EN  |  FR

Voedingssupplementen. De winnende factor?

Sportprestaties zijn in de regel gebaseerd op talent, doorzettingsvermogen, doordachte training, uitgebalanceerde voeding en voldoende herstel. Desondanks dat is er de laatste 20 jaar een enorme commerciële industrie ontstaan, gericht op het gebruik van voedingssupplementen. Sterker nog, een kwart van de Nederlandse bevolking gebruikt een of meerdere voedingssupplementen. Hoe ga je hier als sporter verantwoord mee om? Welke (sport)voedingssupplementen komen hun beloftes na? Bestaan er wondermiddelen?

In het kader van de Lijf, Sport & Middelen boekenreeks is het vijfde deel "Voedingssupplementen; de winnende factor?" gereed. Het boek geeft een objectief overzicht van wat er op het gebied van voedingssupplementen te koop is.

Het blijkt in de praktijk dat van een groot aantal middelen het geclaimde effect op de sportprestatie nog steeds niet onomstotelijk is bewezen. Om sporters hierover te informeren komen meer dan vijftig verschillende supplementen aan de orde. Eiwitpreparaten, Vitaminen, Creatine, Anti-oxidanten, Tribulus Terrestris, vetverbranders…… ze worden allemaal behandeld op basis van wetenschappelijke literatuur.

Per supplement wordt telkens een aantal aspecten besproken waaronder de geclaimde werking op de sportprestatiefactor. Er wordt beschreven of en op welke manier het voedingssupplement invloed heeft op de sportprestatie. Tevens wordt vermeld of de voedingsstoffen die in het supplement verwerkt zijn ook voorkomen in voedingsmiddelen. Tenslotte volgt bij elk supplement een conclusie die aangeeft of het supplement daadwerkelijk het geclaimde effect op de sportprestatie kan waarmaken.