EN  |  FR

Staat de workout koud?

Het was half maart even ‘wereldnieuws’, afgaande op de google-meldingen. Als je tijdens je workout zorgt dat je handen koud blijven, houd je het langer vol en val je sneller af. Duh? Dachten wij ook. Hoe een bescheiden presentatie door het ijverig knippende en plakkende journaille even ‘cool’ werd.

The American Heart Association, vergelijkbaar met de Nederlandse Hartstichting, is een respectabele organisatie die veel doet aan voorlichting, maar ook onderzoek stimuleert. Op 13 maart jl. organiseerde de AHA hun jaarlijkse EPINAM-congres, met sprekers over gezondheid, voeding, en beweging. Een van de sprekers was de inspanningsfysioloog en voedingsdeskundige Stacy T. Sims. Ze hield een presentatie getiteld Cool hands may be the key to increasing exercise capacity. Die presentatie werd direct een digitale wereldhit. Maar wat was er nu wetenschappelijk ontdekt?

Gewoon nieuws in de cooler

Sims volgde twaalf weken lang vierentwintig obese vrouwen. Ze vroeg zich af of vrouwen die hun handen koelen tijdens een workout, en zo hun lichaamstemperatuur verlagen, zich misschien minder zweterig en onprettig zouden voelen. Met als gevolg dat ze de lichaamsbeweging/inspanning mogelijk langer volhouden. Tromgeroffel. Dat bleek te kloppen. In vergelijking met de controlegroep gingen de vrouwen met gekoelde handen sneller wandelen, verloren een paar centimeter meer buikomvang en verbeteren hun bloeddruk. Was dit de wetenschappelijke doorbraak waar de overgewichtbestrijders al jaren op zaten te wachten?

Sims liet de vrouwen hun handen koelen met een hulpmiddel genaamd CoreControl, op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf Avacor Technologies. Als je dan een even kijkt op de website van het bedrijf dat deze drieduizend dollar dure gizmo vermarkt, dan zie je dat Sims eigenlijk niets nieuws meldt. Het bedrijf schermt al sinds de oprichting met dergelijke onderzoeken en ‘testimonials.’ Sims zelf biedt weliswaar een goedkoper alternatief voor de CoreControl, maar het bedrijf bestrijdt uiteraard dat een fles koud water op kan tegen hun ‘geavanceerde technologie.’

Knippen, plakken en… zelf koelen

Het persbericht over het nog niet gepubliceerde onderzoek van Sims vind je hier. Het is niet het eerste marginale onderzoek dat groots in de media even een rimpeling veroorzaakte. Een organisatie verspreidt een persbericht, de nijvere redacteur van dienst knipt, plakt en gaat weer over tot de orde van de dag. Neem daarom dit soort berichten niet klakkeloos aan, controleer de bron, vindt (als het gepubliceerd is) het ‘abstract’ en probeer het in het juiste perspectief te plaatsen. Houd daarbij het hoofd koel. Zo voorkom je dat je met iedere waan van ‘wetenschappelijke’ ontdekkingen meegaat. Want we zeiden het al vaker; wetenschapper zijn is mooi, maar het levert niet altijd iets zinvols op.

Ondertussen doe je het volgdende experiment: voldoende drinken, een flesje ijswater in de koelbox, de eigenaar van het fitnesscentrum vragen of de airco een tandje hoger kan. Zou best eens kunnen werken…

Dossiers: