EN  |  FR

Sterke ballen: het geheime wapen uit Rusland

Kettlebells, ook wel ‘Balls of Strength’ genoemd, combineren kracht-, cardio- en flexibiliteitstraining in één trainingsvorm. Lang het geheime wapen van Russische gewichtheffers en commando’s, waaide deze manier van trainen na het vallen van de Muur over naar het Westen. Inmiddels hebben de ballen Nederland bereikt, en nu kunnen ook hier echte ‘kettle-binkies’ gekweekt worden.

Een kettlebell is een traditioneel Russisch gietijzeren gewicht, dat lijkt op een kanonskogel met een handvat. De Russen noemen het een girya, een woord waarin de verwijzing naar ‘rondslingeren’ nog valt te herkennen. Zo populair waren de kettlebells al in tsaristisch Rusland dat sterke mannen of gewichtheffers ‘gireviks’ werden genoemd. De Russische krachttrainingsgoeroe Pavel Tsatsouline trainde er commando’s en agenten van de geheime dienst mee om hun conditie, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen. In de jaren negentig begon hij de goedbewaarde Russische krachttrainingsgeheimen te ontsluiten voor het westerse publiek met boeken als Power to the People!: Russian Strength Secrets for Every American en Enter The Kettlebell! Strength Secret of the Soviet Supermen. Sinds kort wordt deze trainingsmethode ook in Nederland onderwezen.

Kettllebell Association

De Kettlebell Association is opgericht in December 2006 en is een samenwerkingsverband tussen Nathalie Tan, verantwoordelijk voor ‘sales and communications’ en sportfysiotherapeuten en krachttrainingsdeskundigen Bas Willemsen en Coen Luiken, werkzaam bij het Korps Mariniers, die alle trainingen, opleidingen en workshops verzorgen. Ze streven er naar om binnen korte tijd overal in Nederland goed opgeleide kettlebell-instructeurs te hebben om met dit ‘nieuwe’ trainingsconcept de fitnessbranche te veroveren. Want dat deze manier van trainen ‘revolutionair’ is (misschien is in dit verband het woord ‘pre-revolutionair’ meer op zijn plaats) en het helemaal gaat worden, daar is Coen Luiken wel van overtuigd. ‘Trainen met kettlebells heeft een enorme transfer naar andere vormen van inspanning. Beter dan alleen met halters, dumbbels of cardio-apparatuur ontwikkel je met kettlebells kracht, conditie en flexibiliteit in één moeite door. De oefeningen, waarbij slingerbewegingen vaak de basis zijn, laten de spieren meer in vloeiende overgangen samenwerken. Die staan veel dichter bij ‘real life’ bewegingen als trekken en tillen, stoten en zwaaiende acties. Bovendien ben je in een training van zeg 20 minuten voortdurend met de ballen bezig terwijl in een standaard krachttraining van 45-60 minuten ontzettend veel rust tussen de sets en spiergroepen zit, als je het optelt. Het is een heel intensieve en veelzijdige manier van trainen. Het is dan ook niet zo gek, dat er commando’s en mensen van de geheime dienst mee werden getraind. Tenslotte moeten die op alles zijn voorbereid!’

Trainingen en workshops

Om goed met kettlebells te leren trainen is het van groot belang dat je onderricht krijgt van gecertificeerde instructeurs. Bas Willemsen en Coen Luiken zijn dé kettlebell-instructeurs van Nederland, met een gedegen achtergrond in sportfysiotherapie en krachttraining. Het is raadzaam om tenminste 3 workshops van Bas en/of Coen te volgen voor je zelf thuis of op de sportschool met de ‘ballen’ aan de slag gaat. De workshops vormen tevens de basis voor trainers die eind van dit jaar deel willen nemen aan de 1e Nederlandse Kettlebell Instructeurs Opleiding. Op 14 juli zal in de Wellness & Racquet Club Westvliet te Den Haag een aantal workshops worden gegeven. Voor meer informatie over de workshops kun je terecht bij Nathalie Tan (06-55303482 of info@kettlebell.nl ).

Dossier: