EN  |  FR

De Isolator: nieuw trainingsgereedschap?

‘Nieuw!’ en ‘Revolutionair!’ zijn twee van de meest gebruikte woorden in reclame en marketing, en je zou verwachten dat ze zo langzamerhand wel een beetje sleets zijn geworden. Toch blijken ze nog steeds zeer geliefd. In ieder geval worden ze stevig ingezet door de fabrikant van ‘The Isolator’, een nieuw(!) stuk trainingsgereedschap die de effectiviteit en het resultaat van je training in de hoogste versnelling zet. Zeggen ze...

In fitness worden voortdurend nieuwe manieren van trainen en/of nieuwe apparaten voor een nieuwe manier van trainen onder de aandacht van Jan en Alleman gebracht. Tell Sell is daar bekend mee geworden. Am laufenden Band produceren ze fitnesstoestellen – vooral heel veel voor de buikspieren – waarvan 99% na enig denkwerk zo de prullenbak in kan. Of, op zijn best, niet onderdoet voor een gewone buikspieroefening als de crunch, en dan doemt direct de vraag op: waarom nog in de buidel tasten? Nu heb je bij Tell Sell altijd het idee dat ze nog nooit in een heuse sportschool zijn geweest, waar echte mensen, van vlees en bloed, aan het trainen zijn. Maar ook fabrikanten die dichter bij de fanatieke fitnesser/bodybuilder staan, komen geregeld met ‘vernieuwingen’ waarvan het nut zo goed als nihil is. Enter: the Isolator.*

The Isolator

De ‘Isolator’ is een systeem van een soort bloeddrukbanden om je armen en/of benen waaraan de pulley van een kabelmachine kan worden bevestigd. Dat kan soms nuttig zijn, zoals bij de kick back aan een kabelmachine, maar in de meeste gevallen ziet dit uit de hand gelopen kabel-isolatieproject er niet alleen onhandig uit, maar is het dat domweg ook.

Wanneer je de trainingsclip van isolator fitness bekijkt, vallen je al snel een aantal dingen op: 1) er wordt vaak geen volledige herhaling gemaakt, 2) het is onhandig in het gebruik en 3) doordat je geen ijzer (halter, dumbbell of stang) vastpakt ontwikkel je geen greepkracht, en dat is toch heel belangrijk voor een oefening. Kortom, het normale arsenaal aan trainingsapparatuur voldoet prima en heeft geen overbodige, ingewikkelde en ronduit onhandig(!) trainingsgereedschap nodig. Waarom zou je, bijvoorbeeld, gaan schuindrukken met de Isolator, waarbij dan een rare stang waar je schijven op kan laden aan je armen bevestigd wordt. Je ziet die stang met schijven tijdens het schuindrukken heen en weer slingeren en een kind begrijpt dat je een hele goede basisoefening op zo’n manier alleen maar om zeep helpt.

Isoleren en groeien?

Nu willen we het nut van isolatie-oefeningen hier natuurlijk niet weerspreken. Integendeel, we schreven in het verleden heel positief over isolatieoefeningen. Maar om te groeien zijn basisoefeningen met flink wat ijzer en op explosieve wijze uitgevoerd toch nog steeds het beste. Met andere woorden, de slogan van isolator fitness ‘Isolate & Grow’ staat zo goed als haaks op degelijk trainingsadvies voor hypertrofie (spiergroei). Het wachten is op de volgende hype.

* De afbeelding bij dit webbericht toont een gewone 'gouwe ouwe' triceps isolatieoefening.

Dossiers: