EN  |  FR

Het nieuwe bewegen

Hoewel de grootste Europese fitnessbeurs, de FIBO in Essen, afgelopen mei weinig spraakmakends liet zien, zijn er op het gebied van bewegen toch een aantal interessante ontwikkelingen. Dat is prettig voor je als je van variatie in je workouts houdt. Dat kan onprettig voor je zijn als je lijf je lief is. Het opleidingsniveau van instructors in fitnesscentra is nogal ‘gevarieerd’. Vooral bij nieuwe vormen van bewegen geldt vaak: vertrouw op eigen kracht en je gezond verstand.

De fitnessbranche bestaat pakweg 25 jaar en in dat kwart eeuw zijn er veel hypes voorbij gekomen. Van callanetics tot Thai Bo, van steps tot BodyPump of Spinning. Als consument ga je er van uit dat je bij al deze vormen van bewegen deskundig begeleid wordt. Maar wat is deskundig en wie bepaalt dat?

Opleidingsniveau

Zet een fysiotherapeut in een afgesloten ruimte voor een spiegel en binnen vijf minuten heb je tien verschillende meningen. Het is een flauw grapje, maar het geeft aan dat kennis een rekbaar begrip is. Ook de redactie van deze website verschilt onderling wel eens van mening over bijvoorbeeld vormen van krachttraining, maar dat is bij andere onderwerpen en andere deskundigen dan wel disciplines ook heel gebruikelijk.
De basis om mensen verantwoord te begeleiden is in de fitnesscentra aanwezig. Uit cijfers van de werkgeversorganisatie Fit!vak blijkt 36% van de instructors een gerichte HBO-opleiding (ALO of Fysiotherapie) te hebben en 47% een gerichte opleiding op MBO-niveau (CIOS, Fit!vak opleiding fitness A/B). Dat betekent dat 83% van de mensen die je begeleiden een wat men noemt gerichte Rijks Erkende opleiding heeft. De resterende 17% heeft een opleiding gedaan bij een gespecialiseerd particulier opleidingsinstituut of komt van een aanverwante opleiding als bijvoorbeeld de Dansacademie. Als het om nieuwe trends gaat, wordt het allemaal wat schimmiger. Dan ben je iets meer aangewezen op je gezonde verstand.

Happen uit de hype

De snelst groeiende vorm van het nieuwe bewegen is Pilates. Toen begin vorig jaar duidelijk werd dat deze herontdekte vorm van bewegen een blijvertje was, dook menigeen er met een grote gretigheid op af. Van TelSell met (waar nog nooit iets werkends te koop was; zie Fab Abs zijn Ab Fab) met Mari Windsor Pilates tot Nederlandse opleidingsinstituten die claimen een überperfecte vorm van Pilates te hebben bedacht en daar maar meteen een boek over uitbrengen met überperfecte oefeningen die je thuis kunt doen. Als er gehapt wordt uit een hype, kun je als consument beter kritisch zijn als je lijf je lief is. Thai Bo is daar een goed voorbeeld van. Op een paar uitzondering na had niemand een opleiding daarin en menig deelnemer kon een tijdje plat wegens overstrekkingsblessures.

Het is lastig te beoordelen of iemand die nieuwe vormen van bewegen als Pilates aanbiedt de juiste opleiding heeft. Toch zijn er een aantal aspecten die je keuze kunnen vergemakkelijken. Vaak zijn opleidingsinstituten die al ver voor de hype bezig waren met zo’n nieuwe vorm van opleiden gedegener opleiders dan degene die een graantje mee willen pikken. Bij dergelijke instituten vind je vaak ook een overzicht van goed opgeleide instructors. Kijk bijvoorbeeld eens bij pilatescompany.nl of pilates.nl of thepilatescenter.nl. Kijk op dergelijke websites ook naar de duur van de opleiding en de vooropleidingseisen. Ook dat zegt veel over het niveau van de instructors die ze afleveren. Het kost wat moeite, maar je weet dan wel dat je ongeschonden zo’n ‘nieuwe bewegen’-workout weer verlaat.