EN  |  FR

Game Changers

afbeelding bij Game Changers

Een revolutionaire documentaire die definitief het idee wil ontkrachten dat vlees, topsport en sterke mannen onlosmakelijk verbonden zijn. Het roer moet om naar plant based power. Met als gevolg: duurzame voeding en duurzame spieren. We staan aan de vooravond van een groot, groen gebeuren. De Veggie Whoppers van Burger King zijn inmiddels niet aan te slepen. Tekenen van een nieuwe tijd, binnenkort in uw theater.

In de nieuwe documentaire The Game Changers zie je allerlei sporthelden die topprestaties hebben geleverd, van Arnold Schwarzenegger tot Novak Djokovic tot Lewis Hamelton, Formule I coureur en vijfvoudig wereldkampioen. Allemaal komen ze met verhalen hoe vegetarische voeding hun leven heeft veranderd. In het geval van Schwarzenegger hebben we natuurlijk te maken met een megavleesverslinder en zuivelgigant, die pas later in zijn leven en heel geleidelijk het groene licht heeft gezien.

Ik heb heel veel vlees gegeten. Ze laten je in de reclames voortdurend zien dat vlees kracht is en dat echte mannen daarom ook vlees op hun bord willen. Dat is natuurlijk allemaal nonsens. Puur marketing en heeft niks met de realiteit te maken.

Aldus Arnold.

Groen moet je doen

De documentaire wordt in beweging gezet door de zoektocht van voormalig UFC kampioen James Wilks die geblesseerd is raakt en zoveel mogelijk informatie wil verzamelen over hoe hij zijn herstel kan bespoedigen. Nadat hij een artikel heeft gelezen over de voornamelijk vegetarische voeding van gladiatoren (vetgemest met zetmeel als bescherming tegen verwondingen) en erachter kwam dat ook de romeinse legionairs niet heel vlees aten, doemde bij hem de vraag op: ‘Hoe waren die romeinse legers in staat om zoveel gebieden te veroveren op een in hoofdzaak plantaardige voeding? Het is het begin van een uitgebreide persoonlijke studie naar de prestatie- en gezondheidsbevorderende effecten van vegetarische voeding. Opgevoed met het ‘vlees is kracht’ principe, begint zijn wereldbeeld langzaam maar zeker te kantelen.

Vervolgens zien we allerlei sporters de loftrompet steken over plantaardige voeding en hoe dat hun leven volledig heeft getransformeerd, waaronder namen als Lewis Hamilton, vijfvoudig wereldkampioen Formule 1 racen en tennisgrootheid Novak Djokovic en basketbalster Chris Paul. Ook kung fu-filmster Jackie Chan, die samen met Arnold en Novak tekende voor de productie van Game Changers, komt langs om te vertellen over groene power en Oosterse filosofie. Het script en de regie voor de documentaire was in handen van James Cameron (Titanic, Avatar en The Terminator).

Zijn vleeseters hufters?

De documentaire heeft een sterk activistische houding tegen de ‘vleesverwerkende industrie’ en neemt elke gelegenheid te baat om de vleesconsumptie te veroordelen. Sterkste man van Duitsland Patrik Babouminan is als Pflanzen Fresser een van de felste voorstanders van vegetarische voeding en weerlegt het idee dat topsporters vlees moeten idee in een simpel maar krachtig voorbeeld: ‘Iemand vroeg me eens, ‘Hoe ben je zo sterk als een os geworden zonder vlees te eten?’, en mijn antwoord was ‘Heb jij ooit een os biefstuk zien eten?’. Een waarheid als een koe, natuurlijk, al willen we hier graag naar voren brengen dat het spijsverteringsstelsel van herkauwers als geit, schaap, rund, gazelle en giraffe, met vier magen, toch wel iets anders in elkaar steekt dan dat van omnivoren, wat mensen zijn, en beren ook trouwens, en beren zijn toch best sterk.

De druk op vleeseters werd de afgelopen jaren sterk opgevoerd, mede door onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters egoïstisch en asociaal zijn, gewoon hufters zeg maar. Dat onderzoek bleek niet te kloppen. Neemt niet weg dat voedingswetenschappers en ook het Voedingscentrum het verstandig vinden de consumptie van vlees te minderen en het accent meer op plantaardige voeding te leggen. Goed voor mens en milieu.

De documentaire The Game Changers gaat 16 september in première.

Wil je een hardcore herbivoor worden, kijk dan hier.

Heb je het vermoeden dat niet alle planten heilzaam voor de mens zijn, kijk dan hier.

 

Dossiers: