EN  |  FR

Sportvision 2012 in Kopenhagen

afbeelding bij Sportvision 2012 in Kopenhagen

Op 19 & 20 maart vindt in Kopenhagen, Denemarken de conferentie Sportvision 2012 plaats. Op dit grote Europese congres worden over verschillende belangrijke thema’s in de sport lezingen gehouden, gediscussieerd en informatie uitgewisseld. De onderwerpen die op Sportvision 2012 aan bod komen zijn: Vrijwilligers in de Sport, Sport & Financiën en Doping in Fitness. De aandacht van Eigen Kracht gaat natuurlijk vooral uit naar het laatste.

De Europese conferentie Sportvision 2012 wordt georganiseerd door Denemarken, dat voor de eerste helft van dit jaar voorzitter is van de Raad van Europa. Elk half jaar is een ander lidstaat van de Europese Unie (verplicht) voorzitter. Voor de tweede helft van 2012 is Cyprus aan de beurt. Sportvision 2012 is voor beleidsmakers en andere belangrijke spelers in de sport een unieke gelegenheid om zich op dit Europese congres over genoemde onderwerpen nader te laten informeren, en te netwerken natuurlijk.

Strategy for Stopping Steroids

Het thema ‘Doping in Fitness’ op Sportvision 2012 wordt opgebouwd rond de presentatie van het rapport ‘Strategy for Stopping Steroids’, uitkomst van een gelijknamig Europees project waarvoor de Deense Anti-Doping organisatie het initiatief heeft genomen. In het rapport inventariseren de landen die aan het project deelnamen de gevolgen van het gebruik van doping in fitness en proberen een strategie te ontwikkelen voor verder antidopingbeleid. Naast Denemarken namen ook Nederland, Zweden, Polen en Cyprus aan het project deel. Het is heel goed mogelijk dat het rapport meer landen zal weten te inspireren bij hun eigen nationale antidopingbeleid.

Lezingen

Naast de presentatie van het gezamenlijke rapport ‘Strategy for Stopping Steroids’, zullen er tal van lezingen worden gehouden door verschillende wetenschappers en deskundigen, onder andere op het gebied van preventie van dopinggebruik, bestrijding van de handel in doping, en harm reduction (het beperken van de gezondheidsschade die gepaard gaat met het gebruik van doping).

Op 19 maart, de eerste dag van Sportvision 2012, komen in de ochtend vooral kwesties over opsporing en wetgeving aan bod. Maria Renström, van het Deense ministerie van Volksgezondheid & Sociale Zaken tekent voor de eerste lezing met haar presentatie ‘Strategy for a doping-free society’. In het middagdeel komen o.a. twee Nederlandse deskundigen aan het woord: dr. Willem de Ronde (endocrinoloog) geeft een presentatie over de ‘Anabolenpoli’  die hij enkele jaren geleden heeft opgezet, waar (ex)gebruikers op spreekuur kunnen komen. Psychiater dr. Nienke Vulink zal spreken over de behandeling van Body Dysmorphic Disorder (BDD), een complexe psychische stoornis waarbij mensen in extreme mate met hun uiterlijk bezig zijn.

Op 20 maart houdt dokter Harrison Pope, als eerste spreker van deze twee dag van Sportvision 2012, een presentatie over ‘Body Image, training and the risk of steroid use’. Pope is een internationaal bekende psychiater van Harvard die grote bekendheid kreeg met zijn boek ‘The Adonis Complex’. Uit zijn onderzoek blijkt dat een groeiend aantal mannen op dwangmatige wijze met het uiterlijk bezig is, hetgeen volgens hem een sterk verhoogde kans geeft op misbruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen.

Over dopinggebruik in fitness spreekt deze dag Cliff Collins, projectleider EREPS van de European Health & Fitness Association , over ‘Doping and social responsibility the fitness sector ’. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat de EHFA vorig jaar heeft uitgevoerd in negen Europese landen, met de titel ‘Fitness against doping’. Conclusie van het onderzoek: doping in fitness is een serieus probleem en de fitness branche moet werk maken van preventie. Dit zijn maar enkele lezingen in een breed palet presentaties die gehouden worden op Sportvision 2012. Plaats van handeling is het internationaal georiënteerde Bella Center in Kopenhagen.

Dossiers: