EN  |  FR

Alleen in Amerika

De sportscholen en fitnesscentra mogen pas in september hun deuren openen. Intussen beginnen de coronakilo’s te knellen. Bummer! Wat te doen? Meer bewegen en junkfood mijden als de pest, vooral dat laatste. Het is ook een moment van bezinning, want niet alleen fitness is overgewaaid uit Amerika, maar ook het hele concept van fastfood is een geschenk van master marketeers die je op de mallemolen van ‘eten en zweten’ zetten.

Amerika wordt wel ‘het land van de onbegrensde mogelijkheden’ genoemd. Zou kunnen, maar echt mensvriendelijk is het er niet. Om er te slagen moet je vooral uitgekookt zijn. De sluwe vos is de eigenlijke Amerikaanse held, niet Rambo of Rocky, feitelijk hard werkende losers, maar de ‘con man’, een gewiekste oplichter, en de geslepen zakenman. In dat format hebben we hieronder een paar fastfoodgigantjes op een rijtje gezet. Voor de lulz ook, natuurlijk, maar vooral voor de lering die je eruit kan trekken.

De aanstichter

Amerikaan Ray Kroc reist begin jaren vijftig als sappelende vertegenwoordiger in milkshakemachines door de States en komt de briljante broers Dick en Mac McDonald tegen. De broers hebben een fastfoodrestaurantsysteem ontworpen waarmee je in een moordend tempo klanten kunt bedienen en afserveren; opeten en opzouten. Kroc heeft een brainwave en wil McDonald’s over heel Amerika uitrollen. Beter nog, over de hele wereld. Moeten de broers wel even meewerken. Over de gouden bogen van het logo van McDonald’s is al veel gespeculeerd. Predikanten hebben er hemelse bogen in gezien (the devil’s work) en psychologen vonden dat de bogen verdacht veel op de borsten van moeders leken. Dat gaat erg ver, zullen nuchtere Nederlanders waarschijnlijk denken. Maar, het idee van de ‘voedende moeder’ die nooit ‘zonder’ zit is zo gek nog niet en is helemaal in de geest van Kroc. De biopic The Founder is vanavond op NPO 3 of op Netflix te bekijken. Een kritische consument van fastfoodrestaurants is hier te bekijken

Heart Attack Grill

Eten bij de Heart Attack Grill is een belevenis! De vier-zes-acht-voudige hamburgers worden geserveerd door aantrekkelijke verpleegsters, die af en toe je hartslag even beluisteren. Na de maaltijd word je in een rolstoel naar buiten gereden. Weeg je meer dan 135 kg, dan kun je er gratis eten. Op de menukaart staan double- en quadruple bypass burgers en de patatten - die in echte reuzel worden gefrituurd - heten flatliners. Hetgeen respectievelijk staat voor een 'open hart operatie' en een ‘vlakke lijn op de hartmonitor'. Als die vlak is én blijft, heb je je laatste burger gegeten. De geestelijke vader van dit ‘dieet’ is ‘Dr. Jon’, de eigenaar van dit bijzondere restaurant. Hij is een voormalig diëtist die van tactiek is veranderd, je moet mensen geven wat ze willen. ‘Ik geef ze de waarheid’. Met nog een portie extra. Zijn klanten kunnen er niet genoeg van krijgen. Is dat lekker of is dat niet lekker? Als concept is het weer op Amerikaanse wijze meesterlijk. 

Epic Mealtime

Opgegroeid met fastfood en double whammies lopen de jonge heren van de Youtubeknaller Epic Mealtime dagelijks LOL naar de pinautomaat. Epic Meal Time is een Amerikaans kookprogramma waar de vleeslust vanaf spettert. Het begon allemaal met een aantal vrienden die hun 'mattie' een zesdubbele hamburger zagen consumeren bij Wendy's. Ze besloten thuis verder met hun vraatzucht te experimenteren en zetten de filmpjes die ze ervan maakten op Youtube. Het werd een groot succes. Inmiddels zijn de heren gevuld en worden ze alom geïmiteerd. Tot groot verdriet van vegetariërs, dierenliefhebbers en chefkoks met een of meerdere ***.

Af en toe duiken er onderzoeken op dat vleeseters echte hufters zijn. Achteraf wordt er van zulk onderzoek dan toch weer gehakt gemaakt. Hoe het ook zij, minder vlees kan natuurlijk best.

Vers van de pers, hamburgketens in Amerika zitten zonder burgers

Dossiers: