EN  |  FR

Op gewicht blijven

Op gewicht blijven na een dieetperiode is geen kattenpis, zoveel is duidelijk. De statistieken bewijzen het. Maar onmogelijk is het niet. Daarom bieden we in dit webbericht de helpende hand en zetten een aantal survivaltechnieken op een rijtje. Wir schaffen dass!

Wil je van je love handles en muffin tops af, dan weet je wat je te doen staat. Je voeding opschonen, waardoor je je energie-inname beperkt. Daarnaast verhoog je je eiwitinname, want een hoge eiwitinname beschermt tegen spiermassaverlies, remt je hongergevoel en heeft tenslotte als bonus een hoge TEF. Verder voer je je energiegebruik op, door naast je vaste workout in the gym ook wat meer te wandelen en te fietsen. Door je energie-inname te beperken en je energiegebruik te verhogen, kom je in een negatieve energiebalans en val je af. Prima, gesneden koek, of liever appeltje, eitje. Maar als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt? Wat moet je dan doen om op gewicht te blijven? Welke strategieën kunnen je daarbij helpen? Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

Succesvol op gewicht blijven

Vaak krijgen mensen die een paar kilo weg willen werken het advies om op te schrijven wat ze dagelijks eten en een keer per week op de weegschaal te gaan staan. Deze simpele strategieën zorgen er op zichzelf voor dat je afvalt. Waarschijnlijk omdat je dan bewust wordt van je voedingspatroon en van de calorieën die je normaliter ongemerkt soldaat maakt. Dit effect van je dagelijkse voedingspatroon bijhouden en geregeld je gewicht controleren, zorgt ervoor dat je gemiddeld een kilo of 3 afvalt, ongeacht of je nu een dieet volgt.

Je voedingspatroon bijhouden helpt niet alleen om vetmassa te verliezen, maar vergroot ook de kans dat je blijvend van je vetmassa afscheid kan nemen. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het direct opschrijven van je voedingsconsumptie ervoor zorgt dat je beter op gewicht blijft. Waarschijnlijk, zo denken de onderzoekers, zie je door je voedselconsumptie op te schrijven sneller waar je onverantwoorde keuzes hebt gemaakt. Hierdoor kun je de volgende maaltijd sneller bijsturen en je ‘fouten’ corrigeren door net een tikkie verantwoorder te eten. Het gaat er bij dat opschrijven niet om dat je zo gedetailleerd mogelijk alles noteert, maar vooral dat je direct na elke maaltijd en snack opschrijft wat je hebt gegeten. 

Blijf bewegen

Het ligt erg voor de hand, maar toch laten veel mensen hier flink steken vallen. Tijdens het afvallen, wordt de hoeveelheid fysieke activiteit flink opgevoerd door naast je krachttraining ook de verplichte cardiosessies te doen. Heb je het gewenste gewicht bereikt, dan kun je de cardiosessies wat verminderen. Maar let wel, schrap ze niet helemaal, want bewegen biedt de beste bescherming tegen gewichtstoename na het bereiken van je streefgewicht. Cardio houdt je scherp en energiek. En vergeet niet, bewegen doe je als het goed is voornamelijk buiten (!) de sportschool. Mensen die wekelijks flink wat bewegen, houden de kilo’s er beter af, dan mensen die fysiek niet zo actief zijn. Het maakt daarbij niet uit of je zeer intensief beweegt, of je dagelijkse beweegportie ‘binnenkrijgt’ door te stevig door te wandelen en te fietsen. Het belangrijkste is om veel te bewegen en dat wordt makkelijker als bewegen leuk is en een vast onderdeel is van je dagelijkse routine. Beter dus om dagelijks de fiets of benenwagen naar werk, school en buurtsuper te nemen en zo je beweegminuten op te voeren. Als je daar een vast patroon van maakt, dan hoef je jezelf ’s avonds niet steeds met frisse tegenzin naar de loopband te slepen. 

Blijf positief en hou controle

Naast regelmatig je voeding bijhouden en veel blijven bewegen, zorgt controle houden en positief blijven als het even tegenzit dat je op gewicht blijft, aldus Amerikaanse onderzoekers. Controle houden betekent dat je vooraf bedenkt wat je allemaal wel en niet eet. Ga je bijvoorbeeld naar een feestje, dan maak je met jezelf heldere afspreken over wat en hoeveel je mag drinken en eten. En maak geen klassieke fouten als met een knorrende maag naar het feestje gaan of bij een biertje of hapje teveel direct maar alle remmen los te laten omdat je voornemens niet strak zijn uitgevoerd.

Je controle kun je trouwens vergroten door meer voedingskennis op te bouwen. Scan bijvoorbeeld eens wat vaker etiketten en zoek op wat daar staat. Vergelijk etiketten met elkaar om te beoordelen welk voedingsmiddel het beste uit de bus komt. Veel informatie is ook hier te vinden. Positief blijven betekent dat je jezelf niet de put in praat als je even wat zwaarder bent. Nee, denk op momenten van tegenslag hoeveel discipline en doorzettingsvermogen je hebt getoond om je streefgewicht te bereiken en dat je nu de draad weer oppakt.

Humor helpt daarbij, bijvoorbeeld op een feestje.

Dossiers: