EN  |  FR

Baggervet maar beresterk

afbeelding bij Baggervet maar beresterk

Van alle spiergroepen lijken de buikspieren de afgelopen jaren aan de grootste opmars bezig. Zeker, goed zichtbare buikspieren – diep gestoken, heet dat in bodybuildingjargon – zijn een maat voor de algehele conditie van de fysiek: fit en met een laag lichaamsvetpercentage. Op internet zien we allerlei male fitness models die ‘shredded’ dan wel ‘ripped to the bone’ zijn, en de indruk geven dat ze er zo het hele jaar bijlopen. Niets is minder waar, natuurlijk. Lekker in je vel steken, sterk zijn, progressie maken doe je niet met een lichaamsvetpercentage van 4-5%. Een pleidooi voor mannen die baggervet maar beresterk zijn.

Door al die ripte rakkers krijgen veel jonge mannen het idee dat het heel natuurlijk is om met een lichaamsvetpercentage van 4-5% rond te lopen, en dat van Nieuwsjaardag tot en met de Kerst. Voor iedereen haalbaar, mits ze maar dit of dat trainingstraject doorlopen en er een hele batterij supplementen bij gebruiken. Hierbij wordt geen rekening gehouden met a) dat die modellen zelf niet het hele jaar in topvorm verkeren, en b) dat het voor mollige mensen een stuk moeilijker is om hun lichaamsvetpercentage omlaag te krijgen en te houden. Er bestaat namelijk zoiets als een set point lichaamsgewicht - verschillende mechanismen waarmee het lichaam een bepaald vooraf gegeven gewicht wil vasthouden. Het permanent verzetten van dat lichaamsgewicht naar beneden, bijvoorbeeld, zou dan in toenemende mate op ‘verzet’ van het lichaam kunnen rekenen. In hoeverre er nu een set point of een settling point is, waarbij bijstelling naar een nieuw voorkeursgewicht wel mogelijk is laten we hier in het midden. In de praktijk zien we toch dat mensen die van nature al behoorlijk droog zijn, het makkelijker hebben om in shape te komen.

Volop trainen, volop eten

Je sterk en gezond voelen, intensief trainen, gaat makkelijker met een lichaamsvetpercentage dat een stukje hoger ligt dan modellen als wijlen Greg Plitt  of Lazar Angelov. Met een procentje of 12/13% is helemaal niets mis. Baggervet maar beresterk is de uitdrukking die bodybuilders daar voor hebben. Ze zitten nog een eind van de wedstrijdshape af maar voelen zich oersterk. Bovendien kost het natural bodybuilders flink wat spiermassa als ze echt droog willen komen. Natuurlijk is spiermassaverlies tegen te gaan door de juiste voeding en training en als je voldoende tijd uittrekt,  maar daar moet dan toch heel veel voor gebeuren waar het humeur zwaar onder te lijden heeft.

Roy Meyer, judoka

Zo’n ‘baggervette’ maar beresterke man is  superzwaargewichtjudoka, Roy Meyer, die in de smidse van de Rotterdamse krachttrainingsgoeroe Hans Kroon zijn ijzerwerk verricht. Kroon: ‘Roy doet drie keer per week een total body krachttraining, en twee daarvan doet hij bij ons, onder mijn begeleiding. Roy is een zwaargewicht judoka, en weegt nu 122,5 kg bij een lengte van 1.84 m, en een lichaamsvetpercentage van ongeveer 13%. De man is echt oersterk, serie bankdrukken met 160 kg en ligt met 60 kg dumbbells te drukken of het luciferhoutjes zijn. We focussen ons hier echter niet op maximaal gewicht, maar op vorm van uitvoeren, explosiviteit en hij moet natuurlijk waken voor blessures. Maar soms doet hij wel eens maximale beurt bij deadliften en dan trekt hij toch zomaar 300 kg van de grond en kniebuigen deed hij wel series met 275 kg. Roy heeft een enorm atletisch vermogen, sprinten, mobiliteit, power endurance. Als  relatief lichte superzwaargewicht (100+) staat hij geregeld tegen monsters van 160, soms wel 180 kg. Die moet je dan maar in beweging zien te krijgen. Daar is brute kracht alleen niet voldoende voor. Het is een genot die man te zien trainen, dat lijf in werking te zien. Wat  je met natuurlijke kracht en training kunt bereiken, ik sta er steeds weer versteld van.’

Meer weten over oerkracht Roy Meyer, die van lezen, dichten en aller creatieve dingen houdt, kan hier terecht.

Dossiers: