EN  |  FR

Strandlijf in tien minuten

Als je de infomercials van de Amerikaanse fitnessgoeroe Tony Horton gelooft, is tien minuten per dag flink bewegen voldoende voor een strak, geblokt strandlijf. Goed, het duurt totaal weliswaar negentig dagen, maar dan heb je ook wat. Amerika is in de ban van Horton, en koopt massaal zijn workout-cd’s, zijn boek ‘Bring It!’, zijn afslankproducten, en ook zijn trainingshulpmiddelen, en jubelt mee als hij in talkshows als die van Dr. Oz opdraaft. Heeft Anthony Sawyer Horton een geheim ontdekt?

Van beginnend acteur en stand up comedian tot fitnessgoeroe met een miljoenenbedrijf in workout-cd’s en voedingsupplementen… ‘Only in America’, denk je dan. Tony Horton is een hit in de USA met zijn P90X programma’s. Niet dat hij een revolutionaire nieuwe fitnessmethode bedacht. Hij herontdekte het aloude marketinggeheim ‘Keep It Simple, Stupid.’

Wel strak, niet gebulkt

Tony Horton (1958) had altijd al een zwak voor fitnessen. Na zijn verhuizing naar California begin jaren ‘80, ging hij driftig aan de slag met zijn lijf in de befaamde Gold’s Gym in Venice Beach. Hoewel hij bewondering had voor de bodybuilders daar, was hun uiterlijke verschijning toch niet zijn ideaalbeeld. Te gebulkt, vond hij. Midden jaren ’80 wordt hij personal trainer en, zoals menig PT-er in Hollywood, verzamelt hij een groep ‘celebs’ om zich heen om zijn naamsbekendheid op te bouwen. Het programma dat hij ontwikkelde baseerde hij op iets wat hij de Multi Stacking Technique noemde. Je kunt het ook gewoon een ratjetoe van verschillende bewegingvormen noemen, waarbij hoog intensieve cardiofitness wordt afgewisseld met gematigd intensieve krachttraining. Dit programma, dat hij Power 90 noemde, kwam in 2001 op de markt en was een soort ‘bootcamp’ voor in de huiskamer.

Het had niet helemaal het succes dat Horton verwachtte en hij slaat tijdelijk een iets andere weg met ondermeer workout-cd’s voor kinderen en ouderen. Deze waren minder intensief en hij hoopte zo een andere doelgroep aan te boren. In 2004 keert hij op zijn schreden terug en brengt P90X op de markt. Ook hier weer de Multi Stacking Technique, een vorm van geperiodiseerde crosstraining, waarbij de spieren met gecontroleerde, maar 'onverwachte' bewegingen tot aan het randje van vermoeidheid worden gebracht. Er worden dus geen geïsoleerde spiergroepen getraind, maar meerdere spiergroepen worden tegelijkertijd aangepakt. Er worden nog wat meer beweegvormen bijgesleept. Uiteindelijk wordt het een mix van cardiofitness, plyometrie, vechtsportbewegingen, een vleugje yoga, wat stretching en krachttraining, waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt ingezet als weerstand. Het geheel wordt aangevuld met maaltijdplannen. Het slaat aan.

Uitbouwen

In de jaren daarna varieert Horton verder op zijn P90X concept. De meest recente loot aan de ‘booming’ boom is zijn boek ‘Bring It!’ (2010) en P90X2 (2011). De vraag die zich natuurlijk opdringt is; waarom slaat het zo aan? Een van de reden is; houd het simpel en beloof iets (‘10 minuten per dag’) wat haalbaar lijkt. Op deze gedachte vaart een blad als Men’s Health al decennia en het is niet voor niets dat de uitgever van ‘Bring It!’ hetzelfde bedrijf (Rodale) is dat bladen als Men’s Health op de markt brengt. Een tweede reden is een kwestie van marketing. ‘Finally, Beachbody (de distributiemaatschappij) is trying to broaden its appeal. The company's website sells P90X drinks, protein supplements, chin-up bars, and other spin-offs.' Je moet voortdurend aan je ' brand' werken, je merk uitbouwen met verschillende producten voor verschillende doelgroepen, aldus het advies van Horton. Eigenlijk is het heel simpel

Een uitgebreid gesprek met Horton in de Dr. Oz Show zie je hier. Zijn homepage vind je hier.

Dossiers: