegankelijke maar degelijke informatie over alle voor fitness belangrijke onderwerpen: krachttraining, cardiotraining, voeding, afslanken, spiermassa opbouwen, fit worden, supplementen en doping. Het is een basisboek dat eigenlijk door iedereen die serieus met fitness bezig is gelezen zou moeten worden. Op CIOS- en ROC-opleidingen Sport & Bewegen wordt het boek aanbevolen of als lesmateriaal gebruikt. De dossiers van onze website geven een mooie aanvulling. Een goed startpunt dus. 

Gezonde voeding

Over gezonde voeding en hoe die er ongeveer uitziet, zijn de volgende boeken aanbevelenswaardig: ‘Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding’ van professor Martijn Katan rekent met heel wat mythes af en is voor de geïnteresseerde leek een baken in een zee van bakerpraatjes. Voedingsprof Frans Kok schreef samen met Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’ en geeft een mooi overzicht van hoe gezonde voeding eruit ziet, waarbij hij ook een aantal recepten geeft. Evenals Katan schreef Kok zijn boek uit verbazing en ergernis over de alomtegenwoordige onzin die je tegenkomt over voeding. Het boek ‘Alles wat je moet weten over eten om gezond, mooi en slank’ te worden’ van diëtist Ellen Govers is niet het zoveelste dieetboek, zoals de titel een beetje lijkt te beloven, maar een fors en nuttig naslagwerk, waarin zeer veel voedingsonderwerpen aan bod komen, van cholesterol tot paddo’s.

Mens en voeding

Wie na lezing van bovenstaande heldere en toegankelijke boeken wil ‘promoveren’  en een basisboek wil consumeren dat tot de verplichte literatuur behoort van een HBO-opleiding diëtetiek, vindt ‘Mens en Voeding’  (redactie: E. Hartman) op zijn pad. Het boek wil een totaaloverzicht geven en alle factoren van de menselijke voeding in onderlinge samenhang behandelen. Deel I gaat over ‘ voeding, voedsel en gezondheid’, deel II over ‘ voedingsbehoeften: spijsvertering; voedingsstoffen; voedingsvezels; alcohol’, deel III over ‘voedselkeuze, voedselvoorlichting, voedselveiligheid, keuze en aanbod van voedsel’, en deel IV, tenslotte, over de ‘ ontwikkeling van voedsel in Nederland, het Nederlandse voedingspatroon, voedingsmiddelen en dranken, chronische ziekten en dieetvoeding.’ 

 

Fanatieke en leergierige fitnessers, fitnessinstructeurs, personal trainers en voedingsconsulenten die in de fitnessbranche werkzaam zijn leggen zo een stevig fundament om weerstand te kunnen bieden aan de voortdurende stroom voedingsinformatie die mensen te verwerken krijgen.

Dossiers: