EN  |  FR

Weg met het wasbordje

Het wasbordje is de droom én nachtmerrie van menig man en vrouw. Als je denkt dat er één ultieme manier is om een wasbordje te kweken, hoef je niet verder te lezen. Als je je afvraagt waarom jij nog steeds geen wasbordje hebt, crunch dan zijwaarts naar je muis en klik.

Hoezo, klassieke schoonheid?

Als je de tv commercials moet geloven, is er niets zo makkelijk als een wasbordje kweken. Dat is natuurlijk niet zo [Leren tv kijken], maar het brengt menigeen wel in de ban van het wasbordje. Vaak wordt er ook verwezen naar de klassieke schoonheidsidealen. Merkwaardig, want bekijk een afbeelding van het ultieme voorbeeld van een klassieke schoonheid en je ziet dat de David van Michelangelo Buonarotti een… buikje heeft. Toch is er niets mis met het streven naar een wasbordje, omdat je dan bezig bent met het opbouwen van een fit lichaam met een gezond lichaamsvetpercentage. Er is ook niets mis met een klein beetje buik, want niet iedereen kan een wasbordje krijgen.

Geef je ouders de schuld!

Een wasbordje kweken betekent in de eerste plaats dat je overtollig buikvet kwijt moet raken [Het zwakke geslacht: vrouwen en training].
Daarnaast spelen genetisch factoren een belangrijke rol. Je skeletspieren zijn namelijk opgebouwd uit onder meer dwarsgestreepte spiervezels. Daarbij kun je een onderscheid maken tussen Type 1 (de ‘langzame vezels’) en Type 2a en 2b (de ‘snelle vezels’). Het zijn met name de Type 2 vezels die zorgen voor de groei van de spiermassa, waardoor een wasbordje ook zichtbaar wordt. Bij de doorsnee mens is de verdeling van de types vezels grotendeels gelijk. Er zijn echter mensen die meer Type 1 vezels hebben. Voor hen is het ietwat gemakkelijk om sneller een betere duursportprestatie te leveren. Er zijn ook mensen met meer Type 2 vezels. Voor hen is het iets makkelijker goed gedefinieerde spieren te krijgen. Erfelijke factoren spelen dus een grote rol bij het krijgen van een wasbordje. Vandaar dat bijna veertig procent van de mannen, zo bleek uit een onderzoek van Men’s Health in 2001, in gezelschap hun buik inhouden.

Testje

Je kunt globaal inzicht krijgen in de samenstelling van je spieren met de volgende test. Stel de Leg Press in op 75 tot 80% van het maximale gewicht dat je één keer kunt uitstoten. Kun je daarna 14 of meer herhalingen maken, dan heb je waarschijnlijk meer langzame, Type 1 vezels. Haal je er minder dan zes, dan heb je waarschijnlijk meer snelle, Type 2 vezels en wordt een wasbordje kweken iets minder moeilijk.

Dossier: