EN  |  FR

Kennis is kracht: durven denken over training

Voeding, training, motivatie en herstel zijn de pijlers van geïntegreerd trainen, een trainingsaanpak waarbij de verschillende elementen op elkaar worden afgestemd voor een optimaal resultaat. Maar de vooronderstelling die aan geïntegreerde training ten grondslag ligt is, dat je zelf durft te denken en je geen knollen voor citroenen laat verkopen.

Knollen voor citroenen

De klacht van veel bodybuilders en krachtsporters is, dat ze jaren hebben vergooid met trainingsprogramma's, voedingsschema's en voedingssupplementen die weinig tot niets aan extra spiermassa en kracht hebben opgeleverd. Met groot enthousiasme werd telkens een nieuw programma van kampioen X of Y gevolgd of een nieuw wondersupplement geslikt. En dat zijn dan nog de sporters die hebben willen leren van hun fouten! Het gros van de bezoekers van het fitnesscentrum volgt als makke schapen de nieuwste hype en modderen jaar na jaar voort zonder ook maar een millimeter vooruit te komen. Die mensen hoor je vaak zeggen dat trainen "zo saai is". Dat krijg je als je je knollen voor citroenen laat verkopen.

Kennis opdoen

Omdat je als je ongetraind bent, het eerste jaar op de gekste programma's wel een beetje vooruit gaat, ben je al gauw twee, drie jaar verder voor er een vaag besef opdoemt van dat er iets niet klopt. Voeg er een jaar puzzelen over hoe dat nou toch komt aan toe, en je snapt de klacht van de gemiddelde bodybuilder. Dit weinig aantrekkelijke scenario kan voorkomen worden, door zo vroeg mogelijk betrouwbare basisinformatie te bestuderen. Maak van de Lijf, Sport & Middelen boekenreeks het fundament van je geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Basic Nutrition geeft je voldoende basis voor je voedingsbeleid, Work Out voor je training, Slim Fit voor verantwoord afslanken, en Voedingssupplementen geeft je het no nonsense verhaal over of voedingssupplementen nu werkelijk de 'winnende factor' zijn of niet. Dat de weg van de doping een gevaarlijke en doodlopende is, kun je lezen in Drug Info.

Wetenschap en wijsheid

Wetenschappers zijn het niet altijd eens met elkaar. Daarbij komt dat wetenschappelijke kennis niet altijd makkelijk toegankelijk en direct toe te passen is in de praktijk. Dat maakt het voor de leek heel moeilijk om informatie te vinden én het op waarde te beoordelen en te gebruiken. De commercie spint er garen bij, door de meest absurde claims te doen en die met grote stelligheid te 'onderbouwen'. Vaak gaat dat ook gepaard met een 'ei van Columbus': er was een probleem, en dat probleem is nu dankzij product X of methode Y definitief de wereld uitgeholpen. De werkelijkheid is doorgaans een stuk ingewikkelder. De resultaten van onderzoek zijn meestal antwoorden op deelaspecten, zijn niet zelden tegenstrijdig met eerder gedaan onderzoek en gelden voor de 'gemiddelde' persoon. Het beste is dan ook je gezonde verstand te gebruiken en kritisch (eigen wijs) te staan ten opzichte van nieuwe 'revolutionaire' programma's en je te laten informeren door betrouwbare bronnen. Blijf met je beide benen op de grond en houd je aan datgene wat zich bewezen heeft. Daar is durf voor nodig. De durf om zelf te denken!