EN  |  FR

Doping in het museum?

Musea zijn er in soorten en maten. Van groots opgezette rijksmusea als in Amsterdam tot regionale musea, zoals het Groninger museum, tot kleinere gemeentelijke of particuliere musea. In de laatste categorie wordt op 3 december in museum Gouda de tentoonstelling ‘Doping!’ geopend. Het is een initiatief van het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan, in nauwe samenwerking met de Dopingautoriteit. In de drie maanden durende tentoonstelling wordt een breed overzicht gegeven van de geschiedenis en praktijk van doping. Ook worden er diverse lezingen gegeven. Komt dat zien én horen!

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van doping, spraakmakende dopingzaken, de effecten en gevolgen van doping en hoe de Dopingautoriteit zich inzet voor een dopingvrije sport, kortom, het natuurlijke streven van de Dopingautoriteit om doping in het museum te krijgen. Als onderwerp voor een tentoonstelling in het museum is dat nu in ieder geval gelukt. Critici die direct willen tegenwerpen, dat doping waarschijnlijk nooit opgesloten kan worden in een museum of andere ‘gesloten afdeling’, hebben natuurlijk gelijk, maar trappen wel een enorme open deur in. Het maakt een antidopingbeleid in de sport niet minder belangrijk.

Lezingen

Naast dat er van alles te zien valt (nagenoeg het gehele dopingmuseum van de Dopingautoriteit zelf is er uitgestald), wordt er ook een aantal lezingen gehouden. De sportfilosoof Ivo van Hilvoorde zal op zondag 17 januari een lezing geven over de ethische kanten van doping in sport en over enkele filosofische en ethische kwesties die ten grondslag liggen aan de problematiek van het huidige dopingbeleid. Er zal ook ruimte zijn voor discussie. Inschrijven op deze lezing kan tot en met vrijdag 14 januari 2010. Van Hilvoorde publiceerde samen met sportsocioloog Ruud Stokvis in 2008 het boek Fitter, Harder & Mooier.

Op zondag 31 januari zal Hans Wassink, voorlichter breedtesport bij de Dopingautoriteit, een lezing geven over de campagne Eigen Kracht. Eigen Kracht is de campagne van de Dopingautoriteit voor de fitnessbranche en wil fitnessbeoefenaars informeren over de risico’s van gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen én over gezonde alternatieven om op eigen kracht gespierder of slanker te worden. In de lezing zal ook de toenemende druk op het uiterlijk aan bod komen. Inschrijven op deze lezing is mogelijk tot en met vrijdag 29 januari 2010. Aan het eind van de lezing is er ruimte voor discussie.

Op zondag 7 februari zal de directeur van de Dopingautoriteit, Herman Ram, ingaan op het dagelijks functioneren van onze Nationale Anti-Doping Organisatie. Daarbij zullen allerlei veelgestelde vragen aan de orde komen. Wat doet de organisatie om dopingzaken te voorkomen? Wat komt er allemaal bij kijken als een sporter positief is bevonden, en wie zijn daarbij dan betrokken? Hoe komt al die publiciteit rondom doping tot stand, en hoe betrouwbaar is die publiciteit? Wat is de rol van dopinglaboratoria? Hoe gaat een tuchtprocedure in zijn werk en welke rol speelt de Dopingautoriteit daarin? Inschrijven op deze lezing is mogelijk tot en met vrijdag 5 februari. Na afloop is er ruimte voor vragen en discussie.

De lezingen zijn gratis bij te wonen op inschrijving. Inschrijven kan via info@museumgouda.nl met vermelding van de lezing. Het volledige programma vind je hier.

Dossier: