EN  |  FR

Krachttraining: wie van de drie… houdt jou tegen?

Krachttraining is net als autorijden. Hoe meer je het doet, hoe meer ervaring je er mee krijgt. Nadeel? Je workout wordt een routine. Dat kan gaan vervelen. Er kunnen ook routinefoutjes in je workout sluipen. Het effect van je harde werken wordt daardoor minder. Drie veel voorkomende routinefoutjes en de manier om ze te voorkomen.

Je gaat te snel

Het probleem. Je hebt de techniek wel onder de knie. Je wilt nu ook met je kleinere spiergroepen aan de slag, maar je hebt niet zoveel tijd meer. Of je wilt zwaarder trainen, maar dat gaat wat moeizamer dan je dacht. Ongemerkt ga je de bewegingen sneller uitvoeren. Dat gaat ten koste van het effect. Door een beweging snel uit te voeren, krijg je niet alleen een helpende hand van de zwaartekracht (het momentum), waardoor je meer gewicht kunt verplaatsen. Je betrekt namelijk ook allerlei hulpspieren op een halfslachtige manier bij de beweging, omdat je anders het eind van de beweging niet haalt.
De oplossing. Verander een tijdje van tempo. Doe de opgaande beweging eens een tijdje in twee en de neergaande beweging in vier seconden. Een ritme van vier vier of, als je een echte ijzervreter bent, vier acht, kan ook. Ga er net zo lang mee door tot je op die manier ook hetzelfde gewicht aankan als in je ‘cheat’-periode (kijk ook op periodisering de oplossing voor je.

Je kunt behalve een barbell ook een boek optillen? In boekenreeks van Lijf, Sport & Middelen vind je ook een helder, compact boekje over krachttraining.