EN  |  FR

Ziek? Ga toch sporten

Weer een lopende neus? Nu al in de dip? Koppijn van je baas. Je kunt je natuurlijk ziek melden, maar in veel gevallen is lekker even sporten een betere remedie. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een volgende keer minder snel ziek wordt. Bij welke aandoeningen sport je nog wel en wanneer wordt het echt tijd voor de dokter?

De ‘firewall’ van je lichaam

Wie niet allerlei virussen wil binnenhalen die de harde schijf van de PC doen lijken op een slagveld waar een lading ‘dumb bombs’ is neergekomen, doet er goed aan een firewall te installeren. Je lichaam heeft al een ‘firewall.’ Dit afweersysteem beschermt je lichaam tegen de meeste rondzwevende virussen, bacteriën en zelfs tegen sommige vormen van kanker. Er is een relatie tussen de sterkte van je afweersysteem en sporten. Sporten kan je afweersysteem versterken, maar ook verzwakken. Bij sporters die zwaar trainen en presteren (denk aan marathonlopers of triatleten) vermindert de weerstand. Tijdens en na zo’n zware inspanning nemen de afweercellen in aantal (en waarschijnlijk ook in werking) af. Sport je niet zo intensief (niet zwaarder dan 50 tot 65% van je maximale hartslag), dan wordt je afweersysteem juist versterkt. Je afweercellen nemen dan namelijk juist toe. Die toename zorgt ervoor dat je sneller van allerlei kwaaltjes afkomt.

Verkoudheid en griep

Bij lichte vormen van verkoudheid kan sporten een gunstige invloed hebben op je afweersysteem en het genezingsproces. Wat extra vitamine C na je workout is aan te raden, want dat ondersteunt je afweersysteem. Bij een stevige verkoudheid kun je het beter even uitzieken en het sporten tijdelijk in het medicijnkastje plaatsen. Gaat het meer richting griep, dan is sporten ook af te raden. De meeste griepvirussen beïnvloeden de werking van je hartspier. Extra inspanning is dan niet gewenst. In het algemeen geldt; is er sprake van koorts, sport dan niet. Een veilig advies is om eerst een week koortsvrij te zijn voordat je weer stevig(er) gaat sporten.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich in veel vormen. Bij de meeste vormen voel je je te beroerd om aan sport te denken. Bij spanningshoofdpijn kan sporten wel verlichtend werken, omdat je dan in een andere omgeving even lekker de stress uit je hoofd kan zetten. Bij hoofdpijn veroorzaakt door nekklachten is sport ook aan te raden. Zorg er dan voor dat je vooral voor- en achteraf veel stretcht.

Lichte depressie

Hoe het precies werkt is nog niet eenduidig, maar hardlopen zorgt ervoor dat milde vormen van depressie verdwijnen. De verhoogde aanmaak van endorfinen, je natuurlijke interne morfine, door de lichamelijke inspanning speelt daarbij een rol. Het verschijnsel staat bekend als ‘runners high.’ In Nederland is de uit Amerika stammende ‘running therapie’ verder ontwikkeld door dr. Ruud Bosscher. Uit onderzoek blijkt dat ook andere vormen van lichamelijke inspanning, zoals fietsen, hetzelfde effect kunnen geven.

Stijve spieren en vermoeidheid

Van werken wordt je moe. Je kunt dan een dosis energie goed gebruiken. Sporten geeft je die extra energie. Stijve spieren door lang werken in dezelfde houding, kun je met sporten laten verdwijnen én voorkomen. Door er voor te zorgen dat je spieruithoudingsvermogen groter worden en je spieren flexibeler, houd je een werkdag makkelijk(er) vol.

Let op. Raadpleeg in alle gevallen je huisarts, als je met een van de bovenstaande kwaaltjes wilt gaan sporten.

Dossier: