EN  |  FR

Nieuwe dieetsensatie?

Het boek ‘Bereik je ideale gewicht!’ van gewichtsconsulente Sonja Bakker staat op de bestsellerlijsten. Het lijkt het nieuwste te zijn in een lange rij vermageringsdiëten waarvoor strikte menuvoorschriften gelden. Ter ondersteuning worden ook dure merkartikelen aanbevolen en behandeling met een elektrisch apparaat. Oude wijn in nieuwe zakken, eigenlijk.

Dieetmodes

Dieetmodes komen en gaan, maar de dikke buik zal altijd blijven bestaan, kunnen we met enige ironie stellen. Dat heeft allerlei redenen, zoals extreme eenzijdigheid (koolsoepdieet, komkommerdieet, brooddieet, sherrykuur, en dergelijke), taboeïsering van voedingsgroepen (koolhydraten bij het Atkinsdieet of de Montignacmethode) of een verbod op het tegelijkertijd eten van voedingsgroepen (bij Een leven lang fit mogen eiwitten en koolhydraten niet samen worden gegeten). Maar het heeft vooral ook te maken met het feit dat het mensen niet leert zelf na te denken over voeding, dat het mensen niet ‘emancipeert’ maar juist klein houdt. De meeste mensen willen dat helaas ook graag. Drie zakjes per dag en drie liter water en ik hoef verder nergens over na te denken. Een goede diëtist of gewichtsconsulent echter moet de patiënt of cliënt ‘opvoeden’ (!), zodat hij of zij na een tijdje ‘op eigen kracht’ verder kan. En daar mankeert het nogal eens aan.

Bereik je ideale gewicht

Hoe een boek plots een modedieet kan worden is een geheimzinnig proces. Jaarlijks verschijnen er tal van dieetboeken die een graantje proberen mee te pikken van een zeer lucratieve markt. Het Atkinsdieet en de Methode Montignac waren wel de absolute klappers van het afgelopen decennium. Dan is het op zich knap dat een Nederlandse gewichtsconsulente als Sonja Bakker er in slaagt meer dan 80.000 exemplaren te verkopen van een boek (Bereik je ideale gewicht) waar eigenlijk nauwelijks iets nieuws in staat, en dat bovendien op belangrijke punten ernstig gemankeerd is.

Zo levert het boek 9 weekmenu’s die niet echt goed aansluiten op de Schijf van Vijf, zoals die door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Geregeld komt er te weinig brood en fruit in de menu’s voor. Verder worden er dure merkartikelen aanbevolen die makkelijk zouden kunnen worden vervangen door een goedkoper alternatief. Zo is alle magere zuivel geschikt voor een dieet, niet alleen zuivelproducten van dure merken. Ter ondersteuning van het afslankproces wordt behandeling met de Slendertone Professional geadviseerd. Dit apparaat (model oude fax) is gewoon weer een van die elektrische apparaatjes die je spieren ‘stimuleren’, waardoor de stofwisseling zou worden verhoogd, cellulitis verdwijnt als sneeuw voor de zon en slappe buik en billen weer stevigheid verkrijgen. Allemaal niet waar. Een buik versterken doe je door buikspieroefeningen te doen en kniebuigen of uitstappen is nog steeds een veel probater middel dan op de bank blijven zitten met een apparaatje waar je een lichte ‘massage’ van krijgt.

Op Eigen Kracht

Iedere diëtist of gewichtsconsulent of therapeut of fitnessinstructeur die zijn/haar naam waar wil maken, moet de patiënt/cliënt waardevolle, eerlijke informatie leveren en proberen de mensen die voor advies komen op te voeden tot zelfstandigheid. Dat betekent het aanreiken van een basiskennis over voeding en training, zodat zelf beslissingen kunnen worden genomen. Toegegeven, opvoeden is moeilijk en de kans om er op de bestsellerlijst mee te komen een stuk kleiner, maar het is de enige manier om op de langere termijn echt succesvol te zijn.

Dossier: