EN  |  FR

Watermanagement

Wie regelmatig sport, let niet alleen op z’n voeding, maar heeft ook een kien oog voor z’n waterhuishouding. Begrijpelijk, want je bestaat voor zeventig procent uit water. Water verwijdert afval- en gifstoffen, houdt het vochtniveau op peil en reguleert je lichaamstemperatuur. Zuurstof speelt een vergelijkbare rol. Sporters produceren meer afval- en gifstoffen. Daarom, zeggen fabrikanten, hebben zij baat bij met zuurstof verrijkt water. De American Council on Exercise onderzocht die claims.

Vocht speelt een essentiële rol bij sportprestaties. Als je al twee procent van je lichaamsgewicht aan vocht kwijt raakt, vermindert je prestatievermogen. Met name je duurvermogen en je warmteregulatie komen in het gedrang. Bij vier tot zes procent gewichtsverlies lijdt ook je spierkracht eronder. Een beetje sporter weet dus het nodige van watermanagement. Niet te weinig, maar ook niet te veel (zie ook Ach, vaderlief, toe drink niet meer) is het adagio. Een beetje sporter weet ook dat tijdens het sporten het lichaam verwantschap begint te vertonen met een vuilnisbelt. Afvalstoffen stapelen zich in rap tempo op. Ook dat beïnvloedt je prestatie. Voldoende zuurstof en voldoende vocht voorkomen dat al dat afval in je lijf blijft hangen.

I believe I can fly…

Van tijd tot tijd proberen fabrikanten je er van te overtuigen dat (duur) met zuurstof verrijkt water het beste is voor een optimale sportprestatie. Klinkt logisch, maar is, volgens een recent onderzoek van de American Council on Exercise, weggegooid geld. Ze testte deze zuurstofrijke watertjes (super-oxygenated water) onder een dertigtal recreatieve en wedstrijdhardlopers. Iedere loper kreeg eerst een voorlichtingsfilmpje te zien over de voordelen van zuurstofrijk water. Vervolgens liepen de proefpersonen drie keer een rondje van vijf kilometer. De helft kreeg daarbij gewoon water uit de kraan. De andere helft kreeg dit ook, maar hen werd verteld dat ze met zuurstof verrijkt water dronken. Ze kregen dus een placebo. De ‘placebo-lopers’ gingen bijna anderhalve minuut sneller, omdat ze dachten dat het water een positieve invloed had op hun vermogen tot presteren. Typisch gevalletje van ‘mind over body’, concluderen de onderzoekers. Die conclusie leidt, stellen de onderzoekers van de University of Wisconsin-La Cross, tot een interessante vraag. Kun je een soort continue placebo-effect creëren bij sporters door ze te overtuigen dat ze een prestatiebevorderend middel hebben ingenomen, terwijl dat niet het geval is? Het complete onderzoek vind je hier. ACE onderzocht die zuurstofrijke watertjes al eerder en kwam in 2001 toen tot een vergelijkbare conclusie. Dat onderzoek vind je hier.