EN  |  FR

Sporten in de zon

Niet dat het zo vaak in Nederland voor komt, maar zo af en toe kun je verrast worden door een zonnige dag. In de meeste buitenlanden knettert de koperen ploert vaker boven de horizon. En als rechtgeaarde sporter lig je dan natuurlijk niet tussen de ontblote bolle buiken en billen op een zonovergoten strand te bakken, maar ren je nog even dat pittoreske heuveltje op, voor je je stort op een mediterrane menukaart. Zo sport je verantwoord in de zon.

Als je sport op een warme, zomerse dag, vindt er een herverdeling van je bloed plaats. Om de lichaamswarmte af te geven, stroomt er meer bloed door je huid en minder bloed door je spieren, die daardoor minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Afvalstoffen worden bij warmere temperaturen minder snel afgevoerd. Je gaat ook meer zweten. Door het verdampen van het zweet blijft je huid en het bloed in je huidbloedvaten koel. Dat verkoelende effect wordt minder als de luchtvochtigheid hoog is. Dan verdampt het zweet niet, maar gaat het druppelen of gutsen.

Gezondheidsgevaren

Sporten in de zon of bij hogere temperaturen vergt weliswaar meer inspanning, maar is in de meeste gevallen ongevaarlijk als je een paar basale richtlijnen in stand houdt. De gevarenzone ligt bij een lichaamstemperatuur van 42 graden of, voor ervaren sporters, bij een buitentemperatuur hoger dan 28 graden. Dan kan een hittestuwing optreden. Dat verschijnsel staat ook wel bekend als zonnesteek, warmtestuwing of hitteberoerte. Hittestuwing is een gevolg van onvoldoende vochtinname. Symptomen zijn een snelle hartslag, koorts, oppervlakkig ademhalen, kippenvel, duizeligheid en braken. In sommige gevallen kan iemand met hittestuwing erg agressief worden. Zo snel mogelijk uit de zon gaan, het lichaam sponzen, een ijspakking in de nek of het voorhoofd, en koele lucht zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur weer tot een gezonde hoogte daalt. Het is verstandig na een hittestuwing je zo snel mogelijk door een arts te laten nakijken. Voldoende vocht innemen (zie ook Watermanagement) kan een hittestuwing voorkomen.

Maatregelen

Met een paar eenvoudige maatregelen kun je ook in warmere landen blijven sporten.
- Draag luchtige kleding in lichte kleuren die de verdamping van zweet mogelijk maken.
- Verlaag je tempo en de afstand die je gewend bent af te leggen.
- Sport of vroeger in de ochtend of later op de avond.
- Kies routes met een natuurlijke ondergrond, die zonlicht niet weerkaatsen.
- Zorg voor voldoende vocht.
- Bescherm je hoofd en je ogen.

En wil je toch gewoon lekker op het strand in de zon liggen, dan vind je hier (let op, Sjonnie Shadow alert!) nuttig tips.