EN  |  FR

De houdbare man

In de jaren tachtig was het afgelopen met het oude privilege van de man: niet mooi hoeven zijn. Oudere jongeren werden geacht het strakke lijf en de tomeloze energie van een jonge hond te behouden, kosten wat het kost. Voormalig hoofdredacteur van Men’s Health, Pim Christiaans, heeft voor die uitdijende doelgroep ‘De houdbare man. Praktische tips voor een eeuwige jeugd’ geschreven.

Houdbaarheid verlengen

Het boek geeft 12 regels waarmee de houdbaarheid (langer en slanker leven, vatten we maar even samen) van de man kan worden gerealiseerd, zoals je Buikvet verbranden, Kort maar krachtig sporten, Eten als een Griek (het mediterrane dieet, veel plantaardige voedingsmiddelen), Slikken als een Amerikaan (flink wat supplementen gebruiken), en nog acht andere regels als goed slapen en je hormonen op peil houden. Doe je dat allemaal braaf, dan heb je meer energie, een plattere buik, een heftiger libido, een gladdere huid en je ziet er, kortom, een stuk jonger uit.

Elke regel is onderverdeeld in een stuk of vier hoofdstukjes, waarin de regels verder worden uitgespit. Christiaans belooft in het voorwoord dat de lezer niet zal worden lastiggevallen met ‘Spartaanse trainingsprogramma’s, strenge diëten, ingewikkelde leefschema’s en bizarre therapieën. Wel heeft hij zich zelf bekend tot de praktijk van life extensionisten, gekenmerkt door een fors gebruik van allerhande supplementen en behandeling van artsen die op dit gebied pionieren door een mix van supplementen en hormonen voor te schrijven.

Andropauze

Voor we het begrip andropauze (ingrijpende hormonale veranderingen vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen) behandelen, dat in feite de kurk is waarop het boek drijft, eerst een kritische kanttekening over het hoofdstukje ‘Voordelen van krachttraining’, dat hoort bij regel 3 (Versterk je spieren). Christiaans heeft namelijk niet veel op met sporten als middel om af te vallen. Hij heeft gelijk als je een overmatige consumptie van calorieën probeert te bestrijden met louter sport. Voor een zak patat met mayo moet je dan toch al gauw anderhalf uur op de loopband. Maar om op basis daarvan sporten als methode van gewichtsbeheersing waardeloos te verklaren gaat te ver. Wordt cardio aangevuld door krachttraining (opbouw van spiermassa die de stofwisseling een tandje hoger zet. Een kg spiermassa verhoogt de stofwisseling met ongeveer 50-75 calorieën), dan ziet het plaatje er al anders uit. Hoewel Christiaans het belang van spiermassa als stofwisselingsverhogende factor noemt, laat hij dit jammergenoeg ongenoemd in de paragraaf "Voordelen van krachttraining".

Om je houdbaarheid te verlengen moet je als ‘oudere jongere’ (dat ben je biologisch al vanaf een jaar of 30, maar zeker vanaf je 40e) de strijd aanbinden met de andropauze. Het begrip is medisch gezien nogal controversieel, aangezien er bij mannen niet zo’n plotselinge verandering in het hormonale huishouden optreedt als bij vrouwen. Het ‘vrije testosteron’ (dat o.a. zorgt voor een energiek gevoel en spieropbouw) daalt gemiddeld na het 40e levensjaar met ongeveer 1 procent per jaar. Van de mannen in de leeftijdsklasse tussen de 60 en 80 zit 20 procent aan de lage kant. Wie gezond leeft (verstandige voeding, meer beweging, niet teveel stress) en aan krachttraining doet (verbeterde insulinegevoeligheid, meer spiermassa) kan tot op hoge leeftijd vitaal en vrij van hormonale therapietjes blijven.

Tot slot

Misschien dreigender dan een vermeende andropauze is de toenemende druk die er in onze maatschappij gelegd wordt op het uiterlijk. Vrouwen worstelen daar al langer mee, maar zoals gezegd, is die druk sinds de jaren tachtig ook bij mannen behoorlijk opgeschroefd. Voor artikelen over deze ‘druk’ valt op internet te raadplegen ‘Mannen onder het Mes’ en ‘Mollige Meiden’ (googlen in combinatie met Hans Wassink). Het boek van Pim Christiaans is bedoeld om die druk te verlichten, maar voert op een paradoxale manier de druk misschien wel op.

Bij het boek ‘De houdbare man’ (uitgave van Kosmos Z&K) hoort de website www.dehoudbareman.nl. Het boek kost 22,50 euro.

Dossier: