EN  |  FR

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Tijdens het Strength and Physique weekend worden zes verschillende wedstrijden gehouden, de Bodybuilding SAP CUP, de Bikini Fitness SAP CUP, de Men’s Physique SAP CUP, de Internationale DRC CUP Powerlifting, de Njoya Leage Finals en de Internaionale Calisthenics CUP. Verdeeld over twee dagen komen bijna 20 krachtsportonderdelen aan bod. In de verschillende zalen van het congrescentrum valt dan ook van alles te beleven en te zien.

Eigen Kracht: stand 5

Dit jaar is de stand van Eigen Kracht te vinden vlakbij het calisthenicsveld. Je kunt bij onze stand als vanouds terecht voor al je vragen over training, voeding, supplementen en doping, je kunt je kennis testen door het spelen van de Eigen Kracht quiz, een EK-shirt winnen en ons nieuwe Eigen Kracht boek inkijken. De 3e editie van het boek is volledig herschreven, rijkelijk geïllustreerd en geïntegreerd met www.eigenkracht.nl om het boek zo actueel mogelijk te houden. Boek, website en de Supplementenwijzer App houden je zo voortdurend op de hoogte van alles wat je over fitness zou moeten weten. Check it out!

Eigen Kracht-dag

De Eigen Kracht-dag werd jarenlang gehouden op conventies van de EFAA, een traditie die bijna 10 duurde en zijn roots had in de periode toen de Dopingautoriteit nog NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) heette. Vanaf dit jaar pakken we die traditie weer op in combinatie met het SAP CUP weekend. De Eigen Kracht-dag (eigenlijk een middag) is op de zondag 9 december van 13.00-16.20 en wordt afgesloten met een non-alcoholische versnapering.

Sprekers

Spreekstalmeester van de middag is de sportstem van Nederland, Jan van der Meulen. Hij introduceert de sprekers en de thema’s die op het programma staan. Aan bod komen drie blokken van elk twee korte presentaties, met tussendoor twee eiwitpauzes en een actieve workshop.

Thema 1: De druk op het uiterlijk

Dat de druk op het uiterlijk (perfecte lichaam, dan wel ‘killer body’) de afgelopen 10 jaar door het maken van selfies en het gebruik van facebook en instagram fors is toegenomen zal geen verbazing wekken. Voortdurend de schijn van een mooi plaatje en spannend leven moeten ophouden, heeft echter een schaduwzijde: groeiende onvrede over het eigen imperfecte lichaam en mogelijk ook een verhoogd risico op het gebruik van dopingmiddelen als anabole steroïden en stimulantia. In het eerste blok presentaties spreken Chi Lueng Chiu en Liesbeth Woertman over:

De achterkant van afslanken 
Chi Lueng Chiu van Chivo - Kennisinstituut  vitaliteit & leefstijl bespreekt in zijn presentatie waarom er maar geen eind komt aan de mallemolen van dieetboeken en hoe daaraan te ontsnappen. De statistieken voor het behoud van een streefgewicht zien er somber uit. Chi doet het verschil en de overeenkomsten uit de doeken tussen afslanken vanuit cosmetische motieven en gezondheidsredenen. Bij Chivo hanteren afgestudeerden een speciaal protocol bij de begeleiding van mensen die willen of moeten afslanken.

Kijken is vergelijken
Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Utrecht en auteur van diverse boeken over het uiterlijk, waaronder Psychologie van het uiterlijk, bespreekt in haar presentatie hoe ideeën over het uiterlijk tot stand komen. Leidend daarbij is dat niet ons feitelijke gezicht en lichaam bepalen hoe we over dat uiterlijk denken, maar de manier waarop we er tegenaan kijken. En kijken is vergelijken, want mensen zijn door en door sociale wezens. Kennis over die ideaalbeelden helpt ze te relativeren.

Thema 2: Hypertrofie

Hypertrofie van spiermassa is van belang voor elke sporter, niet alleen voor bodybuilders en fitnessfanaten. De afgelopen jaren is in fitness vooral het werk van Brad Schoenfeld over hypertrofie bekend geworden. Twee ingewijden in de materie, inspanningsfysioloog en sportdiëtist Tjieu Maas, hoofddocent aan de HAN en inspanningsfysioloog en onderzoeker Pim Knuiman, nemen dit thema voor hun rekening. Maas met het oog puur op de krachttraining, en Knuiman kijkt naar de verhouding cardio- en krachttraining en hoe die twee het best in één programma zijn te combineren.

Hypertrofie voor naturals
Tjieu Maas gaat in op het werk van Brad Schoenfeld en laat zien welke mechanismen een rol spelen bij hypertrofie van spiermassa. Na behandeling van de mechanismen mechanische spanning, metabole stress en spierschade en hun rol bij hypertrofie, komen praktische zaken als trainingsvolume, reprange, rust, basisoefeningen versus isolatieoefeningen, trainingsgereedschap en meer aan bod. Tot slot gaat hij in op het ‘eeuwige’ vraagstuk van hoeveel spiermassa een natural kan opbouwen. Dat blijkt niet tegen te vallen.

Cardio- en krachttraining: vriend of vijand?
Meer dan 30 jaar geleden werd voor het eerst opgemerkt dat cardiotraining nadelige effecten kan hebben voor de opbouw van kracht en spiermassa. Sindsdien een ‘ding’ in fitness en bodybuilding, maar welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is, bleef onduidelijk. Onderzoeker Pim Knuiman neemt dit mechanisme onder de loep en kijkt met name naar de rol van de voeding in deze vermeende onverenigbaarheid van beide trainingsvormen.

Thema 3: Doping in bodybuilding

Dat er in bodybuilding en fitness dopinggeduide middelen worden gebruikt is bekend. Een onderzoek uit 2009 naar fitnessbeoefenaars liet zien dat ruim 8% van de fitnessbeoefenaars prestatiebevorderende middelen gebruikt. In 2010 begon endocrinoloog dr. Pim de Ronde met zijn speciale spreekuur voor (ex) gebruikers van anabole steroïden, dat landelijke bekendheid kreeg als de ‘Anabolenpoli’. Daarnaast doet hij onderzoek naar de nadelige effecten van het gebruik van deze middelen. Bodybuilding is een sport die niet alleen worstelt met zijn imago, maar ook de weg die bodybuilding moet inslaan om niet nog verder in het moeras te zakken is de afgelopen jaren veelbesproken. Hans Wassink, voorlichter breedtesport bij de Dopingautoriteit en webmaster van www.eigenkracht.nl bespreekt de evolutie van bodybuilding.

Haarlemstudie
Dr. Pim de Ronde startte in 2015 in Haarlem een onderzoek naar de nadelige effecten van androgene anabolen steroïden onder 100 bodybuilders. Een uniek initiatief dat niet eerder is gedaan. De studie moet meer informatie opleveren over de gezondheidsschade, de kenmerken van gebruikers en de wijze van gebruik. Deze middag presenteert hij de eerste baselinegegevens van dit grote onderzoek. Opvallend is daarin o.a. de klachten na beëindiging van het gebruik, bekend als de ‘rebound dip . Verder plaatst hij kanttekeningen bij de zin en effectiviteit van de nakuren die gebruikers inzetten om de bijwerkingen van het gebruik te minimaliseren en het eigen hormonale huishouden weer op gang te krijgen.

Evolutie van het bodybuilding
In de ‘evolutie van bodybuilding’ laat Hans Wassink drie dominante gezichten zien van het hedendaagse bodybuilding. De professionele atleet zoals de huidige meervoudige Mr.Oympia Phil Heath, het social media fenomeen (wijlen) Rich Piana en muscle model Mike O’Hearn. Hij bespreekt de mogelijke toekomst van elk van deze drie gezichten van bodybuilding en kijkt terug in de geschiedenis van de sport om de ontwikkeling te schetsen van Sandow tot Big Ramy. De begrippen manhood, muscularity en freak zijn daarbij leidraad.

Workshop: De betere bank

Tijdens deze workshop worden vrijwilligers ingewijd in de kunst van het bankdrukken. Fitnessers en bodybuilders willen over het algemeen graag sterk presteren op de bank, niet alleen voor massa… maar toch ook gewoon voor de power.  Wie beter dan powerlifters zelf om tips te geven hoe je die stickingpoints nu eindelijk eens achter je te kunnen laten. De Drug Free Powerlifting Federation Netherlands geeft instructie en oplossingen. Een pittige jonge dame die niet bang is voor een flink beladen halter helpt daarbij. Een topatlete met de naam Rowana Zwerts.

De groene eiwitbar

In de pauzes en na het bankdrukken kan er aan de eiwitbar een uniek eiwit op vegetarische basis genuttigd worden. Het Silverback eiwit is niet alleen van een bijzondere en kwalitatief zeer hoogwaardige samenstelling die de mythe dat een plantaardig eiwit niet kan tippen aan een eiwit van dierlijke oorsprong onmiddellijk ontkracht. Een ideaal eiwit dus, maar ook een eiwit met een ideëel tintje, want een deel van de opbrengst gaat naar de met uitsterven bedreigde Silverback gorrila’s. Verder is aan de bar informatie te krijgen over vegetarische voeding en fitness.

Uitreiking Boek

Aan het eind van de Eigen Kracht-middag is de uitreiking van de 3e editie van het Eigen Kracht-boek. Er is gelegenheid om het boek in te kijken, aan te schaffen en een praatje te maken met de auteurs en wat te netwerken.

Locatie en inschrijving

De SAP CUP 2018 vindt plaats op 8/9 december in congrescentrum Koningshof in Veldhoven. De Eigen Kracht-dag wordt gehouden op zondag 9 december in zaal 80 en ligt langs de Utrecht foyer op de groene lijn. De hoofdingang is gelegen in de Beneluxhal. Bij de balie wordt na controle een bandje verstrekt dat toegang geeft voor de gehele dag. Er is een bewegwijzering voor de middag van de presentaties.

De zaal heeft een maximum van 100 personen. Er zijn 65 vrije inschrijvingen, de overige plaatsen zijn voor genodigden en organisatie. Zorg dat je er snel bij bent!

Inschrijven kan door een mail te sturen naar h.wassink@dopingautoriteit.nl. Je krijgt daarop een bevestiging van inschrijving.

Dossiers: