EN  |  FR

Hé, ook hier?

Menigeen met goede voornemens om meer in beweging te komen, huivert weleens bij de gedachte dat te doen in een fitnesscentrum. Dat is toch een plek voor opgepompte types die fanatiek grommend met ijzer zwaaien of strak geklede vrouwen die moeiteloos de meest complexe choreografie aan kunnen? Nou, nee. Een kijkje achter de deuren van het fitnesscentrum. Niet bang zijn.

Half november 2011 werd in Veldhoven The State of Research in the Global Fitness Industry gepresenteerd, een kloeke pil met daarin een overzicht van heel veel onderzoeken op bijna elk denkbaar terrein dat raakvlakken heeft met de fitnessbranche en fitnessen. Een van de hoofdstukken gaat in op het profiel van de bezoeker van een fitnesscentrum. Wie tref je er aan en voel jij je er op je gemak?

Een prettig gesprek

Het sociale aspect is belangrijk in het fitnesscentrum en daarom maken mensen graag een praatje, ook tijdens het sporten. Als je met de juiste intensiteit beweegt, kun je volgens de Borgschaal nog wel een gesprek voeren, hoewel het aan te raden is dat prettige gesprek na afloop van je workout te doen. De kans  overigens dat je een mannelijke gesprekspartner treft is iets groter, want van de leden van fitnesscentra is 17% in de leeftijd van 15-24 jaar een man en 13% zit daar net boven (25-39 jaar). Vrouwen in die leeftijdscategorieën zijn iets minder veelvuldig (resp. 12% en 14%) aan te treffen.

Of die bezoekers, naast de gedeelde interesse in een actieve leefstijl, nog meer met elkaar gemeen hebben, hangt vaak van hun opleiding af. Het fitnesscentrum blijkt een erg goede plek voor een gesprek op niveau. Vierenveertig procent van de fitnessers is hoog opgeleid, een procentje meer zit op middelbaar niveau. Toe aan een carrièremove? Voor netwerken lijkt het fitnesscentrum ook de ‘place to be.’ Een forse 64% van de leden heeft een baan.

Date je in het zweet

Natuurlijk ga je dáár niet voor naar het fitnesscentrum, maar toch, 23% van de leden woont nog thuis en 19% is alleenstaand. En hoe is de interactie tussen die mensen? Daarvoor biedt een ander onderzoek (Fitnesscentra als Vluchtige Gemeenschappen) inzicht. Je moet wel een beetje je best doen, maar ongeveer een vijfde van de leden gaat wel eens wat drinken met zijn medesporters, een iets hoger percentage voert graag een goed gesprek en bij een op de zeven leidt dat tot een afspraak buiten het fitnesscentrum. Negenentwintig procent van de mannen geeft aan dat nieuwe vriendschappen zijn ontstaan in het fitnesscentrum, bij vrouwen is dat tweeëntwintig procent.

De meeste vriendschappen ontstaan in de groep fitnessers die een tot drie jaar, of langer, lid zijn en twee tot drie keer per week (of zelfs vaker) te vinden is in het fitnesscentrum. Over het gegeven dat ruim een derde daarvan douche- dan wel saunagebruiker is, kun je het jouwe denken, (homomannen maken meer gebruik van de douche- en saunafaciliteiten dan heteromannen) maar een derde zit na afloop ook gewoon graag nog even in de bar van het fitnesscentrum. En de kans dat je een ‘weirdo’ tegenkomt in het fitnesscentrum? Een kleine zeven procent geeft aan een tikkie gestoord te zijn, dus enige mensenkennis is geen overbodige attribuut om in je sporttas te stoppen.

Best wel een prettige omgeving, dat fitnesscentrum

Het aanbod van trainingsvormen en lessen van een doorsnee fitnesscentrum is groot. Bijna de helft van de leden doet zowel cardiofitness als krachttraining. Nog steeds doen meer mannen (80%) aan krachttraining dan vrouwen (20%). Een vijfde doet (ook) aan Spinning. Wat cardiofitness betreft is het het drukst bij de ellipticals (47% mannen, 59% vrouwen), de loopbanden (resp. 36% en 25%) en de stationaire fiets (beiden 11%). Wanneer moet je gaan trainen als je in alle rust je workout wilt doen? Het rustigste tijdstip is in de middag (15% van de leden aanwezig) en het drukst in de avonduren (55%).

Als je dus van plan bent volgend jaar meer te gaan bewegen, dan weet je nu dat je in het fitnesscentrum verkeert onder een grote groep gelijkgestemden (fitness en aerobics zijn van alle sporten in Nederland de meest beoefende), die vaak hetzelfde als jij doen en waarvan de meesten behoorlijk sociaal ingesteld zijn. Je kan het slechter treffen in 2012. Misschien kom je er wel met een beter humeur vandaan; bepaald geen luxe in tijden van crisis. En wil je je verdiepen in hoe je je actievere levensstijl verantwoord begint en resultaatrijk volhoudt… check de dossiers voor meer overzicht.

Dossier: