EN  |  FR

Fitness ligt op straat

Fitness hoeft zich niet te beperken tot de sportschool, en toch is dat wat maar al te vaak gebeurt. De gemiddelde fitnesser maakt anderhalf keer per week de gang naar het fitnesscentrum om een ommetje op de loopband te maken of een rondje langs een aantal machines. Maar fitness ligt op straat en er valt met een creatief gebruik van de openbare ruimte verrassend veel te doen.

Enigszins merkwaardig is namelijk wat de gemiddelde fitnesser voor activiteit kiest als hij/zij (2/3 van de fitnessers is een zij) het fitnesscentrum betreedt. De keuze gaat voornamelijk uit naar cardio, en dat is vreemd omdat je in plaats van op een loopband te lopen een rondje door het park zou kunnen maken. Lekker in de open lucht, bloemen, bomen, vogels en de prikkelende geur van vers gemaaid gras in de neusholte. Dat zouden meer mensen moeten doen. Krachttraining – die andere belangrijke tak van fitness – is een activiteit die je minder makkelijk buiten kunt beoefenen. Je bent er immers veel meer dan bij cardio aangewezen op ‘zware’ metalen en gewichttrainingsmachines. Krachttraining helpt je niet alleen spierballen te kweken, maar is van groot belang ook bij het vasthouden van je spiermassa wanneer je op dieet gaat. Krachttraining in combinatie met een verhoogde eiwitconsumptie zijn namelijk de fundamenten van een efficiënt afslankprogramma.

Hannibaltraining

De keuze al dan niet trainen in een goed geoutilleerd fitnesscentrum, is een keuze die veel jongeren in de armere delen van de Amerikaanse steden niet hebben. Ze maken daarom op een hele creatieve manier gebruik van wat de openbare ruimte aan ‘trainingsmogelijkheden’ te bieden heeft. Bushaltes, speeltoestellen, glijbanen, schommels, drempels, bankjes en wat er in de ‘hood’ nog meer aan faciliteiten voorhanden is.
In Amerika zijn er al verschillende ‘Barmasters’ – een soort officieuze instructeurs – die groepen jongeren (crews) inwijden in de geheimen van het ‘straattrainen’. Onder Hannibaltraining valt er op Youtube veel te bekijken van wat er aan training op die manier allemaal mogelijk is. Er worden onderling ook competities gehouden. De oefeningen zijn in feite bijna allemaal oefeningen met het eigen lichaamsgewicht in combinatie met optrekken, opdrukken, vloeiende oefeningen die een combinatie zijn van trekken en drukken, al dan niet met gebruik van speeltoestellen, bankjes en stangen.

Hood of Fitnesscentrum

Wie de clipjes op Youtube bekijkt ziet onmiddellijk dat veel van de oefeningen aan ‘toestellen’ niet echt wat voor de beginner is. Immers, om je te kunnen optrekken tot borsthoogte om de oefening daarna direct over te laten gaan in een dipoefening, moet je wel van ‘goede huize’ komen! Je zult eerst een soort basiskracht moeten ontwikkelen, waarna je geleidelijk aan zwaardere oefeningen en toestellen aankunt. In Nederland heeft Barmaster Gerben Slooff de kunst van de Amerikanen afgekeken. Hij noemt zijn fitnessconcept dan ook gewoon ‘Fitness van de Straat’. Nu maar hopen dat niet allerlei ‘hangjongeren’ kleine kinderen van hun speelplaatsje verjagen. Want we willen geen ‘hood’, maar gewoon een gezellige buurt. Daar ligt nog een schone taak voor Gerben…