EN  |  FR

Nog een wijntje?

De lofuitingen over het mediterraan dieet zijn even talrijk als een doorsnee Italiaanse mamma ‘bambini’ heeft. Dat is goed nieuws voor lekkerbekken, maar wat is nu pasta zonder een goed glas wijn? Nog meer goed nieuws. ‘Booze boosts brainpower’ kopte het wetenschapsmagazine Nature deze week. Haal dus maar vast de kurkentrekker uit de la, zodat je op je tachtigste nog probleemloos kruiswoordpuzzels kunt oplossen.

Hasta la pasta

Het mediterraan dieet is veel besproken. Een aantal jaren geleden organiseerde het Britse Royal College of Physicians zelfs een heel wetenschappelijk congres aan deze eetwijze. De term mediterraan dieet verwijst naar voedingspatronen die, min of meer, nog steeds in landen rond de Middellandse Zee opgang doen. Dat betekent veel plantaardig voedsel (van groenten tot pasta’s), gematigde hoeveelheden vis en gevogelte en een hoog gehalte aan enkelvoudige, onverzadigde vetzuren uit vooral olijfolie. En zoals menig gerecht op de menukaart bij de Italiaan een lange naam heeft, zo was het congres ook niet karig met woorden. De aanbeveling meer mediterraan te eten werden vastgelegd in de 'International Consensus Statement on Dietary Fat and the Mediterranean Diet and Lifelong Good Health’. Je krijgt er trek van als je het leest. Dat deze aanbevelingen ter harte werden genomen door de mamma’s blijkt wel. Is in Nederland een op de acht kinderen te zwaar, in landen als Italië, Griekenland en Spanje heeft een op de drie kinderen overgewicht.

Gaan voor Chianti

Zolang je niet meer eet dan je nodig hebt, is zo’n mediterraan dieet volgens de wetenschappers goed tegen darmkanker, borstkanker, zwaarlijvigheid en diabetes. Het bevat bovendien meer antioxydanten dan andere ‘cuisines.’ Maar je wilt die heerlijke gerechten natuurlijk graag wegspoelen met een goede Chianti. Geen probleem, zo blijkt uit een eind januari gepubliceerde studie in de New England Journal of Medicine. Onderzoeker Francine Goldstein van de Harvard School of Public Health onderzocht data van ruim 12.000 vrouwen in de leeftijd van zeventig tot tachtig jaar over hun alcoholinname. Nu was al bekend dat alcohol positieve effecten heeft op je hart en bloedvaten, maar een neut is ook goed voor het blijven functioneren van de hersenen. De alcohol zorgt er namelijk voor dat er meer bloed door de hersenen stroomt en dat apolipoprotein E, verantwoordelijk voor Alzheimer, niet aangemaakt wordt. Volgens de onderzoekers geldt de uitkomst ook voor mannen. Blijft even de vraag hoeveel je dan mag drinken om de positieve effecten te ervaren zonder dat iemand begint te kwelen ‘toe, vaderlief, ach, drink niet meer.’ Tien tot vijftien gram pure alcohol per dag. Dat is pakweg anderhalf glas wijn, drie pilsjes of een glas wodka of whisky. En als je dit rond ‘happy hour’ leest, proost.