EN  |  FR

Ga toch wandelen

Soms halen wetenschappelijke onderzoeken de voorpagina van de ‘oude’ media niet. Dan is het goed dat er de achterpagina’s van de ‘nieuwe’ media zijn om dergelijk baanbrekend onderzoek aan de vergetelheid te onttrekken. TNO had onlangs weer zo’n opzienbarend onderzoek. Verrassende conclusie. Dagelijks een half uurtje wandelen verbetert het geheugen bij ouderen.

‘Oudere mensen die last hebben van geheugenklachten kunnen hun geheugen verbeteren door regelmatig te bewegen. Uit onderzoek van Jannique van Uffelen onder 152 ouderen blijkt dat het geheugen baat heeft bij matig intensieve lichamelijke activiteit. Van Uffelen promoveert dinsdag 12 juni aan VU medisch centrum.’ Even zoeken bij Google Nieuws leert dat dit persbericht het niet gehaald heeft. Dat zegt meer over het ‘knip- en plakvermogen’ van het journaille of over de pr-afdeling van TNO dan over het feitelijke onderzoek. Een vergelijkbaar onderzoek werd namelijk wel gedachteloos in grote mate overgenomen.

Wandelen en slikken

Van Uffelen onderzocht de effecten van een wandelprogramma en van vitaminepillen onder 152 zelfstandig wonende ouderen tussen de 70 en 80 jaar met geheugenklachten. Ze liet de ouderen twee maal per week een jaar lang een half uur wandelen. Ook gaf ze de ouderen vitaminepillen. De vitaminepillen bevatten hoge doses foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12. Dat bleek overbodig. ‘Het slikken van de vitaminepillen heeft tot nog toe geen aantoonbaar effect gehad op de cognitieve capaciteiten van ouderen’, aldus het persbericht. Regelmatig bewegen blijkt wel effect te hebben op de grijze massa van deze grijsaards. ‘De onderzoekster testte verschillende cognitieve aspecten, zoals de snelheid van informatieverwerking en het kunnen vasthouden van de aandacht. Zowel bij mannen als vrouwen die regelmatig deelnamen aan de wandelsessies verbeterde aspecten van het cognitief functioneren, waaronder het geheugen.’
En zoals het goed wetenschappelijk onderzoek betaamt, het leidt ook tot een advies. ‘Op basis van deze resultaten en de uit de literatuur bekende gezondheidsvoordelen van een lichamelijk actieve leefstijl wordt ook aan ouderen met geheugenklachten regelmatige deelname aan matig intensieve lichamelijke activiteiten aangeraden.’ Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Body@Work, onderzoeksinstituut voor bewegen, arbeid en gezondheid, een gezamenlijk initiatief van VUmc en TNO. Van Uffelen is de eerste onderzoeker die binnen het onderzoeksprogramma van Body@work promoveert.
Het onderzoek maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk bewegen is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een mens en hoe in alle stadia van het leven beweging gestimuleerd moet worden. Want stilstand…