EN  |  FR

Gevaarlijke oefeningen of onjuiste uitvoering?

Je hoort mensen geregeld zeggen dat ze bepaalde oefeningen niet meer doen omdat die gevaarlijk zouden zijn. Nekdrukken en zelfs bankdrukken krijgen wat dat betreft nogal eens de zwarte piet toegespeeld. In plaats van oefeningen gevaarlijk te noemen, spreken wij hier liever van uitvoeringsomstandigheden die oefeningen gevaarlijk maken. Dat is een groot verschil.

Gevaarlijke oefeningen

Het is niet ongewoon bodybuilders en krachtsporters te horen praten over gevaarlijke oefeningen. Oefeningen die het blessurerisico sterk vergroten. De waarheid is echter, dat er maar heel weinig krachttrainingsoefeningen inherent gevaarlijk zijn. Strikt uitgevoerd en rekening houdend met de fysieke mogelijkheden van een individu, zijn de meeste oefeningen gewoon veilig.

Kijken we wat nauwkeuriger naar de meeste blessures bij gewichttraining, dan blijken blessures eerder te worden veroorzaakt door het volgende:

1. Er worden over een bepaalde periode teveel herhalingen gemaakt (en dat verhoogt het blessurerisico door overmatig gebruik van een oefening/beweging).
2. Er wordt teveel gewicht gebruikt (te grote belasting van de spieren en steunweefsels).
3. Er wordt onvoldoende opgewarmd (om de spieren voor te bereiden op het zware werk).
4. De oefeningen worden niet strikt/correct uitgevoerd.
5. Oefeningen worden gedaan zonder dat men beschikt over de nodige kracht en flexibiliteit om de oefening correct uit te voeren.
6. Men gebruikt machines eenzijdig of verkeerd. Eenzijdig gebruik van machines maakt dat spieren zich heel eenzijdig ontwikkelen (vrije gewichten schakelen meer hulpspieren in en ontwikkelen ook meer coördinatie).

De meeste beginnende, halfgevorderde en zelfs ook gevorderde krachtsporters trainen toch vrij slordig. Je hoeft maar eens in de gemiddelde sportschool te kijken om te zien hoe slordig er getraind wordt, en hoe vaak mensen (lees: mannen) boven hun macht trainen. Een echt serieuze spotter (trainingspartner of iemand die gevraagd wordt om een oefening van de ander te begeleiden en in te grijpen als er iets mis mocht gaan of het gewicht niet meer onder controle is) is een zeldzaamheid.

Strikte uitvoering, voldoende flexibiliteit en voldoende kracht

Om een oefening correct en veilig uit te voeren, moet je de oefening strikt uitvoeren, over voldoende flexibiliteit en voldoende kracht beschikken. Neem de oefening nekdrukken, die nogal eens in een kwaad daglicht wordt gezet. Heb je voldoende kracht maar mis je de flexibiliteit in de schouderpartij om deze oefening correct uit te voeren, dan wordt de kans op blessures natuurlijk groter. Dat ligt niet aan de oefening, maar aan het feit dat iemand een stijve schouderpartij heeft. Of neem de oefening bankdrukken, die nogal eens het verwijt krijgt dat het te belastend is voor de schouders. Bij onvoldoende schouderontwikkeling is dit zeker waar, maar dan is het dus juist zaak om de schouders meer aandacht te geven. Een andere zaak is, dat machines je nogal eens dwingen een ongunstige uitgangspositie aan te nemen. Een pec deck apparaat waarbij je in begin en eindstand armen en schouders veel te ver naar achteren moet brengen, en wanneer je dan een beetje gewicht gebruikt, wordt het risico op blessures snel groter. Voldoende kracht tenslotte is het resultaat van progressieve belasting waarbij je geleidelijk aan zwaarder gaat zonder de spieren te overbelasten.

Kortom, het motto is: het ligt meer aan de omgang met en uitvoering van de oefeningen dan de oefeningen zelf. Waarvan akte.

Dossier: