EN  |  FR

Dumbbells: niet dom maar veelzijdig

Bij alle info-overload waar postmoderne mensen mee te maken hebben, gebeurt het maar al te vaak dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Nog even afgezien van de betrouwbaarheid ervan, is er op internet ook zoveel te vinden dat je eerder moet zuchten dan een blij gevoel krijgt. Hoeveel fitnessgoeroes wil je hebben, hoeveel fancy trainingsfilosofieën en nieuwerwetsigheden? Dan is er maar één optie: back to basics! De keus is snel gemaakt.

Halters en dumbbells, hele generaties zijn er groot en sterk mee geworden, en hoeveel nut machines ook kunnen hebben in een trainingsprogramma, de bodybuilder die de vrije gewichten verruilt voor machines moet nog geboren worden. Misschien, ooit, in een verre high tech toekomst, waar het met de vrijheid van de mens waarschijnlijk niet best is gesteld.

Vrij als een dumbbell

Vrijer nog dan de halter is de dumbbell. De naam ‘dumbbell’ komt van het Engels dumb bell, wat ‘stomme klok’ (klok zonder klepel) betekent, naar de vorm van de schijfjes die eraan gehangen zijn (van groot naar klein). In het Engels wordt een niet al te snuggere persoon ook wel ‘dumbbell’ genoemd. Kan allemaal wel zo zijn, maar in feite is een persoon die goed gebruik maakt van dumbbells een stuk slimmer dan iemand die drentelt op een loopband of half opgevouwen ligt te zwoegen op een smart machine, die in één moeite door je trapezius, je serratus minor en de platte scholspier (lees: musculus soleus van de kuit) traint en tussendoor ook nog je tanden poetst.
Dumbbells dwingen je bijna tot ouderwets hard werken en discipline. Door het betrekken van allerlei kleinere stabiliserende spieren die anders nauwelijks worden getraind, zorgen oefeningen met dumbbells dat je overall kracht wordt opgevoerd. En meer kracht betekent ook meer herhalingen, en meer herhalingen betekent ook weer grotere spieren.
Daarnaast is trainen met dumbbells de beste manier om de natuurlijke ongelijke verdeling van kracht tussen beide zijden van het lichaam gelijk te trekken.

One-arm dumbbell training

Hoewel bankdrukken met een halter ‘the king of upper body exercises’ is, zijn er nogal wat mensen die op de een of andere manier niet zo goed op deze oefening reageren. Dan is bankdrukken met dumbbells een goede keus. Het feit dat je dieper kan zakken dan met een stang maakt dat de borst harder moet werken. Ook het bovenaan aanspannen van de borstspieren lukt beter met dumbbells.
Omdat we het in de intro hebben gehad over ‘basics’ wil ik hier een paar basisoefeningen met dumbbells bespreken, die eenarmig moeten worden uitgevoerd. Het zijn:

1. One arm dumbbell curl: bij de eenarmige variant kun je meer gewicht gebruiken dan wanneer je de standaard dumbell curl kiest waarbij je in beide handen een dumbbell hebt. Bij de one arm dumbbell curl is het de bedoeling dat je je met je vrije hand vasthoudt aan een stevig object zoals een machine of een squatrek. Het kan zomaar 4-6 kg schelen en daarmee promoveer je van bijvoorbeeld een 18 kg dumbbell naar een van 22-24 kg. Soms kan iets weg leunen van de machine of het rek waar je je aan vasthoudt helpen om dode punten in de curl de baas te worden. Een oefening waar je hele grote biceps van krijgt.

2. One arm dumbbell press: bij deze eenarmige variant van het dumbbelldrukken voor schouders moet je opnieuw gaan staan en je met je niet werkende hand vasthouden aan een stevig object zoals een machine of een squatrek. Je mag bij het uitdrukken van de dumbbell iets naar naar links of rechts (al naar gelang je rechter of linkerschouder traint) leunen. Ook hier kun je een stuk zwaarder en zou je 4-6 kg meer kunnen pakken. En meer gewicht pakken is een belangrijke manier om meer spiermassa en kracht op te bouwen.

We spreken af ons nooit meer laatdunkend uit te laten over dumbbells en beloven verder plechtig dumbbells niet alleen te gebruiken voor isolatie-oefeningen. Waarvan akte.

Dossier: