EN  |  FR

Afslanksupplement OxyElite sloopt je lever?

Op het moment dat we dit schrijven ligt het afslanksupplement OxyElite nog in Nederlandse webshops en supplementenwinkels. In de Verenigde Staten niet meer. Daar hebben bedrijven in allerijl de potten OxyElite van de schappen gehaald. Het supplement kostte een vrouw het leven, maakte een paar levertransplantaties noodzakelijk, en zadelde tientallen gebruikers op met een ernstige leverontsteking. 

Eventjes voor de goede orde: wij van EigenKracht.nl zijn niet tegen voedingssupplementen. Als ze echt werken, en hardtrainende sporters een duwtje in de goede richting geven, dan dragen we ze een warm hart toe. Maar dan moeten ze geen verboden stoffen bevatten, zoals de amfetamine die laboratoria recentelijk hebben gevonden in het pre-workoutsupplement Craze. En die supplementen moeten natuurlijk ook veilig zijn. 

Een epidemie van leverbeschadiging

Jammer genoeg kunnen we dat laatste van het afslanksupplement OxyElite niet zeggen. Niet nu Amerikaanse media berichten dat artsen bij inmiddels een kleine zestig gebruikers van OxyElite een acute leverontsteking hebben geconstateerd.

De eerste gevallen kwamen in mei van dit jaar aan het licht in de Amerikaanse deelstaat Hawaï. Eerst waren het er nog een paar, maar er kwamen er geleidelijk steeds meer. Aanvankelijk allemaal op Hawaï, maar nu druppelen er bij de FDA ook meldingen binnen uit andere delen van Amerika. Meestal gaat het om mannen of vrouwen die met OxyElite willen afslanken, soms om bodybuilders die OxyElite gebruiken om nog net iets scherper te worden. Maar in plaats van een six-pack kregen ze buikpijn, bloedneuzen, werden ze misselijk en moesten ze overgeven, kreeg hun ogen en huid een gele kleur, verloren ze hun eetlust, werden ze dodelijk vermoeid en raakten ze verward. Hun lever was ernstig beschadigd, soms zo ernstig dat ze een nieuwe lever nodig hadden. Eén gebruiker, een vrouw van 48 jaar, kwam te overlijden.

De oorzaak van die epidemie van leverbeschadiging is nog steeds niet bekend. Niet precies, tenminste. Amerikaanse overheidsinstellingen als de FDA en de CDC weten weliswaar dat er een verband is met het gebruik van OxyElite, maar de onderzoekers hebben geen flauw idee wat daar voor levertoxische stof in moet zitten

Zonder DMAA

Het ironische van het verhaal is dat de maker van OxyElite, het in Las Vegas gevestigde USPlabs, vlak voor het begin van alle ellende, zijn product veiliger had gemaakt. Oorspronkelijk bevatte OxyElite het omstreden stimulantium DMAA, dat je misschien ook kent als geranamine of methylhexanamine.

Toen wereldwijd zo ongeveer alle landen DMAA in de ban deden, veranderde USPlabs de samenstelling van OxyElite. De DMAA ging eruit, en maakte plaats voor onder meer extracten met higenamine. Wij hebben zo onze vragen bij die extracten, maar de FDA verdenkt een ander bestanddeel van OxyElite: de plantaardige verbinding aegeline.  

Ook verdacht

Aegeline zit trouwens ook in het bodybuildingsupplement Versa-1 van USPlabs. De FDA heeft USPlabs verzocht beide supplementen van de markt te halen. En dat is het bedrijf nu aan het doen.

Aegeline zit in de bladeren van de Baelboom. De Baelboom groeit in Zuid-Oost Azië. Het fruit van de boom is eetbaar, en traditionele genezers gebruiken extracten van de bladeren en de bast van de boom als geneesmiddel. Nog niet zo lang geleden ontdekten onderzoekers dat die extracten ook labratten kunnen laten afslanken. Vandaar dat USPlabs die extracten gebruikt in OxyElite. De actieve stof die in die extracten in de hoogste concentraties voorkomt is aegeline.

Niet gebruiken

Om het verhaal nog wat complexer te maken: sinds USPlabs OxyElite zonder DMAA produceert, is de samenstelling van het product drie keer veranderd. Het is niet duidelijk welke versie van het supplement de golf van leverbeschadigingen in Amerika veroorzaakt.

Omdat dezelfde producten die in Amerika zoveel problemen veroorzaken ook hier in webwinkels en sportzaken kunnen liggen, doe je er waarschijnlijk goed aan als je OxyElite even niet gebruikt, en wacht tot er meer informatie beschikbaar is. Tot op dit moment zijn er - ondanks de verhoogde staat van alarmering - geen gevallen in Europa bekend. Koop het in ieder geval niet direct in een webshop in de VS. Het kleine beetje gewichtsverlies dat OxyElite misschien bewerkstelligt weegt niet op tegen de immense gezondheidsschade die verkeerd geproduceerde exemplaren van het product kunnen veroorzaken.  

Inmiddels heeft Engeland een waarschuwing uitgevaardigd, en wie ‘media release Oxyelite’ googelt, merkt dat een aantal andere landen daar in mee zijn gegaan.

We houden je op de hoogte.

Dossiers: