EN  |  FR

Verschenen: CD-rom Voedingssupplementen

afbeelding bij Verschenen: CD-rom Voedingssupplementen

Onlangs is de CD-rom Voedingssupplementen verschenen. Deze CD-rom geeft inzicht in de toepassingen en toepassingsgebieden van verschillende micronutriënten, die veelvuldig in voedingssupplementen voorkomen of die als zelfstandig supplement worden toegepast.

Micronutriënten

Het gebruik van voedingssupplementen stijgt nog steeds in Nederland. Inmiddels is het gebruik van voedingssupplementen opgelopen tot meer dan 25 procent van de Nederlandse bevolking. De reclamejongens spelen goed in op deze nieuwe vraag. Ze beloven van alles. Maar wat is nu echt noodzakelijk om aan te vullen? Wat is het effect als je eventueel een tekort hebt? Door alle verwarrende en tegenstrijdige berichten die dagelijks via de media (televisie, kranten, magazines, reclame) over ons worden uitgestort is het moeilijk een weg te vinden in de juiste supplementen. Gelukkig kan de onlangs verschenen CD-rom je meer duidelijkheid brengen. Hoewel je op deze CD-rom niet de allerlaatste onderzoeksresultaten over creatine of glutamine zult vinden, kun je daarentegen wel voor een heldere uitleg over micronutriënten terecht. De beschreven micronutriënten komen veelvuldig voor in voedingssupplementen of zijn als zelfstandig supplement verkrijgbaar. Dus als je je kennis over micronutriënten wilt verbeteren dan ben je met deze CD-rom aan het juiste adres.

Opbouw

De navigatie door de CD-rom verloopt makkelijk en is bijzonder helder. De CD-rom is opgebouwd uit een drietal hoofdcategorieën:
· Vitamines (14)
· Mineralen (8)
· Spoorelementen (5)
Binnen deze categorieën kan op de CD-rom gezocht worden op: functie, indicatie, contra-indicatie, interacties, dosering en referenties. Naast zoeken bestaat ook de mogelijkheid om alfabetisch te zoeken naar een bepaalde nutriënt.

Informatief

De CD-rom kan je inzicht geven in het gebruik van voedingssupplementen bij verschillende omstandigheden. Daarnaast wordt bij ieder supplement de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) gegeven, maar ook de toxische grens. Informatie wordt ook gegeven over factoren, die de opname van supplementen kunnen beïnvloeden. En je krijgt inzicht in de biochemische en fysiologische functies van de voorkomende (functionele) voedingsstoffen. Tevens bestaat de mogelijkheid om te kijken in welke voedingsbron een bepaalde voedingsstof voorkomt. Zo, kun je bijvoorbeeld zien dat zelfs in een biertje vitamines voorkomen (vitamine B6).
Op de CD-rom wordt gebruik gemaakt van verschillende literatuurbronnen, uitgaande van verschillende voedingskundige visies en invalshoeken. Ook is er per micronutriënt een referentielijst gemaakt, zodat je precies kunt zien waar de informatie vandaan komt. Al met al kan dit je een stuk beter op weg helpen dan de eenzijdige uitspraken van veel reclamejongens.

Gegevens

Titel: Voedingssupplementen – CD-ROM (PREVENTIEPROJECT)
De CD-rom is samengesteld door Joris Hermans, Berjo Oortwijn en Heleen van der Wilt.
ISBN: 9051899505
Prijs: €18,50
Uitgeverij: Uitgeverij Lemma BV, Utrecht
Voor meer info: infodesk@lemma.nl.