EN  |  FR

Zo vader, zo zoon

afbeelding bij Zo vader, zo zoon

Jordan Kroon (21) is personal trainer bij Fitness Centrum Noord, het bekende Rotterdamse fitnesscentrum waar bodybuilders én topsporters terecht kunnen om het beste uit zichzelf te halen. Al meer dan 30 jaar is eigenaar Hans Kroon er strength & conditioning coach en vraagbaak voor ieder die graag progressie ziet. De zoon treedt daarbij in de voetsporen van zijn vader.

Google je de naam Jordan Kroon dan krijg je vooral veel voetbal te zien. Niet verwonderlijk, want de jonge Kroon excelleert in deze tak van sport. Speelt op hoog niveau op dit moment bij Nieuwerkerk. “Ik begon als kind al judo met voetbal te combineren. Op een gegeven moment deed ik eenmaal per week aan judo en driemaal per week aan voetballen. En een wedstrijd in het weekend. Toen ik op mijn zevende bij Sparta voor het F2 kwam te spelen, moest ik kiezen tussen judo en voetbal. Dat werd dus voetbal. Zeven jaar in totaal bij Sparta gespeeld. Daarna bij Barendrecht bij de jeugd in de eerste divisie. Na de jeugdopleiding heb ik de overstap naar het eerste team van de senioren gemaakt. Dit seizoen speel ik bij Nieuwerkerk.”

Krachtvoetbal   

Op een gegeven moment begon je het voetbal te combineren met krachttraining. “Klopt. Dat was op mijn vijftiende onder leiding van mijn vader Hans Kroon. Langzaam hebben we de kracht- en conditietraining opgebouwd tot driemaal per week naast de drie voetbaltrainingen per week. En op zondag dan een wedstrijd. De verdeling zag er als volgt uit: maandag rustdag/dinsdagochtend kracht/dinsdagavond voetbal/woensdag kracht/donderdag voetbal/vrijdag voetbal/zaterdag kracht/zondag wedstrijd. Een pittig programma.” Daarnaast werkt Jordan ook nog als personal trainer in de sportschool van zijn vader. “Ik draai tussen de zestig en zeventig uur  per week. En toch gaat dat me betrekkelijk gemakkelijk af. De meeste mensen kunnen veel meer aan dan ze denken. Natuurlijk helpt het wel als je jong bent en ik heb het ontzettend naar mijn zin in het werk.”

Inmiddels is hij expert en ervaringsdeskundige op het gebied van voetbalspecifieke krachttraining. “Wij hebben veel voetballers onder onze hoede. Het eerste van Sparta bijvoorbeeld begeleiden wij tweemaal per week met kracht- en conditietraining.”

Full body

Is eenmaal per week kracht- en conditietraining niet wat te weinig voor profvoetballers? “Zeker. Ik ben van mening dat er op dat niveau veel meer aan specifieke kracht- en conditietraining gedaan zou moeten worden. Minimaal tweemaal per week. Je merkt dat bij het voetbal in Nederland krachttraining nog steeds een ondergeschoven kindje is. Oude koeien uit de sloot worden dan gehaald door te stellen dat je van krachttraining zwaarder en langzamer wordt. Onzin! Wij werken volgens het full body-concept (in een uur tijd alle spiergroepen in een stevig tempo met weerstand te belasten) waarin onze krachttraining is gebaseerd op tempowisselingen, explosiviteit en sprongkracht van het individu. Onze trainingsfilosofie is geen eenheidsworst. Dat geldt ook voor onze voedingsadviezen. Wij kijken heel precies naar wat een sporter nodig heeft om beter te worden.”

Duitse discipline

Is er bij de amateurs meer ruimte voor kracht- en conditietraining dan bij het profvoetbal? “Dat geloof ik zeker. Bij de profs kan naar mijn mening nog het verschil worden gemaakt. Daar wordt veel te weinig aan krachttraining gedaan. Je ziet op het allerhoogste niveau – EK en WK – dat we bij een land als Duitsland fysiek achterlopen. Op het hoogste niveau bij de amateurs wordt die inhaalslag soms wel gemaakt. Zelf combineer ik makkelijk drie krachttrainingen met even zoveel voetbaltrainingen. Maar in de praktijk zie je dat vaak de trainingsdiscipline een probleem is. Ondanks de verschillende tools die wij de voetballer kunnen aanreiken met sleeppushes, trapsprintjes, voetenwerkdril en dergelijke.” 

Wedstrijdklaar

Behalve voetballers begeleid je ook vele andere sporters. “Klopt. Met name kickboksers, judoka’s, basketballers, tennissers, honkballers, wildwaterkanoërs. Maar natuurlijk ook fitnessers, daar hebben we ook sterke roots in. Met vechtsporten moet je ook rekening houden met het lichaamsgewicht. Vaak lees je dat een vechtsporter vlak voor de weging nog de nodige kilo’s moet afvallen. Dat gaat altijd ten koste van de met zorg opgebouwde kracht. Dat moet je voorkomen door in een periode van zes tot acht weken voorbereiding er voor te zorgen dat de vechtsporter op de dag van de weging nooit meer dan een halve kilo van zijn of haar wedstrijdgewicht zit. Dat vergt ook de nodige precisie in het voedingsbeleid.” 

De centrale rol van voeding

Hoe pas jijzelf je voeding in met zo’n overvol programma als personal trainer en voetballer op het hoogste amateurniveau? “Waar een wil is, is een weg, altijd. Ik probeer steeds zoveel mogelijk personal trainingen achter elkaar te doen. Dat wil zeggen dat ik makkelijke tussendoortjes moet nemen - magere kwark, eiwitshakes, eiwitrepen en dergelijke. Daarnaast zorg ik dat ik tijd neem voor mijn ontbijt, lunch en avondeten. Mijn drie hoofdmaaltijden bestaan vooral uit rijst, kip en groente. Dat zijn mijn basics voor wat ik doe, maar het afstemmen van een voedingsbeleid is een precisiewerkje waarin alle elementen van training, herstel en sportspecifieke activiteiten moeten worden meegenomen. Er is geen one size fits all.” 

Voor meer informatie over Jordan Kroon, zie @jordankroonpt.

Dossiers: