EN  |  FR

“Rug recht en lachen!”

afbeelding bij “Rug recht en lachen!”

Eigen kracht spreekt Ton Bavelaar twee weken voor zijn eerste optreden op de SAP-Cup, voorheen Flex Cup. Een veteraan die de gouden jaren van het Nederlandse bodybuilding heeft meegemaakt, maar nu pas de stap naar het wedstrijdpodium durft te maken. Naast een nieuw gezin en een herwonnen liefde voor het ijzer, heeft hij nog een passie: fraai artwork maken van old school bodybuilders uit de jaren zeventig: Schwarzenegger, Zane, Beckles, Mentzer, dat soort mannen dus…

Ton is een geboren en getogen Leienaar. Werkzaam als ambtenaar in Leiderdorp. Is 1.82 meter en weegt off-season rond de 84 kilogram. Over zijn wedstrijdgewicht zegt de 52-jarige Bavelaar: “Geen idee! Die weegschaal op de sportschool schommelt alle kanten op, behalve de goede. Maar op gevoel zeg ik dat er minimaal zes kilogram af is op dit moment.”

Veteraan in poseerslip

Binnenkort in poseerslip in de veteranenklasse voor een volle zaal. Hoe is dat zo gekomen? “Daar zit wel een verhaal achter. Eigenlijk ben ik pas twee jaar geleden weer begonnen met wat krachttraining. Daarvoor tien jaar lang geen gewicht aangeraakt. Wel wat hardgelopen. Af en toe een 10 kilometer wedstrijdje om in conditie te blijven.  Een scheiding, een nieuwe vrouw en een nieuw gezin met kinderen, vergt natuurlijk wel wat van je aanpassingsvermogen. Qua training was de fut en de drive er volledig uit. Door stom toeval weer in contact gekomen met de gewichten. Onze kids zaten op zwemmen en de ouders kregen de gelegenheid om gratis te fitnessen. En zo ben ik samen met mijn vrouw zo’n twee jaar geleden weer begonnen…”

Gouden jaren

Bij welke sportschool train je? “In Leiden bij Jetts Fitness 24/7 per dag open. Ideaal voor mij.” Waarom lonkte het podium? “Een jaar geleden besloot ik die stap te zetten. Ik wilde het gewoon een keer meemaken. In de gouden jaren trainde ik regelmatig en bezocht ik alle grote wedstrijden in het Congresgebouw in Den Haag. Dat waren fantastische avonden. Altijd uitverkocht. Zo is mijn liefde voor de bodybuildingsport begonnen.” Wie verzorgt je begeleiding? “Helemaal niemand. Dat doe ik zelf. Eigenlijk alles op gevoel. Ik haal alles uit de boekjes en de oude bladen die ik nog van vroeger heb. Zo heb ik bijvoorbeeld veel aan het boek Hardcore Bodybuilding.” Hoe zit je trainings- en voedingschema er dan uit? “Dat kan ik dus niet zeggen, want ik doe alles op gevoel. Wat betreft voeding ben ik een jaar terug gezonder gaan eten. Alle vette dingen heb ik langzaam maar zeker weggelaten. Maar hoe mijn verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten is, ik zou het echt niet weten. Wat ik wel weet is dat eiwitten een belangrijke plek in mijn dieet innemen.”

Mike Mentzer (1951-2001)

Training

En de krachttraining dan? “Ook dat doe ik op gevoel. Ik begon met tweemaal trainen per week en bouwde dat geleidelijk op naar drie, vier, vijf, zes trainingen per week. Alle mogelijke schema’s en combinaties die ik kon vinden op gevoel gevolgd. En daarbij het afgelopen half jaar ook iedere dag een uur cardio op de hometrainer. Mijn trainingen duren tussen de drie kwartier en een uur. Na mijn werk train ik eerst cardio. Daarna met een behoorlijke tussenruimte train ik dan met gewichten. Ideaal is dat Jetts Fitness zoals gezegd 24 uur open is.” Nooit het gevoel gehad om een trainer/coach te raadplegen? “Jazeker. Maar bij wie moet je daarvoor zijn? Dat er in onze sport middelen worden gebruikt die niet bepaald gezond zijn, dat is algemeen bekend. Met andere woorden veel trainings- en voedingsadviezen worden gedaan op basis van gebruik van verboden middelen. Let wel, een ieder moet dat zelf weten, maar ik kies daar dus niet voor. Echt, ik doe het liever op eigen kracht.”

Onbegrip

Hoe reageert je omgeving op je wedstrijdvoorbereiding? “Mijn collega’s op het werk maken zich ernstig zorgen. De mensen denken dat je ziek bent: ‘Je wordt zo mager in je gezicht. Je hebt toch geen ziekte onder de leden?’ Dan antwoord ik ze dat ik me nog nooit zo gezond heb gevoeld! Mijn collega’s, die begrijpen er dus helemaal niets van. Maar eerlijkheidshalve weet niemand op mijn werk dat ik binnenkort in een poseerslip op het podium sta. Ik heb namelijk geen zin om steeds maar weer te moeten uitleggen dat bodybuilding in principe een hele gezonde sport is. Een manier van leven eigenlijk.

De laatste paar dagen voor de wedstrijd neem ik wel vrij. Anders moet ik al die vragen over mijn bruine kop gaan beantwoorden. Dat ik geverfd moet gaan worden…” Is er nog iemand die je helpt bij de verplichte poses en je poseerroutine? “Ja, ik poseer voor de spiegel en  mijn vrouw geeft dan commentaar: ‘Rug recht en lachen!’ En voor mijn poseermuziek moest ik van organisator Harry de Jonge een usb-stick aanleveren. Daarvoor moest ik op mijn werk de ICT-afdeling inschakelen…”

Passie

Stel je eindigt bij de topdrie. Ga je dan door met wedstrijden? “Een goede vraag. Daar twijfel ik toch wel over. Vooral die laatste weken wordt er veel van je gevergd. Dat gaat toch wel een beetje ten koste van je gezin. En ook mijn grote hobby, passie eigenlijk, komt in de verdrukking.” Wat is die passie? “Dat is tekenen. Het liefst teken ik de grote bodybuildingkampioenen van weleer. Schwarzenegger, Zane, Beckles, Mentzer, dat soort mannen. Zo heerlijk om te doen. Dus dat zal een hele lastige keuze gaan worden…”     

NB: De beruchte controverse tussen Arnold Schwarzenegger en Mike Mentzer vind je hier.

 

Dossiers: