EN  |  FR

Frisdrank op de korrel

Als je vecht tegen je overtollige kilo’s ben je het beste geholpen met simpele leefregels. In de trant van: doe dit, en doe dat alsjeblieft niet. Eén van die leefregels waar je echt iets aan hebt is dat je frisdrank met toegevoegde suikers uit je dieet moet knikkeren, en vervangen door water of light-frisdrank. We zetten de feiten voor je op een rijtje.

In de negentiende eeuw was frisdrank een heuse ‘functional food’. Frisdrank gold als gezond, en wie dat wilde kon rond 1810 de eerste Amerikaanse frisdranken kopen in de apotheek, in een aparte bar die daarvoor was ingericht. Nu, twee eeuwen later, is frisdrank zijn gezonde imago kwijt. Dat heeft alles met het succes van het product te maken. We zijn er zo verslingerd aan geraakt dat frisdrank één van de grootste dikmakers in ons dieet is geworden.

Verenigde sodapop Staten

In de VS krijgt de gemiddelde jongere dagelijks bijna tien procent van zijn kilocalorieën binnen in de vorm van frisdrank, becijferden Amerikaanse epidemiologen in 2009. Gezond is dat allerminst, aldus epidemiologische studies. Die vinden bij mensen die elke dag één glas frisdrank of meer drinken een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En overgewicht, natuurlijk.

Het lichaam neemt de suikers in frisdrank sneller op dan de koolhydraten in bijvoorbeeld volkorenbrood of fruit. Daardoor stijgt na het drinken van frisdrank de glucosespiegel sneller dan het lichaam kan verwerken. Het lichaam kan de calorieën eigenlijk alleen maar opslaan als vet.

Daar komt nog bij dat je lichaam de calorieën die het binnenkrijgt in de vorm van frisdrank niet goed waarneemt. Je compenseert die calorieën dus niet automatisch door ergens anders minder van te eten. Zo kun je verklaren waarom in een onderzoek van epidemiologen uit Harvard vrouwen die elke dag een glas fris gaan drinken vier jaar later vier tot vijf kilo dikker zijn geworden.

Proef op de som

Je zou op basis van de onderzoeksgegevens verwachten dat je automatisch afvalt als je frisdrank uit je dieet verbant, maar je weet zoiets natuurlijk pas honderd procent zeker als je het ook echt probeert. En dat is precies wat onderzoekers van de University of North Carolina at Chapel Hill hebben gedaan. Hun studie verscheen eerder dit jaar in de American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers lieten een groep van zo’n honderd dikke volwassenen hun frisdrank verruilen voor water. Een even grote groep verruilde zijn frisdrank voor light-frisdrank zonder calorieën. De proefpersonen in die twee groepen kregen het verzoek om dagelijks minstens twee glazen fris-met-suikers te vervangen door light-frisdrank of gewoon water. Een controlegroep kreeg alleen voorlichting.

Het vervangen van frisdrank door water of light-frisdrank had effect. In zes maanden tijd verloren de proefpersonen in die twee groepen ongeveer twee kilogram van hun lichaamsgewicht. De light-groep en de watergroep deden het ongeveer even goed.

Voeding opschonen

Nu is twee kilo in een half jaar natuurlijk niet veel. Toch noemen de onderzoekers hun resultaten ‘bemoedigend’. Ze weten dat bijna alles wat helpt bij het verliezen van lichaamsvet moeite en discipline kost, en maar weinig mensen een trainingsprogramma volhouden, of in staat zijn om een voedingspatroon met veel junkfood, zoete desserts en candybars te verruilen voor een dieet met natuurlijke en volwaardige voedingsmiddelen. Maar het vervangen van frisdrank met suiker door frisdrank met zoetstof of water, dat kan iedereen.

Meer over ‘goede’ en ‘slechte’  koolhydraten lees je hier. Onderaan die pagina vind je links naar nog meer informatie.

Dossiers: